Futbol

Adnan Polat: "Başkan olmayı düşünmüyorum"

19 Ekim 2018 Cuma 19:08 - Son Güncelleme 19 Ekim 2018 Cuma 22:17

Galatasaray'ın eski başkanı Adnan Polat, TRT Spor'da yayınlanan Ajans Saati programında açıklamalarda bulundu. Adnan Polat, Yasin Dallı'nın moderatörlüğünde gerçekleşen programda, Demirören Haber Ajansı Spor Müdürü Uğur Demirkırdı, Anadolu Ajansı Spor Yayın Yönetmeni Ersin Şiyhan ve İhlas Haber Ajansı Spor Müdürü Mustafa Karagöl'ün sorularını yanıtladı.

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Kulübe olan kırgınlığının geçtiğini belirten Adnan Polat, başkan olmayı düşünmediğini dile getirirken göreve gelecek yönetimlerin de vereceği görevlere hazır olduğunu söyledi.  

Galatasaray'ın CAS başvurusunu değerlendiren Polat, "Galatasaray'ın CAS'a başvurması, alınmış bir karar vardı UEFA tarafından ve bu kararı gözden geçirip yeniden Galatasaray'a dönmek istediler. Galatasaray da bu yüzden CAS'a başvurmuştur ama sadece Galatasaray'la ilgili değil bu durum Finansal Fair Play'i biz Türkiye'ye öğretemedik. UEFA'nın öğretmeye çalışması zoruma gidiyor. Ben 2008'den itibaren gelecekte bu tür durumlar olacağını söylemeye başlamıştım. Uyarıyordum da. Bu olaylar benim için sürpriz değildi. UEFA zaten bunları yayınlamıştı. Ben de şapkadan tavşan çıkarmadım. UEFA'nın yayınladığı yeni yönetmeliği duyurmaya çalıştım ancak bizde günü kurtarma felsefesi olduğu için kimse gelecek için çabalamıyor. Taraftarları anlıyorum ama kulüpler, camialar geleceğe yönelik işler yapmalılar. Bunları oluşturduğumuz takdirde Galatasaray'ın 2014'te sıfır borçla girmesi gerekiyordu. Ancak gelirler har vurup harman savruldu, neticesi de böyle oldu. Son yönetim 7 yıllık harcamalar nedeniyle bu durumda. Hemen temizlenmesi çok uzun zaman alacak ve kimse buna sabır gösteremeyecek. Bir ileri iki geri devam edecek ama bu Türk futbolu için geçerli. Modelimizi değiştirmemiz lazım. En basiti, İngiliz modeline dönmek. Finansal Fair Play'i kendimiz kontrol ederiz. Hemen yapılırsa Türk futbolu, kendi kendini kontrol eden bir sektör olarak hayatını devam ettirebilir" açıklamasında bulundu.

"Galatasaray'daki asıl önceliğim şampiyonluk değil geleceği kurtarmaktı."

Başkanlık yaptığı dönemi değerlendiren Polat konuyla ilgili "Galatasaray'daki asıl önceliğim şampiyonluk değil geleceği kurtarmaktı. Ben Galatasaray'ı bıraktığımda kulübün banka borcu 110 milyon dolardı. 228 milyon dolar borçla aldım ve 328 milyon dolar borçla bıraktım. Ancak stat yapımı ve hacizler gibi ödemelerin tamamını yaptık. Bizim o dönem planlamamızda 2013 yılında Galatasaray'ın borcu sıfıra iniyordu. Şu anki yönetim 7 senelik harcamalardan dolayı sıkıntıda. Bunun çözülmesi çok zaman alacak." ifadesini kullandı. 

"Galatasaray çok iyi gidiyor"

Galatasaray çok iyi gidiyor. En muhteşemi de bütün stat tamamen doluyor. Galatasaray'ın bu şekilde maç kaybetmesi çok zor. Oyuncu anlamında da alt yapıya eğilmek lazım. Hep dışarıdan getirince borç da büyüyor. O yüzden biraz daha hocaların alt yapıdan oyuncu çıkarmalı.

"Fatih Terim ile çalışmak istemiştim"

Galatasaray başkanlığı yaptığı dönemde Fatih Terim ile çalışmak istediğini ancak olmadığını belirten Adnan Polat, "Şu anki düşüncemle istemezdim. Ama hayırlı olsun Galatasaray'a" ifadelerine yer verdi.

Sarı-kırmızılı takımı değerlendiren Polat, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Galatasaray'ın eksiği olduğunu düşünmüyorum. Stat doluyor ve en önemli avantajı bu takımın. Takımı da iyi buluyorum. Eksik varsa da, hocalar altyapılardan yetiştirsinler. Hep hazır hazır olunca, borç alıp başını gidiyor. Bir maça gelmek istiyorum. Özledim, 3-4 yıl locam vardı ama hiç gitmedim hep boş kaldı. Yeniden almam lazım çünkü ekonomik olarak da destek olmak isterim. Stadın oradan 2 kez geçiyorum. 5 senemi verdim stadın yapılması için sanırım gidip de maç izlemeyi hak ediyorum artık."

"TFF'nin yönetim modelini değiştirmesi lazım"

Türk futbolunun yeni ivme kazanması için federasyonun İngiliz modeline geçmesi gerektiğini belirten Polat, "TFF'nin yönetim modelini değiştirmesi lazım. Maç organizasyonunu yapması, hakemleri organize etmesi lazım. Bütçeyle ilgisi olmamalı. Benim dönemimde Aziz Yıldırım, Kulüpler Birlği başkanıydı. Çalıştık bu model için ama olmadı. Kulüpler Birliği bir şirket kurmalı ve Finansal Fair Play'i kontrol etmeli. Bu şirketin profesyonel ekibi kulüpleri incelemeli ve kuralların dışına çıkılmasına izin vermemeli. Çıkıldığı anda ise TFF'ye haber verilmeli ve yaptırım uygulanmalı. Bu olmazsa işin içinden çıkılmayacak. Kendi kendini koruyan bir mekanizmaya gidilmeli ve bu yapılabilir. Fikret başkanla konuştuk, böyle bir uygulama anlatmıştı. Çok sevinmiştim ama ne oldu onu bilemiyorum. Bir de yabancı oyuncuyla ilgili kurallar konmalı. Kulüpler de bütçelerinin kayda değer bir kısmını altyapıya sokup, futbolcu yetiştirmeli" dedi.

"Arda, benim için hayal kırıklığı oldu"

Başkan olduğu dönemde Arda Turan'dan çok umutlu olduğunu ve yıldız futbolcunun da Barcelona'ya transfer olana kadar kariyerini iyi şekillendirdiğini belirten Polat, "Benim dönemimde Arda'nın futbolundan, ahlakından çok memnundum. Atletico Madrid'den Barcelona'ya gidene kadar iyiydi. Ama para, şöhret herkes idare edemiyor. Şu anda olanları da üzülerek izliyorum. Daha başarılı olmasını isterdim. Hayal kırıklığı ve üzüntü var Arda ile ilgili umarım toparlar kendisini" şeklinde konuştu.

Duygun Yarsuvat'ın ultrAslan ile ilgili sözlerine ilişkin

"ultrAslan'ın kim olduğunu futbolla uzaktan yakından alakası olan herkes biliyor. Yönetim ve divan üyeleri Galatasaray'ın aklıysa; taraftar ve ultrAslan da Galatasaray'ın ruhudur. Bende ilk kurucularından biriyim. Bende içinden gelen biriyim."

"Riva arazisi için 225 milyon dolarlık bir teklif almıştık"

"Benim başkan olduğum dönemde Riva arazisi için 225 milyon dolarlık bir teklif almıştık. Dursun Özbek o araziyi 100 milyon dolar civarında bir paraya sattı"

"Ali Koç başkanın ne yapmak istediğini çok iyi biliyorum"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un sarı-lacivertli kulüpte yaptığı ve yapmak istediği değişimlerle ilgili yorumlarda bulunan Polat, sözlerini şöyle sürdürdü; "Ali Koç'un ne yapmak istediğini biliyorum, anlıyorum. Çünkü bende yapmak istemiştim. İnşallah yapabilir çünkü Türk futboluna örnek olacak ve diğer kulüpleri de o yöne itecek. Yapabilir ama birçok insanı rahatsız edecek. Bunu yapabilmesi için elinin kuvvetli olması gerekiyor bu da futbol takımının iyi sonuçlar alması demek. Şansı yaver gitmedi şu ana kadar ama inşallah düzelir."

"Kulübe kırgınlığım geçti"

"Galatasaray'ın maçlarına gideceğim. Artık kırgınlığım geçti. Başkan olmayı düşünmüyorum. Ama göreve gelecek yönetimler bana ne görev verirse yapmaya hazırım."

"VAR'ı doğru buluyorum"

"VAR'ı doğru buluyorum. Hatta taraftarlarında VAR'ın vermiş olduğu kararları görmesi için dev ekranlara yansıtılması bence iyi olurdu. Türkiye genelinde baktığınızda baştan itibaren bazı aksaklıklar olabilir. Bunlar zamanla düzelecektir."

"TL'ye geçiş olmalısı gerekliydi"

"TL'ye geçiş olmalısı gerekliydi. Ama yabancı futbolcuları TL ile getirmek çok zor olabilir. Avrupa standartlarında olan Türk oyuncular da TL üzerinden sözleşme imzalamak istemeyip yurt dışına gidebilir. Yabancı oyuncular içerisinde de yüzde 3'ü veya yüzde 5'i kabul edebilir."

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz