Futbol

Beşiktaş'ta Seba gitti, istikrar bitti!

17 Haziran 2015 Çarşamba 13:14 - Son Güncelleme 17 Haziran 2015 Çarşamba 13:22

Seba'dan sonra 15 yılda 15 farklı teknik adam takımın başına getirildi.

Spor Toto Süper Lig'de 2015-2016 futbol sezonu öncesi takımın başına deneyimli teknik adam Şenol Güneş'i getiren Beşiktaş'ta, Süleyman Seba'dan sonra başkanlık görevine gelen Serdar Bilgili, Yıldırım Demirören ve Fikret Orman, teknik direktör konusunda istikrarı yakalayamadı.

Siyah-beyazlı kulübün efsane ismi Süleyman Seba, 16 yıllık başkanlığı boyunca 9 teknik direktörle çalışırken, kendisinden sonra göreve gelen Yıldırım Demirören, Serdar Bilgili ve Fikret Orman, 15 yılda 15 farklı teknik adamı takımın başına getirdi.

Beşiktaş'ta başkanlığa 1 Nisan 1984'te gelen ve 2000 yılına kadar görevini sürdüren Seba, genelde yabancı teknik direktörlerle çalışmayı tercih etti.

Seba, göreve geldiği dönemde takımın başında Ziya Taner bulunuyordu. Ziya Taner ile sadece 2 ay çalışan kulübün onursal başkanı, daha sonra sırasıyla iki Yugoslav teknik adam Branko Stankovic ve Milos Milutinovic'e takımı emanet etti.

İki Yugoslav çalıştırıcının ardından İngiliz Gordon Milne ve Alman Christoph Daum Beşiktaş'ın başına geçti. Daum'un ardından bir sezonluğuna takımın eski kalecisi Rasim Kara'yı teknik direktör olarak göreve getiren Süleyman Seba, başkanlığını 3 yabancı çalıştırıcıyla tamamladı. Galli John Benjamin Toshack, Alman teknik direktörler Karl Heinz Feldkamp ile Hans Peter Briegel, Seba'nın çalıştığı son 3 teknik adam oldu.

Kendisinden sonraki 3 başkana göre teknik direktörlerle daha uzun süre çalışan Seba, Gordon Milne'i 6 yıl (1987-1993) takımın başında tutarak, büyük bir istikrara imza attı.

5 şampiyonluk kazandırdı

Beşiktaş'ta Ziya Taner'den sonra 8 farklı ismi takımın başına getiren Seba, camiaya 5 şampiyonluk kazandırdı.

Branko Stankovic ile 1985-1986'da şampiyonluğa ulaşan siyah-beyazlı takım, Gordon Milne ile üst üste 3 şampiyonluk yaşadı. 1989-1990, 1990-1991 ve 1991-1992'de üst üste 3 kez sezonu mutlu sonla tamamlayan Beşiktaş, Seba döneminde ligdeki son kupasını 1994-1995'te Christoph Daum yönetiminde aldı.

15 teknik direktör 2 şampiyonluk

Siyah-beyazlılarda Seba'dan sonra Serdar Bilgili, Yıldırım Demirören ve Fikret Orman, başkanlığa seçildi. 16 yıl başkanlık yapan Seba'yı 15 yılda teknik direktör sayısında geçen üç başkan, 15 farklı isimle çalıştı.

Bilgili, Demirören ve Orman, başkanlık dönemlerinde teknik direktörlük koltuğunda 18 kez değişiklik yaptı. Üç teknik adam, siyah-beyazlılarda iki ayrı başkanla çalıştı. Bilgili 4, Demirören 9, Orman ise Şenol Güneş'le birlikte 5 teknik direktörle çalışmış oldu.

Bilgili, Demirören ve Orman, başkanlık dönemleri Türk teknik adamların yanı sıra Avrupa'nın farklı ülkelerinden teknik direktörlerle anlaştı. Üç başkanın olduğu dönemde 6 Türk çalıştırıcı takımın başına geçerken, 3 Alman, 1'er İtalyan, Rumen, İspanyol, Fransız, Portekizli ve Hırvat teknik adam da kulüpte çalışma fırsatı buldu.

Süleyman Seba'ya göre daha fazla teknik direktörle çalışan 3 başkan, camiaya sadece 2 şampiyonluk hediye edebildi. Beşiktaş, Serdar Bilgili ve Yıldırım Demirören dönemlerinde olmak üzere 2 kez şampiyonluğa ulaştı.

Bilgili, bir şampiyonluk gördü

Seba'dan sonra görevi devralan ve 2000-2004'te başkanlık yapan Serdar Bilgili, ilk başkanlığı sırasında Hans Peter Briegel ile yola devam etti. Sezon sonunda Alman teknik adamla yolları ayıran Bilgili, daha sonra 3 farklı teknik direktörü takımın başına getirdi.

İtalyan Nevio Scala'yı ilk olarak görevlendiren Bilgili, sezon bitmeden bu ismin yerine Christoph Daum ile devam etti. Daum ile de kısa süre çalışan Serdar Bilgili, başkanlığının son döneminde ise Mircea Lucescu ile başarı kovaladı. Bilgili, kulübün 100. kuruluş yıldönümü olan 2002-2003'te Lucescu ile şampiyonluk sevinci yaşadı.

Demirören istikrarı yakalayamadı

Bilgili'nin ardından başkanlığa seçilen Yıldırım Demirören, teknik direktördeki istikrarsızlığıyla dikkati çekti.

Mircea Lucescu ile sezonu tamamlayan Demirören, 2004-2012 dönemindeki başkanlığı sırasında Lucescu'nun ardından Vicente Del Bosque, Rıza Çalımbay, Jean Tigana, Ertuğrul Sağlam, Mustafa Denizli, Bernd Schuster, Tayfur Havutçu, Carlos Carvalhal gibi teknik direktörlerle çalıştı.

Beşiktaş, Demirören döneminde 2008-2009 Mustafa Denizli yönetiminde ligde şampiyonluk kupasını kaldırdı.

Orman, Bilic'le 2 sezon çalıştı

Beşiktaş Kulübü'nün mevcut başkanı Fikret Orman da şu ana dek teknik direktör konusunda istikrarlı bir görüntü veremedi.

Demirören'den kulübü devraldığı sırada bir süre futbol takımında mevcut teknik direktör Carlos Carvalhal ile çalışan Orman, sezon bitmeden bu çalıştırıcının yerine Tayfur Havutçu'yu takımın başına getirdi. Yeni sezonda Havutçu ile yola devam etmeyen Orman, Samet Aybaba ile bir sezon geçirdi. Fikret Orman, en uzun mesaiyi ise şu ana dek Hırvat teknik adam Slaven Bilic ile yakaladı. Bilic'i 2 sezon takımın başında tutan başkan Orman, son olarak Şenol Güneş ile anlaştı.

Şenol Güneş, 15. çalıştırıcı oldu

Siyah-beyazlı takımda 3 başkan dönemindeki 15. teknik direktör Şenol Güneş oldu. Geride kalan sezonu Bursaspor'da geçiren tecrübeli teknik adam, Slaven Bilic'in ayrılmasının ardından göreve getirildi.

Şenol Güneş ayrıca, Fikret Orman dönemindeki 5. farklı isim oldu.

Seba ve 3 başkanın teknik direktörleri

Süleyman Seba ve kendisinden sonraki 3 başkanın çalıştığı teknik direktörler şöyle:

Başkan Teknik Direktör
Süleyman Seba Ziya Taner
  Branko Stankovic
  Milos Milutinovic
  Gordon Milne
  Christoph Daum
  Rasim Kara
  John Benjamin Toshack
  Karl Heinz Feldkamp
  Hans Peter Briegel
Serdar Bilgili Hans Peter Briegel
  Nevio Scala
  Christoph Daum
  Mircea Lucescu
Yıldırım Demirören Mircea Lucescu
  Vicente Del Bosque
  Rıza Çalımbay
  Jean Tigana
  Ertuğrul Sağlam
  Mustafa Denizli
  Bernd Schuster
  Tayfur Havutçu
  Carlos Carvalhal
Fikret Orman Carlos Carvalhal
  Tayfur Havutçu
  Samet Aybaba
  Slaven Bilic
  Şenol Güneş
Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz