Futbol

Alp'ten Çakar'a tepki: Çocuk değilim

09 Aralık 2014 Salı 18:59 - Son Güncelleme 09 Aralık 2014 Salı 19:14

MHK Başkanı Alp, haftalık olağan değerlendirme toplantısında konuştu.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig'de geride kalan haftayla ilgili sıkıntı yaratacak önemli hakem hatalarının olmadığını söyledi.

Yorumcu Ahmet Çakar'ın kendisine yönelik ifadeleriyle ilgili ise Alp, "Bu yaşıma geldim, ekranda resminizin gösterilip üzerine çarpı işareti yapılıyorsa bundan etkilenmemeniz mümkün değil. Ben de insanım. Her şey karşılıklı. Ben 66 yaşında bir insanım. Çocuk değilim. Böyle bir hareketi hak etmedim" dedi.

Alp, TFF'nin İstinye'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 12. hafta maçlarındaki maçlarındaki hakem yönetimlerini değerlendirdi.

Maçların hakemler tarafından iyi yönetildiğini vurgulayan Alp, "İyi bir hafta olduğunu sanıyorum. Zira öylesine sıkıntı yaratabilecek pek önemli hakem hatasının söz konusu olmadığını, ağırlıklı olarak hakemler tarafından maçların iyi yönetildiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak futbolun bu durumunda mutlak suretle hatalar olacaktır. Yine gözümüzün önünde, oyunun kaderini değiştirebilecek bazı hatalar görüldü" diye konuştu.

Süper Lig'den iki, PTT 1. Lig'den de bir maçtan örnek veren MHK Başkanı, Eskişehirspor-İstanbul Başakşehir maçında, durum 0-0 devam ederken ikinci yardımcı hakem Samet Çavuş'un ofsayt gerekçesiyle vermediği gol kararının yanlış olduğunu belirterek, "Bu arkadaşımız bir müddet dinlenecektir" dedi.

Sivasspor-Kayseri Erciyesspor maçının 8. dakikasında Sivassporlu futbolcu Burhan Eşer'in üzerine kayarak gelen rakibi Boye'nin yaptığı faulde pozisyonun penaltı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Alp, "Bu maçta aynı esnada bir kırmızı bir sarı kart söz konusu" diye konuştu.

Alp, PTT 1. Lig'deki Elazığspor-Giresunspor maçında 82. dakikada elle düzeltilen bir topun gol ile değerlendirildiğini belirterek, "Bu da sonuç olarak Giresunspor'un 3 puan almasına vesile oluyor. Burada Erkan Engin kardeşimiz genç ve güvendiğimiz bir arkadaşımız. Maalesef doğru kararı veremiyor. Arkadaşımızı da bu karardan dolayı bir müddet dinlenmeye alacağız" ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarına "Hakemliği hiç düşünür müsünüz?" sorusunu yönelten Alp, hakemlerin zor şartlarda eleştiriler altında maçlara çıktıklarını vurguladı. Alp, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçekten ülkemizde inanılmaz derecede zor meslek. Bu şartlarda bu koşullarda şöyle bir bakıyorum bu çocuklar nasıl hazırlanıyorlar, bu çalışmaların sonucunda aldıkları ödül acaba bu görevi yapmaya değer mi? İşte bu şartlarda ülkemizin sevgili hakemleri haftada 326 maça çıkıyor. Hakemler zorluklara katlanarak, büyük tenkitlere uğrayarak bu mesleği icra etmeye çalışıyorlar. Tüm hakem arkadaşlarıma, kardeşlerime bu çalışmalarından dolayı kutluyorum."

Spor camiasından ve yöneticilerden hakemlere daha fazla yardım etmelerini isteyen Alp, hata yaptığında adeta yerden yere vurulan hakemlerin iyi yönettikleri maçlarından da bahsedilmesi gerektiğini vurguladı.

Roberto Carlos'un açıklamaları soruldu

Sivasspor Teknik Direktörü Roberto Carlos'un, Fenerbahçe ile 13. haftada yapacakları lig mücadelesi öncesi hakemlerle ilgili açıklamasının ardından, bu karşılaşmaya atanacak hakemle, destek vermek adına konuşup konuşmayacağı sorusuna Alp, "Tabii ki hakemlerle konuşuyoruz. Bu arkadaşlarla mümkün olduğunca maçtan önce konuşuyoruz. Geçmişte yapıyorduk ama son zamanlarda baskıdan kurtarmak, moral motivasyonu arttırmak için konuşuyoruz. Destek verilmesi gereken ne varsa elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışıyoruz" cevabını verdi.

Hakemlerle ilgili açıklamalar konusunda herkesi dikkatli olmaya davet eden Alp, "Ne kadar az konuşulursa hakemler daha rahat maç yönetir. Son haftalarda futbolcularımızın bu manada iyi olduklarını görüyoruz" dedi.

"Hiçbir hakem takımını söyleyerek maça çıkmaz"

Beşiktaş-Trabzonspor maçını yöneten Mete Kalkavan'ın Beşiktaşlı olduğu ve sürekli siyah-beyazlı takımın maçlarına verildiği yönündeki iddialar olduğunun ifade edilmesi üzerine de Alp şunları söyledi:

"Hangi maçlara çıkmış gelin beraber bakalım isterseniz. Duyumlarla hareket etmeyelim. Gerçekler ortada. Hiçbir hakem Beşiktaşlıyım, Fenerbahçeliyim, Kayseriliyim, Galatasaraylıyım, Trabzonsporluyum diyerek sahaya çıkamaz, mümkün değil. Böyle bir anlayışın hakemde olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Böyle bir tek karar verdiği andan itibaren hakemlik hayatı biter. Hiçbir hakem bu anlayışın içinde, bu düşünce içinde asla olamaz. Hakemlik hayatını söndürmek demek bu."

Konya'daki maçta Sosa'nın yaptığı faulle ilgili soru üzerine ise Alp, "Sosa'nın pozisyonundan evvel Trabzonsporlu Mehmet Ekici'nin bir hareketi vardı. İkisini bir arada değerlendirmemiz lazım. Sadece Sosa'nın pozisyonunu değerlendirmemek lazım. Peş peşe gelen pozisyonlar bunlar. O kararlarla ilgili söyleyeceğimiz bir şey yok" değerlendirmesini yaptı.

Van Büyükşehir Belediyespor-Bergama Belediyespor maçında yaşananlarla anımsatılarak yöneltilen hakemlerin güvenliği için alınan tedbirler konusunda MHK Başkanı, "Üzücü görüntüler. 2'nci, 3'üncü ve BAL liglerinde hakemler sorunlar yaşıyor. Kolluk kuvvetleri konuyla ilgili bizlere her zaman yardımcı olduğunu görüyoruz. Kolay kolay bu sıkıntıların geçeceği benzemiyor. Özellikle Güneydoğu'da maçlara gitmek, yönetmek bu ayrıntılı konuya girmek istemiyorum ama zor olduğunu hepimiz biliyoruz" şeklinde konuştu.

"Çocuk değilim. Böyle bir hareketi hak etmedim"

Yorumcu Ahmet Çakar'ın kendisine yönelik ifadeleriyle ilgili de Alp özetle, "Bu yaşıma geldim, ekranda resminizin gösterilip üzerine çarpı işareti yapılıyorsa bundan etkilenmemeniz mümkün değil. Ben de insanım. Her şey karşılıklı. Ben 66 yaşında bir insanım. Çocuk değilim. Böyle bir hareketi hak etmedim. Çakar kardeşimizin bu manada düşünüp hareket etmesinin daha doğru olacağı düşüncesindeyim" dedi.

"Penaltıların doğruluk oranı çok yüksek"

Osmanlıspor Teknik Direktörü Osman Özköylü'nün basın toplantısında bazı gazetecilere tepki gösterdiği anımsatılıp, Kayserispor-Osmanlıspor maçındaki penaltı pozisyonuyla ilgili yöneltilen soruya da Alp şu cevabı verdi:

"Penaltı pozisyonunun değerlendirilmesi için son derece tartışmalı olması gerekiyor. Genelde verilen penaltıların doğruluk oranı çok yüksek. Tabii maçtan sonraki tutarsız hareketler, hiç görmeyi istemediğimiz hareketler. Hakemler olarak bu konuda ne yapabiliriz sorusunu sormaktan ziyade, bu arkadaşların niye bu şekilde davrandıklarını sorgulamamız lazım. Ülkemizde futbolu bir yere getirmek istiyorsak, bu görüntülerden uzaklaşmamız lazım. Hep birlikte bu mücadeleyi emeği ortaya koymamız gerekiyor."

Geçen haftalardaki toplantıda, "Hasan Doğan döneminde bu camiadan temizlenen hakemler" şeklinde bir ifade kullandığı anımsatılarak, "Bu isimler çok merak edildi, kimler?" sorusuna Alp, "Özellikle sizlerin çok iyi bildiği isimlerdir. Benim isim zikretmem son derece yanlış olur" cevabını verdi.

İzmir bölgesi hakemi diş hekimi Tolga Özkalfa'nın, UEFA Hakem Kurulu üyesi Jaap Uilenberg'in dişlerini yaptığının aktarılması üzerine de Alp, "Benim de yapılacak dişlerim var ama İstanbul'dan İzmir'e gidip dişlerimi yaptırmayı düşünmüyorum. Bilmiyorum ki, öyle bir şey sordunuz ki şaştım kaldım" dedi.

İLGİLİ VİDEOLAR

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz