Futbol

Yabancı kuralına menajer yorumu

14 Mart 2019 Perşembe 14:58 - Son Güncelleme 14 Mart 2019 Perşembe 15:08

Menajer Batur Altıparmak gündemde olan yabancı kontenjanı hakkında konuştu. Altıparmak takımların yabancı kuralını iyi kullanamadığını söyledi.

Türkiye’nin önde gelen menajerlerinden Batur Altıparmak gündemde olan yabancı kontenjanı kuralı hakkında açıklamalarda bulundu.

Yabancı kuralından sonra kulüplerin çok sayıda yabancı oyuncu getirdiğini ve hepsini oynatamadığına dikkat çeken Batur Altıparmak, takımların ortalama 8-9 yabancıyı ilk 11'de sahaya çıkarmasına rağmen kadrosunda 13-14 tane bulundurmasının anlamsız olduğunu söyledi.

Kadrosunu yabancı oyuncularla şişiren kulüplere çağrıda bulunan Altıparmak şöyle konuştu:

"Yabancı kuralı ilk açıklandığında o zaman bir röportaj vermiştim orada demiştim ki 'Yabancı kuralını istedikleri gibi serbest bırakabilirler ama bu hem avantaj hem de dezavantaj' Dezavantaj şans bulamayan genç oyuncularımız şans bulmaları çok daha zorlaşacak. Ben yabancılara karşı değilim yabancı gelsin ama kaliteli olanı gelsin. Türkiye'de yabancı sınırlaması olmasın ama takımlarımızın iyi scouting departmanı kurması, hakkını vererek yapması lazım. Menajerlerin önerisi ile 1-2 kere seyrederek değil 8-10 kere seyrederek oyuncuyu transfer etmeleri lazım. Bu şekilde çalışılırsa sağlıklı ve düzgün karar verebilirler. Diğer türlü çok sirkülasyon olunca insanın aklına başka şeyler de geliyor."

‘En az ve isabetli yabancıyı Başakşehir transfer etmiş”

Bir istatistik çıkardım; Bu sezon başı hariç 3 transfer sezonunda da yani 2015-2016 / 2016-2017 ve 2017-2018'de Fenerbahçe 20 tane yabancı oyuncuyu göndermiş 25 tane almış. Galatasaray 18 tane göndermiş 25 tane almış. Beşiktaş 14 tane göndermiş 24 tane almış. Trabzonspor 18 tane göndermiş 21 tane almış. Akhisarspor 19 tane göndermiş 22 tane almış. Kasımpaşa 15 tane göndermiş 20 tane almış, Bursaspor 23 tane göndermiş 33 tane almış. Bursaspor'un ekonomik durumu da buradan zaten belli oluyor. Konyaspor 21 tane göndermiş 25 tane almış. Burada tek bir takım dikkat çekiyor Başakşehir. Son 2 senedir şampiyonluğa oynuyor. Toplamda 8 tane yabancı oyuncu göndermiş 11 tane almış. Yani isabetli transferler yapmışlar bu da başarı sırlarından birisi."

‘Son 5 senede 7 Türk futbolcusunu yurt dışına götürdük. Toplamda 26 oyuncu’

"Biz işin kolayına da kaçabilirdik ama yapmadık. Bu zamana kadar toplasanız toplasanız 19 senede en fazla 12 tane yabancı oyuncu Türkiye'ye getirmişimdir. Ama biz son 5 senede 7 tane Türk oyuncusunu yurtdışına götürdük. Kolay bir meblağ değil. Dediler ya hani 'yabancı sayısı arttı yurtdışına oyuncumuz çok gitmeye başladı.' Ben sizi bu konularda bilgilendireyim. 2014-15 sezonu sonu itibarıyla bugüne kadar Türkiye'den 26 oyuncu yurtdışına gitmiş. Merih ile Ozan'ı saymıyorum çünkü onlar Ocak ayında gitti. Bu 2 futbolcu ile birlikte 28. Bunların 7 tanesi 6 ay içinde Türkiye'ye geri dönmüş. Mesela Serdar Gürler de sezon başı gitti ama 6 ay sonra geri geldi. Önemli olan yurtdışın gitmek değil yurtdışına gidip kalıcı olmak.

"Türk futbolcularına talep neden arttı biliyor musunuz? Giden oyuncular var Salih Uçan kısmen, Enes Ünal, Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder'in performansı, şimdi Cenk Tosun da oynuyordu, bir müddet oynamıyor, tekrar oynayacaktır. Okay gitti, oynuyor. Bunların başarısı diğer Türk oyuncuların da önünü açacaktır. Belki de Ozan Kabak ile Merih'in de başarısı bizim Türk oyuncuların önünü daha da açacaktır. Bu yolda da gitmemiz lazım. Bir yıl sonra da 3 oyuncu geri dönmüş. 1.5 yıl sonra 4, 2 yıl sonra dönen de 1 kişi o da Merih. Geldi 6 ay sonra geri gitti. Kalan oyunculara bakıyoruz Salih Uçan, Enes Ünal, Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder, Emre Çolak, Doğan Erdoğan, Enver Cenk Şahin, Cenk Tosun, Okay Yokuşlu, Zeki Çelik, Eren Albayrak."

Kaynak: DHA
 

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz