Futbol

Demirören'den çarpıcı açıklamalar

16 Ocak 2016 Cumartesi 12:01 - Son Güncelleme 16 Ocak 2016 Cumartesi 10:22

TFF Başkanı Yıldırım Demirören açıklamalarda bulundu.

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, özel bir kanalda konuk olduğu programda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yıldırım Demirören'in açıklamaları şu şekilde:

''Kulüplerimiz böyle borçlanmaya devam ederse Avrupa'ya gidemeyecekler''

"Çıkaracağımız yasayla beraber kulüplerimizin borçlarının belli bir vadeye bağlanarak yapılandırılması bekleniyor. Şu anda Süper Lig kulüplerinin toplam 3.5 milyar borcu gözüküyor. Bu borçlanma devam ederse bir sürü kulübümüz Avrupa'ya gidemeyecek. Ben federasyon başkanı olduğumda 'mali süreç gelecek' diyordum. O günler geldi. Kulüplerimizde işler kötüye gidiyor. Herkes sermaye yapmak yerine borçlanarak gidiyor. Kulüplerimizi kendilerini toparlamaya davet ediyorum. Altyapıya dönmeyi seçmezlerse bu borçlar kapanmaz."

''Mali yapılanma olmazsa...''

"PTT 1. Lig'de işler düzeliyor. Süper Lig'de Mersin'in durumunu görüyorsunuz. Büyük takımlarımız araştırma altında. Bizim borç silme sistemimiz devam ediyor ancak bizim kriterlerimize göre kulüplerimizde sorun yok. Kurallarımızı uyguluyoruz. Geçiş dönemi olduğu için kuralları gevşek tutuyoruz. Ama zamanı gelince de hepsini uygulayacağız. PTT 1. Lig'de bazı kulüplerin 3'er puanı silindi. Mali yapılanma olmazsa bu yaptırımlar kaçınılmaz."

''Futbola şiddet getiren stada gelmesin''

"Stada seyircinin gelmemesiyle Passolig'in ilgisi yok. Futbola şiddeti getiren stada gelmesin. Deplasman yasağının TFF ile bir alakası yok. Giden deplasman seyircisinin futbola katkısı ne? Gerçekleri konuşalım. Derbilerde deplasman yasağının kalkmasına hazır değiliz. Otobüs yakmak, tribün yakmak, vapur yakmak, tribünde rakibe küfretmek... Hazır değiliz. Tuvaletleri kırıyorlar. Sanırsınız düşman seyretmeye gidiyorlar."

''Sponsorlar kavgadan kaçıyor''

"Siyaset, futbola karışıyor' deniliyor, ancak tam aksine biz hükümete gidip 'bize yardımcı olun' diyoruz. Durum bu. Sponsorların kaçmasının nedeni şu; kavgadan kaçıyor herkes. Taraftarların, yöneticilerin kavgalarından kaçıyorlar. Ama yavaş yavaş dönecekler. Herkesin kavga ortamından kaçması lazım. Futbol mutluluk duyarak izlenmeli ve paylaşılmalı."

''Başımızın üzerinde yerleri var''

"Şu anda devşirmesiz oynayan tek milli takım biziz neredeyse. Bunun bir zararı olduğunu sanmıyorum. Fernandao ve Donk hep gelmek istediklerini söylüyorlar. Belli kurallar var. Onları karşılayınca başımızın üzerinde yerleri var. Aurelio yıllarca oynadı milli takımda. Ben devşirmeye karşı değilim. Kısa vadede katkı sağlar ama uzun vadede zaten altyapıya önem vereceğiz. Kısa vadeli bakarsak turnuvalarda kalıcı olmalıyız. Bunun için devşirmeleri kullanabiliriz."

''Borçlardan yöneticiler sorumlu olacak''

"Yöneticilere de sınırlandırma gelecek. Kulübü aldığınızdaki borç miktarı neyse bırakırken o borçtan fazlası olursa onu cebinizden ödeyeceksiniz. Bu durum kanunla gelecek. Tüm bu bahsettiğimiz kulüpler yasasının içerisinde olacak. Kulüpler Birliği A.Ş. farklı olay. Bu mali durumdan yöneticiler de sorumlu olacak. Diğer taraftar kulüplerin anonim şirketi olacak."

''Genç hakem hata yapar''

"Hakem hataları tabii ki oldu. Bir takımımızın 3 puanı yendi, bir takım gelirlerden oldu. Biz bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Bu dönemler sancılı olur. Profesyonel hakemliği başlattık. Genç hakemlere yöneldik. Adı üstünde genç hakem. Genç hakem hata yapar. Talimatları değiştirdik, genç hakemlerimiz görev alsın diye. Bunlar içinde hatalar olacak ama biz hakemin hatasını tartışmıyoruz. Hakemlerin kişiliğine giriyoruz. Hakem hatası tartışılmalı. Hakemler de görürler. Uilenberg 8 yıldır eğitim veriyor. Şimdi Rossetti geliyor. Collina ile görüşmelerimiz sürüyor. O da ara sıra gelecek."

''Hakemler kendilerini daha da geliştirecekler''

"Mete Kalkavan'ın babası hastaneden yeni çıktı. Galatasaray maçından sonra oğlunun yediği küfürlerden ötürü kalp krizi geçirdi. Bunların da aileleri var. Bunları da düşünmemiz lazım. Cüneyt Çakır dünyanın en iyi 3 hakeminden birisi. Hakemler hata yapmasınlar tabii ki ama hatalar değil hakemlerin kişilikleri tartışıldığı için biz üzülüyoruz. Kuddusi Müftüoğlu'nun açıklamasına göre, hakem hataları geçen seneyle aynı. Trabzonspor'a ve Kasımpaşa'ya kimse kasti hareket yapmadı. Çok hata oldu mu? Evet oldu. Ama kasti bir durum yok. MHK de bu hakemlere gereken cezayı verdi. 38'dan 22 hakeme inmek ciddi bir durum. Profesyonel hakemlik bizim açımızdan hiç tartışılmadı. Profesyonel olunca oturup 4 sene para alacaklar deniliyor. Böyle bir şey yok. MHK'nin raporuna göre bizim kontratı durdurma şansımız var. Hakemlerimiz eğitimli. Kendilerini geliştirmek zorundalar. Daha da gelişeceklerini düşünüyorum."

''Gol çizgisi teknolojisi''

"Gol çizgisi teknolojisi gelecek sezon büyük ihtimalle gelecek. Gol çizgisi teknolojisini stadyumlarımıza getireceğiz. Stadın dışında arabada maçı izleyen görevlilerin maçtaki pozisyonları hakeme bildirmeleri söz konusu olamaz. Hakemin iki gözünü atlayıp stadın dışındaki iki göze bırakmak mantıklı değil. Stadın dışındaki arabadaki adamlar maça müdahale olmaları sıkıntı olabilir. Zaten bu konuda FIFA'nın da onayı yok henüz. Hem de maçın durması söz konusu olacak. Teniste basketbolda oyun durabilir ama futbolda oyunun durması problem."

''Saat başı teknik adam değiştirmek...''

"Teknik adamların saat başı değiştirilmelerini tasvip etmiyoruz. Antrenörlerin sözleşmeleri sağlam yapmaları lazım. Biz bu konuya çok müdahil olamıyoruz. Bu sadece camiayı ilgilendiriyor. Kulübe, 'siz 2 antrenör değiştirdiniz, 3'e gidemezsiniz' dersek kötü gidişlerini devam ettirmede bizim de sorumluluğumuz olur. Buna girmek ne kadar doğru bilemiyorum. Bunu biz yönetimde konuşacağız. Kulüpler Birliği'nden de görüş alacağız. Bir camianın seçilmiş başkanı ve yöneticisinin işine karışmak doğru mu? Bence değil ama bakacağız. Bu konuda ne kadar aktif olabiliriz bilemiyorum. Konuşacağız."

''Türkiye Kupası angarya olarak görülüyor''

"Kupada büyük takımlar alt lig takımlarının şehirlerine gidince stadyumlar doluyor. Ben kupanın yayıncı kuruluşuna teşekkür ediyorum. Kupa angarya olarak görülüyor. Seyirci angarya görüyor, kulüpler öyle gösteriyor. İngiltere'de 3. Lig maçında bile tribün doluyor."

''Zeminle ilgilenmemek kulüplerin kararı''

"Sezon içerisinde belli aralıklarda gidip zeminleri inceliyoruz. Kulüplerden bilgi alıyoruz. Bundan sonra zeminle ilgilenmemek kulüplerin kararı. Kulüplerin zemine önem verme zihniyetlerini değiştirmeleri lazım. İngiltere'de zemin kulüplerin namusu gibi. Bakanlıkla birlikte raporlar tutarak kulüpleri zorluyoruz eksikleri giderin diye."

''Yayın ihalesine uzlaşıp gelsinler''

"2 yıl sonra yayın ihalesi var. Kulüplerin hedefi ihaleyi kendilerinin düzenlemesi. Uzlaşıp geldiklerinde ben bunu destekliyorum. %1'lik pay için birbirleriyle mücadele eden başkanlar olursa sağlıklı olmaz. Bayern Münih 20 milyon avroluk gelirinden vazgeçti diğer kulüpler yaşasın diye. Bunun yapılması lazım."

''Lig erken bitebilir''

"Ligler Mayıs'ın 20'sinde bitiyor. Şampiyonluk veya küme düşme erkenden belli olursa Milli Takımımız için EURO 2016'yı düşünerek ligleri erken bitirebiliz."

''Grubumuz ne zor ne kolay''

"EURO 2016 grubumuz ne kolay ne zor. Hedefimiz yarı final, final neden olmasın? Tamam katıldık ama kalıcı olmak önemli. Her turnuvaya katılan bir milli takım olursa başarı da gelecektir. Çok güzel bir jenerasyon yakaladık. Fatih hocamızla bu jenerasyon gelişirse daha da iyi takım olacağız. Taraftar Kulübü oluşturduk. Fransa'daki maçımızda 6 bin biletimiz var. 12 bin talep var. Güzel şeyler de oluyor. Biletleri biz vermeyeceğiz ayrıca, UEFA'da çekiliş olacak. Gurbetçi oyuncular bizi daha çok seçmeye başladı. Bu da biz geliştikçe daha çok artacaktır."

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz