Futbol

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!

07 Ocak 2015 Çarşamba 23:34 - Son Güncelleme 08 Ocak 2015 Perşembe 01:08

TFF'nin yabancı düzenlemesiyle Türk futbolunda pek çok şey değişecek.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) yabancı oyuncu düzenlemesi bir çok değişikliği de beraberinde getirecek. Yerli oyuncuların ve menajerlerin gelirleri düşecek. Dört büyüklerin kasasından çıkan para azalacak. Oyuncu yetiştiren Anadolu kulüpleri ise artık yüksek bonservis bedelleri elde edemeyecek.

Yeni sistemle neler değişecek?

TFF'ninn gelecek sezondan itibaren geçerli olacak devrim niteliğinde bir karara imza attı.
Artık takımlar isterlerse 11 yabancı ile sahaya çıkabilecek. Peki bu sistemle birlikte neler değişecek? İşte cevabı...

Yerli oyuncuların fiyatı düşecek

Yabancı kontenjanının 14’e çıkmasıyla yerli oyuncu fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Türkiye’de 4 büyük kulüpte oynayan yerli oyuncuların ortalama ücreti maç başı gelirleriyle birlikte 2 milyon avro civarında...
Ancak önümüzdeki sezondan itibaren bu rakamın yüzde 25 azalması bekleniyor.

Anadolu ekiplerinin bir gelir kapısı kapanacak

Oyuncu ve bonservis bedellerinin düşmesi 4 büyüklere yarayacak. Buna karşılık geçimlerini bu kulüplere oyuncu satarak sağlayan bazı Anadolu kulüplerinin artık böyle bir gelir kapısı olmayacak. Gençlerbirliği başta olmak üzere, Gaziantepspor, Eskişehirspor ve Bursaspor artık yüksek bonservis ücreti kazanamayacak.

Yabancıların "kontenjan" kozu olmayacak

Yabancı oyuncular da kontenjan kozunu kullanarak kulüplere zorluk çıkartamayacak. Ayrıca Türkiye, yabancı futbolcular için daha cazip bir pazar haline gelecek.

Menajerlerin gelirleri de azalacak

Bu uygulama ile birlikte yabancı futbolcu menajerlerinin de Türkiye'ye akın etmesi bekleniyor. Ancak rekabet artacağı için menajerlerin gelirleri de azalacak.

14 yabancı serbest ama faturası ağır 

Futbol Federasyonu’nun düzenlemesinde kulüpleri düşündüren ayrıntılar da var. Her yabancı için Federasyona bedel ödeyen kulüpler 8 yabancıya 670 bin lira ödemek zorunda...

Bu ücret daha sonra katlamalı olarak artıyor. Yani bir kulüp, takımdaki 9'uncu yabancı için 200 bin lira, 14'ncü yabancı için ise 2 milyon lira ödemek zorunda... 14 yabancı alan bir kulübün Federasyona ödeyeceği toplam tutar ise 5 milyon 670 bin lira.... 

Bu ücretler Federasyon tarafından altyapı fonu olarak kullanılacak ve oyuncu yetiştiren kulüplere ödül olarak dağıtılacak. Bu uygulama yabancı oyuncuya yönelen kulüplerin daha dikkatli davranmasını sağlayacak. 

İLGİLİ VİDEOLAR

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz