Futbol

Fenerbahçe'nin kapısından dönmüş!

11 Ağustos 2014 Pazartesi 11:02 - Son Güncelleme 11 Ağustos 2014 Pazartesi 11:10

İsmail Kartal: "Ne pahasına olursa olsun alalım"

Fenerbahçe'de Ersun Yanal devri kapandı. Aykut Kocaman döneminde antrenör olarak takımda yer alan, Yanal döneminde de görevine devam eden İsmail Kartal, 1 numara olmaya en yakın isim... Akıllarda, "Fenerbahçe gibi büyük bir kulübün ağırlığını kaldırabilir mi?' sorusu var. Fenerbahçe'nin 103 golle şampiyon olduğu sezon sarı-lacivertli formayı giyen "Arap" lakaplı İsmail Kartal'ın hocalık kariyerine bakılacak olursa oldukça büyük sorumlulukların altından kalktığı görülüyor. İşte Kartal ve yaptıkları:

SİVAS'I SÜPER LİG'E ÇIKARDI

İsmail Kartal'ın antrenörlük kariyeri futbolu bıraktıktan sonra Fenerbahçe'de başladı. Almanya'ya Dünya Kupası'nı kazandıran Joachim Löw'ün Fenerbahçe mesaisinde onun yanında çalıştı ve ikilinin o zaman başlayan dostluğu halen devam ediyor. Kartal'ın asıl çıkışı ise Sivasspor'la oldu. Başkan Aziz Yıldırım'ın aracılığıyla Sivasspor'la görüşen ve göreve başlayan Kartal, 2005 yılında Yiğidolar'ı Süper Lig'e taşıdı. Hatta Kartal o günleri şöyle anlatmıştı:

KAMYONLA SPOR ALETİ TAŞIDI

"Sivas'a gittik. İnsanlar şehirde bizi omuzlara aldı. Ancak işe koyulduğumuzda büyük sıkıntılar olduğunu fark ettik. İklim kötü olduğundan salon antrenmanı çok önemliydi. Ancak bizim salon aletlerimiz yeterli değildi. Aklıma Samandıra'da kullanılmayan ve depoya atılmış aletler geldi. Başkan Aziz Yıldırım'dan izin aldıktan sonra bir kamyon kiraladık. Ekibimizle birlikte hep beraber o kullanılmayan aletleri kamyona yükleyip Sivas'a götürdük ve Sivasspor Tesisleri'nde bir fitness salonumuz oldu."

GİZLİ KAHRAMAN

F.Bahçe'de hem Aykut Kocaman hem de Ersun Yanal döneminde maç analizleri İsmail Kartal önderliğinde yapıldı. Kartal'ın uzun mesaisi sonunda Avrupa'da her rakip didik didik incelendi. Kocaman döneminde Avrupa Ligi finalinin kapısından dönülürken, bu başarının mimarları arasında İsmail Kartal da bulunuyordu. İsmail Kartal, geçen sezon sonunda artık teknik direktörlüğe dönüş zamanının geldiğini düşünüyordu. Görevden ayrılma ihtimali de çok yüksekti. Ancak Başkan Aziz Yıldırım, Kartal'ın Fenerbahçe'yi bırakmasına engel oldu. 1 yıl daha kalmasını rica etti. Kartal, bu teklifi kabul etti. Yanal'ın istifası ile şimdi en büyük hayaline çok yakın.

MEHMET YILDIZ'I KAZANDIRDI

İsmail Kartal'ın önemli özelliklerinden biri de futbolcuyu kısa sürede keşfetmesi. 2004-2005 sezonunun devre arasında Sivasspor yönetiminden santrfor isteyen Kartal, oyuncu olarak da Türk Telekom'da forma giyen Mehmet Yıldız'ı önerdi. Yönetimden "Onu Sivas'tan oraya biz gönderdik" yanıtını alınca şaşıran ve 'Bunu nasıl yaparsınız?' diyen Kartal, oyuncuyu geri aldı ve Milli Takım'a kadar yükselmesinde en önemli etkenlerden biri oldu.

SCHÜRRLE VE KAMPL'I KEŞFETTİ

Kartal, Fenerbahçe'deki görev süresince de çok fazla maç izleyip oyuncu takip etti. 2010 yılında göreve başlayan Kartal, Almanya'nın Mainz takımında forma giyen ve henüz 20 yaşında olan bir genci Başkan Aziz Yıldırım'a önerdi. Kartal, "Ne pahasına olursa olsun alalım" deyince ikna olan Yıldırım, bu gence tam 10 milyon Euro önerdi. Ancak o genç Türkiye'ye gelmeyi kabul etmeyerek 1 yıl sonra aynı rakama Leverkusen'e transfer oldu. O isim, şimdilerde hem Almanya hem de Chelsea formasıyla başarıdan başarıya koşan Andre Schürrle'ydi. Kartal, aynı şekilde şimdilerde performansı çok konuşulan Kevin Kampl için de Salzburg takımına tam 2 yıl önce teklifte bulunmuştu. Ancak Avusturya ekibi Kampl'ı satmadı.

SORUNLARI TERAPİYLE ÇÖZÜYOR

İsmail Kartal, oyuncularla iletişime dayalı bir sisteme inanıyor. Moussa Sow'un geçtiğimiz sezon başında yaşadığı problemleri oyuncuyla konuşarak çözen Kartal, Sow'u takıma geri kazandıran isim olmuştu. Aynı şekilde zaman zaman yedek kalan Webo'yla da sık sık konuşan tecrübeli çalıştırıcı, tüm takımın çok sevdiği bir isim.

DENİZ AŞIĞI FAVORİ YEMEĞİ BALIK

İsmail Kartal, aslen Rizeli bir ailenin çocuğu. İstanbul'un şirin semtlerinden Anadolu Kavağı'nda büyüdü. Her Kavaklı gibi, denize aşık. Deniz ürünlerini yemeyi de çok seviyor. Kartal'ın doğduğu büyüdüğü Anadolu Kavağı'nda bir balık restoranı da bulunuyor.

LÖW'LE SIKI DOSTLAR

Almanya'yı Dünya Kupası şampiyonu yapan Löw, zorlu maçlar öncesi Kartal'ı arayıp uğur yapmıştı. Alman hocanın önümüzdeki aylarda F.Bahçe Kulübü'nü ziyaret etmesi bekleniyor.

SON KARAR BUGÜN

Fenerbahçe yönetimi, yeni teknik adam konusunu görüşmek için dün saat 15.00'te bir araya geldi. 18.30'a kadar süren toplantıda hocanın yerli mi yabancı mı olması gerektiği üzerinde duruldu. İsmail Kartal dışında takımın başına getirilecek yerli bir ismin bulunmadığı konusunda hemfikir kalındığı öğrenildi. Yabancı bir hocanın tecrübesiyle takıma katkısı olacağı ancak Türkiye'yi yakından tanıyan Mircea Lucescu ve Joachim Löw gibi önemli isimlerin yeni sözleşmeler yapması nedeniyle kaliteli isim şansının bulunmadığı fikrinin öne çıktığı belirtildi. Kararı aceleye getirmek istemeyen yönetimin bugün yeniden bir araya gelmesi ve yeni hocayla ilgili resmi açıklamayı yapması bekleniyor. Bu ismin ise İsmail Kartal olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

SABAH

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz