Futbol

Bakanlıktan Fikret Orman'a yalanlama

27 Eylül 2014 Cumartesi 18:55 - Son Güncelleme 27 Eylül 2014 Cumartesi 19:08

Orman'ın 'devletten destek almayan tek kulübüz' iddiasına rakamla yanıt geldi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman'ın, "Beşiktaş'ın Türkiye'de hiç destek görmemiş camia olduğu"na ilişkin iddialarının doğru olmadığını bildirdi. Açıklamada, "​Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne ve kulübe bağlı şirketlere sadece 2012-2013 ve 2013-2014 sezonlarında toplam 20 milyon 919 bin 927 lira isim hakkı ödenmiştir" denildi.

Bakanlık, Başkan Fikret Orman'ın, birçok gazetede yer alan, "Devletten destek almayan tek kulübüz. Stadı biz yapıyoruz. Stada gelen millet, parayı harcayan millet ama biz devlete para ödüyoruz. Stadın sponsorluk gelirlerinin yüzde 25'ini Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Genel Müdürlüğü'ne veriyoruz. Aziz Yıldırım ile Başbakan'a gidip bu statların tapusunu isteyeceğiz. Neyse parasını verip tapusunu alacağız" ifadeleri üzerine yazılı açıklama yaptı.

Mülkiyeti veya kullanım hakkı Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Genel Müdürlüğü'ne ait birçok spor tesisi ve taşınmazın, 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun Ek 11 inci maddesi kapsamında bedelsiz veya çok düşük bedellerle spor kulüplerinin kullanımına verildiği belirtilen açıklamada, "Mülkiyeti veya kullanım hakkı Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Genel Müdürlüğü'ne ait olan başta İnönü Stadyumu olmak üzere birçok spor tesisi, sportif faaliyetlerde kullanılması kaydıyla Beşiktaş Jimnastik Kulübüne uzun süreli olarak tahsis edilmiştir" denildi.

İnönü Stadyumu'nun ilk defa 1998 yılında Türk sporuna ve Beşiktaş'a üstün hizmetleri olan rahmetli Süleyman Seba'nın başkanlığı döneminde Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne 49 yıl müddetle tahsis edildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Mülkiyeti veya kullanımı Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Genel Müdürlüğü'ne ait olan ve şehir merkezlerinde kalmış, ekonomik ömürlerini doldurduklarından yıkılarak yeniden yapılması gereken çok sayıda stadyum ve diğer spor tesisleri, Toplu Konut İdaresi veya belediyelerimiz ile yapılan protokoller çerçevesinde değerlendirilerek, elde edilen gelirlerle de günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda modern tesisler yapılarak işletmeye açılmaktadır.

​İstanbul'da yer alan kulüplerimizden birisi kendisine tahsis edilen stadyumu, parça parça yıkarak aynı yerinde kendi imkanları ile yeniden inşa etmiştir. İstanbul'da bulunan bir diğer külümüz ise kendisine uzun süreli intifa hakkı verilen ve şehir merkezinde bulunan stadyum üzerindeki haklardan Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Genel Müdürlüğü'ne olan borçlarına mukabil sarfınazar etmiş ve buranın satışından elde edilen gelirle ve bir kısım imalatlar da kendisi tarafından karşılanması kaydıyla, TOKİ tarafından nispeten şehir dışında yeni stadyum yapılarak, ilgili kulübün eski stadyum üzerindeki hakları da dikkate alınarak ve yeni şartlarla ilgili kulübe tahsis edilmiştir."

"Bakanlık gerekli kolaylıkları göstermiştir"

​Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün ise Yıldırım Demirören'in başkanlığı sırasında İnönü Stadyumu üzerindeki tahsis hakları devam ederken başlatılan çalışmalar doğrultusunda yeni stadyumun aynı yerde yapılmasına karar verdiği belirtilen açıklamada, Bakanlıkça stadın yıkılarak aynı yerinde yapılmasına ilişkin prosedür konusunda ilk günden gerekli kolaylıklar gösterildiği, Orman'ın başkanlığı döneminde kulübün inşaatına başladığı yeni stadyumun tüm yapım giderleri de benzer uygulamalarda olduğu gibi yine kulüp tarafından üstlenildiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Genel Müdürlüğü'nün mülkiyeti veya kullanımında bulunan ve spor kulüplerine tahsis edilen spor tesislerinin isim haklarının yüzde 25'inin, yönetmelik hükmü gereği ilgili kulüpler tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü'ne ödenmesi gerekmektedir. Elde edilen bu gelirle de başta amatör spor kulüplerinin tesis ihtiyaçları karşılanmaktadır. Stadyumların kira veya tahsis bedelleri belirlenirken kulüplerin yapacakları yapım, bakım ve onarım ile işletme giderleri dikkate alınmaktadır.

Beşiktaş İnönü Stadyumu'nun tünel tarafında yer alan ve mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait yaklaşık 8 dönümlük taşınmaz ile mülkiyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Genel Müdürlüğü'ne ait başka yerlerde bulunan taşınmazlar takas yapılarak yeni İnönü Stadyumu'nun yapılabilmesini teminen Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü'nce Beşiktaş Jimnastik Kulübüne tahsis edilmesi karar altına alınmıştır.

Sayın Fikret Orman'ın açıklamalarında Vodafone Arena Stadı ile sponsorluk gelirlerinin 217,5 milyon dolara ulaştığı yönündeki açıklamaları dikkate alındığında, yeni stadyumun yapılması ile Beşiktaş önemli gelir kaynaklarına ulaşacaktır. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Toto Teşkilat Başkanlığınca düzenlenen spor müsabakalarına dayalı sabit ihtimalli ve müşterek bahis oyunları programlarında yer alan spor kulübü, kurum ve kuruluşlar ile sporculara müsabaka başına ciddi miktarlarda isim hakkı ödenmektedir. Bu kapsamda Beşiktaş Jimnastik Kulübünün bünyesinde yer alan futbol, basketbol (bayan-erkek), voleybol (bayan-erkek) ve hentbol takımlarının oynadıkları bütün müsabakalar nedeniyle kulübe isim hakkı ödenmektedir.

"Beşiktaş'a toplam 20 milyon 919 bin 927 lira isim hakkı ödenmiştir"

​Bu kapsamda Beşiktaş Jimnastik Kulübüne ve kulübe bağlı şirketlere sadece 2012-2013 ve 2013-2014 sezonlarında toplam 20 milyon 919 bin 927 lira 82 kuruş isim hakkı ödenmiştir."

​Futbol liglerinin isim sponsorluğuyla ilgili, Bakanlığa bağlı Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile Türkiye Futbol Federasyonu arasında Ağustos 2010 tarihinde imzalanan 5 yıllık sözleşme kapsamında, sezon başına yaklaşık 25 milyon dolar olmak üzere 5 sezon için 125 milyon doların federasyona ödendiği belirtilen açıklamada, "Bu miktar federasyon tarafından Beşiktaş Jimnastik Kulübünün de içinde bulunduğu futbol kulüplerine dağıtılmaktadır" denildi.

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz