Futbol

Barış Şimşek: VAR konuşmaları şu ana dek sızmadı

18 Şubat 2020 Salı 13:49 - Son Güncelleme 18 Şubat 2020 Salı 23:05

VAR Koordinatörü Barış Şimşek, Ersin Düzen'in sunduğu Stadyum Özel'e konuk oldu. Şimşek, VAR konuşmalarının dışarı sızmasının söz konusu olmadığını söyledi.

TRT SPOR’da VAR’la ilgili merak edilen soruları cevaplayan VAR Koordinatörü Barış Şimşek, “Ofsayt çizgisi için dünyanın en gelişmiş teknolojisini kullanıyoruz.” dedi.

“Ofsaytta santimetre cinsinden bir hesaplama yok”

“Şüpheli pozisyonlarda yardımcı hakemlerin pozisyonun sonucunu alıp, daha sonra bayrağı kaldırmasını istiyoruz. Özellikle ceza sahası içindeki pozisyonlarda, açık pozisyonlar dahi olsa beklemelerini ve sonuç almalarını istiyoruz. Ofsaytta santimetre cinsinden bir hesaplama yok, tamamen çizgiler üzerinden bir hesaplama. Dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanıyoruz. Hem 2 boyutlu, hem 3 boyutlu çizgiler kullanabiliyoruz. İzleyicilerimiz son halini görüyorlar, hata payı sıfıra yakın.”

Türkiye’deki Var merkezinin dünya çapında bir merkez olduğunu vurgulayan Şimşek, “Teknolojik olarak VAR'da Avrupa'dan fazlamız var, eksiğimiz yok diyebiliriz. FIFA başkanıyla gezdik biz bu tesisimizi tabiri caizse hayran kaldı.” ifadelerini kullandı.

VAR konusunda yetenekli hakemleri tespit etmeye çalıştıklarını dile getiren Barış Şimşek, MHK’nın uzmanlaşmış bir VAR kadrosu oluşturma planı olduğunu söyledi.

“Biz VAR konusunda uzmanlaşmış bir ekip yaratma yolunda ilerliyoruz. Bütün liglerde görev yapan hakemleri tarayarak VAR konusunda yetenekli hakemleri tespit etmeye çalışıyoruz. Şu anda kadar 2. Lig B kategorisinde görev yapan bütün hakemleri taradık. Bunların 9 tanesi şu anda sertifikalı olarak görev de yapıyorlar. Şimdi de 3. Lig’deki hakemleri taramaya başladık. Çok ciddi bir eğitim sürecinden geçiyorlar. En üst düzey hakemimiz bile olsa sen gel VAR masasına otur hemen VAR hakemliği yap şeklinde bir şey yok. Bir sertifika süreci var. Yani VAR sertifikası olmayan hiçbir hakem ne sahada ne VAR’da ne de AVAR’da görev yapabilir.”

"Gözlemci o pozisyon için hakemi VAR yokmuş gibi değerlendiriyor"

"Sahadaki hakemin açık ve bariz bir penaltıyı atladığını düşündüğümüzde o olay orada kapanıyor. Siyah beyaz bir hata yapmış oluyor hakemimiz. Artık ondan sonra VAR’a gitmesi bir şeyi değiştirmiyor. Onun için o siyah-beyaz bir hata. Çünkü gözlemci de o pozisyon için hakemi VAR yokmuş gibi değerlendiriyor. O pozisyonda açık ve bariz bir penaltıyı atladıysa direkt siyah-beyaz bir hata yapmış oluyor ve notuna da etki ediyor. Ondan sonrası için artık farklı bir sayfa açılıyor. VAR hakemimiz o hatada sahadaki hakemi pozisyonu incelemeye davet etmediğiyse VAR hakemimiz de siyah-beyaz bir hata yapmış oluyor. VAR hakemleri pozisyonu izlemek için sahadaki hakemleri incelemeye davet ederse hakem gitmek zorundadır." 

Barış Şimşek ayrıca VAR konuşmalarının eğitim amaçlı dinlendiğini ve dışarıya sızmalarının söz konusu olmadığını vurguladı. 

Kaynak: TRT SPOR
 


 

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz