Futbol

Galatasaray'dan stat için dev sponsorluk

12 Ekim 2021 Salı 16:05 - Son Güncelleme 12 Ekim 2021 Salı 17:28  |  Kaynak : TRT SPOR

Galatasaray, stat isim sponsorluğu için Nef firmasıyla 725 milyon TL karşılığında 5+5 yıllık anlaşma imzaladı. Galatasaray Kulübü Başkanı Burak Elmas, "Türk spor tarihinin en yüksek bedelli stadyum isim sponsorluğunu hayata geçirdik" dedi.

Türk spor tarihinin en büyük isim sponsorluğu"

Galatasaray Kulübü, iç saha maçlarını oynadığı Seyrantepe'deki stadının isim sponsorluğu için Nef ile sözleşme imzaladı. Sarı-kırmızılılar, 5 yılı opsiyonlu olmak üzere 10 yıllık yapılan bu anlaşmadan sezonluk ortalaması 72 milyon 500 bin TL + KDV olacak şekilde toplam 725 milyon TL’lik gelir sağlayacak.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısına Galatasaray Kulübü Başkanı Burak Elmas ve Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur katıldı.

“Galatasaray, tarihinin en büyük iki sponsorluk anlaşmasını hayata geçiriyor”

Galatasaray Kulübü Başkanı Elmas, toplantıda yaptığı konuşmada, anlaşmanın sarı-kırmızılılara fayda getirmesi temennisinde bulundu.

Kendisi için çok özel bir gün olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Elmas, şunları ifade etti:

“Seçim döneminde üyelerimize ve taraftarlarımıza bazı sözler vermiştik. Bu sözlerimizi büyük bir özenle tek tek yerine getirmek için çabalıyoruz ve bunların birçoğunda da başarılıyız. Verdiğimiz sözlerden bir tanesi de yenilenmekte olan stat isim hakkıyla ilgili sözleşmemizle ilgiliydi. Bu süreçte bir ön sözleşme imzalamıştık yabancı bir kuruluşla. Bu sözleşmenin detay çalışmalarında hem ödeme koşulları hem mali yükümlülüklerin diğer tarafın istediği, bizim şartlarımıza uygun olmadığını gördükten sonra Galatasaray’la birlikte olmayı arzu eden başka firmalarla da görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler sırasında Erden Timur ve markası hem Galatasaray’ın içine en çok sinen hem en büyük katkıyı yapacak teklifi sundu. Benim için bu birlikteliğin başka bir özelliği de var. Sponsorluk anlaşması, Türk şirketiyle yapılması dolayısıyla Türk Parasını Koruma Kanunu’nun 32. sayılı karar uyarınca sponsorluk bedelini Türk Lirası üzerinden belirledik. Buna göre ikinci 5 sezonu opsiyonlu olmak üzere 10 sezon için ve sezonluk ortalaması 72 milyon 500 bin TL + KDV olacak şekilde toplam 725 milyon TL’lik bir anlaşmaya imza atıyoruz. Bu anlaşma ve forma sponsorluğunda yeni yaptığımız anlaşmayla beraber Galatasaray tarihinin en büyük iki sponsorluk anlaşmasını hayata geçiriyor olacağız. Umarım Galatasaray’a ve geleceğine çok büyük faydalar getirir. Bir önceki stadyum sponsorumuzun Galatasaray’a verdiği bedelin senelik 30 milyon TL + KDV olduğunu da tekrar size hatırlatmak isterim. Böylece Türk spor tarihinin en yüksek bedelli stadyum isim sponsorluğunu hayata geçirmiş olduk. Bu anlaşmanın 5+5 yıl ve artan rakamlarla bize nakit gelecek. Bu anlaşmanın başka bir özelliği de var. Bu sefer stat isim hakkından kulübümüz ve amatör şubelerimize de bir pay gidecek. Bu anlamda çok önemli. Nakit akış planını SPK’ya tabii olduğumuz için burada paylaşmıyorum ama her senenin bedeli anlaştığımız ödeme takvimi üzerinden Galatasaray Spor Kulübü’ne ve Sportif A.Ş’ye gelecek.”

“Gelir arttırma amacıyla önemli hamleler yapıyoruz”

Burak Elmas, sponsorluktan gelecek kaynağı nerede kullanacaklarına ilişkin olarak ise “Bütün kulüplerin finansal durumunu tüm kamuoyu biliyor. Biz önümüzdeki 1-2 seneyi kurtarıp yönetim olarak popüler olmaktan ziyade Galatasaray’ın önümüzdeki 10-20 senesini sürdürülebilir başarılarla kılmak adına hareket ediyoruz. Dolayısıyla buradan gelecek kaynağı da Zarar Finansmanı veya Galatasaray’ın geleceğine faydası olmayan bir yatırıma değil, yeniden yapılanmanın, borç azaltmanın bir parçası olarak kullanacağız. Sadece bu kaynağı değil, tüm ilave gelen kaynaklarda hedefimiz Galatasaray’ın borcunu ödenebilir, operasyonlarını da nakit üretebilir bir hale getirmek. Bunun için de zaten transferlerimizde, şubelerimizde hem giderleri kontrol amacıyla hem de gelir arttırma amacıyla önemli hamleler yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Stadımızın bakım ve geliştirme çalışmalarıyla ilgili ciddi planlarımız var”

Stadyumun dış cephe çalışmalarıyla alakalı gelen bir soruyu da Başkan Elmas, şöyle cevaplandırdı:

“Biz de taraftarız. Taraftarımızın gördüğü her şeyi biz de görüyoruz. Aynı şeylerden biz de rahatsızlık duyuyoruz. Buranın bir mimari projesi var. Dolayısıyla bu stadın mimari çizimlerini yapan mimar beyefendiyle bu konuda geçmişte de bir takım görüşmeler yapıldı. Şu anda da bir takım görüşmeler yapıyoruz. Dış cephede kendi çizmiş olduğu projede yapılacak her türlü değişiklik bu mimarı projeyi hazırlayan şirkete ve mimar beye ait. Dolayısıyla ondan izin almak gerekiyor. Prosedür budur. Ama bu sene stadımızda uzun süre yapılmamış birçok yenilik yapıldı. Çimler değişti, bir önceki yönetimimiz döneminde başlamıştı. Çok güzel bir şekilde yenilendi. Koltuklarımız boyanmaya başladı. Önümüzdeki birkaç sene içinde stadımızın bakım ve geliştirme çalışmalarıyla ilgili ciddi planlarımız var.”

“Bu anlaşma bizim için gelir arttırıcı”

Söz konusu anlaşmanın nakit açığını kapatmada tek başına yeterli olmayacağına vurgu yapan sarı-kırmızılıların başkanı, “Spor sektörü, kulüpler çok zor bir dönemden geçti. Belki bu dönemde en az destek alan sektörlerden de bir tanesi. Gelirlerin ufalması, naklen yayın vs. çok ciddi etkileri var. Bu anlaşma o etkileri siler mi, o nakit açığını kapatır mı. Yalnız olarak hayır. Bu anlaşma bizim gelir arttırıcı, bize yakışan markalarla büyüme ve Galatasaray’ı sürdürülebilir bir ekonomik duruma getirme hamlelerimizin bir tanesi. Çok değerli fakat yetmez” dedi.

“Yayın ihalesiyle ilgili şu anda bir çalışma var”

Burak Elmas, Süper Lig’in yayın ihalesine yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydederek, “Yayın ihalesiyle ilgili şu anda bir çalışma var. Biz de bu komisyonun içinde yer alıyoruz. TFF yayın ihalesini kanunen götüren kuruluş. Onlarla beraber çalışıyoruz. Naklen yayın ihalesinden Türk futbolunun ve kulüplerimizin en faydalı, kazançlı şekilde çıkmasını ümit ediyoruz. Diğer kulüplerimizle beraber çok yakın istişare halindeyiz. Talipler tabii ki olacaktır. Çok değerli bir marka Türk futbolu, lig de çok değerli. Düzgün paketlerle beraber bu geliri daha da büyütmek TFF ve Kulüpler Birliği’nin hedefi. Ortak hedef doğrultusunda da beraber çalışıyoruz” dedi. 

“Sponsorları takımlarla özdeşleştirmek yerine Türk sporuyla özdeşleştirmemiz lazım”

“Türk kulüplerine destek veren sponsorlara tüm kulüplerin sahip çıkması lazım” diyen Elmas, şöyle devam etti:
“Türkiye’de maalesef böyle bir hata yapıyoruz. Bununla ilgili diğer rakip kulüplerle de görüşüyoruz. Sponsor ne kadar buradan değer kazanırsa, rakip kulüpten olsun, bizim kulübümüzden olsun, o kadar ligin, kulüplerin geliri artar. Artık sponsorları kulüp bazına indirmekten ziyade kulüplere destek veren markaların Türk sporuna ve gelişimine destek verdiğini kabul edip bu sponsorları takımlarla özdeşleştirmek yerine Türk sporuyla özdeşleştirmemiz lazım.”

“Galatasaray’ın takım bütçesini hem rekabetçi hem daha genç bir bütçe haline getirmeyi planlıyoruz”

Giderlerinin büyük çoğunluğunun futbol takımı giderleri ve futbolcu ücretleri olduğuna dikkat çeken Galatasaray Başkanı Burak Elmas, “Geçmişte maalesef gelirleri kaldırmayacak takım bütçeleri kurulmuştu. Biz bu sene ileriyle bakarak o strateji dahilinde transfer sezonu geçirdik. Takım ücretlerini düşürecek bir maksimum ücret belirleyerek önümüzdeki sezonlarda Galatasaray'ın büyüyen gelirleriyle rahatlıkla karşılayabileceği ve kredi borcunu ödemek için nakit oluşturabileceği bir finansal strüktüre doğru gidiyoruz. Bunu ilk hamlelerini bu sene yaptık. Önümüzdeki sene de bu hamlemiz devam edecek. Galatasaray’ın takım bütçesini hem rekabetçi hem daha genç hem de gelirine göre uygun bir bütçe haline getirmeyi planlıyoruz. Bunu da 2 senede tamamlamayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Kulüp takımlarının, müessese takımlarıyla mücadele etmeleri için bir çözüm getirmeleri lazım”

Yakın zamanda Türkiye Basketbol Federasyonu’nda yapılacak başkanlık seçimlerine de değinen Elmas, “Türkiye’de herhangi bir spor dalı, ciddi tarihi olan kökleşmiş spor kulüplerinin rekabeti olmazsa büyüyemez. Dolayısıyla her federasyonun bu kulüp takımlarının, müessese takımlarıyla mücadele etmeleri için bir çözüm getirmeleri lazım. Müessese takımlarına çok saygı duymakla beraber müessese takımlarının o sektörü, o spor dalını büyütme konusunda bizler kadar yetkin ve başarılı olamayacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla burada tüm federasyonlarla da aynı görüşü paylaşıyoruz” dedi.

“Hiçbir kulübü diğerinden ayırmıyoruz”

Burak Elmas, ‘Fenerbahçe ile bir dostluk içerisinde misiniz?’ sorusuna şu şekilde cevap verdi:

“Bu konuda Türkiye zaten sporun her dalında gelir olarak geriye gidiyor ve çok tedirgin bir dönemdeyiz. Pandemiden çıktık, insanlar stresli. Benim buradaki görüşüm; kişisel tatminler için camiaların birbirleriyle kavga etmemesi ve bu ortamı germeye katkıda bulunulmaması lazım. Zaten sahada rekabet en iyi şekilde yapılacak. Ama onun dışında da düşmanlığa, kavgaya bu işi götürmemek lazım. Biz tabii ki rakiplerimizle birbirimizi her zaman yenmek istiyoruz, hep biz kazanalım istiyoruz. Ama birlikte çalışmamız gereken, örnek vereyim; naklen yayın ihalesi, sponsorları kaçırmama projeleri, daha çok nasıl sponsor getirebiliriz sektöre gibi konularda birlikte çalışmamız lazım. Bu birlikte çalışmadan diğer taraflar da kazanacak. Hiçbirimiz düşman değiliz. Bu yolda da yanlış anlaşılmalara eski alışkanlıklarla sebebiyet vermemeliyiz. Anlaşamadığımız konular tabii ki var. Onlarda da anlaşmamak üzerine anlaşırız. Ama anlaşabileceğimiz konularda da diğer konularda anlaşmadığımız için kavga etmek yerine kulüplerimizin lehine çalışma irademiz var. Hiçbir kulübü diğerinden ayırmıyoruz. Bizim için tüm rakiplerimiz aynı değerde. Beşiktaş’la da birlikte naklen yayın ihalesi gibi başka konularda da Ahmet Nur Çebi başkanla oturup konuşuyoruz. Çok da iyi anlaşıyoruz. Ahmet Ağaoğlu başkanla çok oturuyoruz, diğer başkanlarımızla da. Yani ortak paydalarda herhalde en çok anlaştığımız ve birlikte hareket etmeye özen gösterdiğimiz dönem olabilir Türk futbolu adına. Bunu da devam ettirerek Türk futbolu ve kulüplerin faydasına kullanmak istiyoruz.”

Burak Elmas, Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur'la ilgili bir hayalinin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kendisini tanıyarak ne kadar iyi bir Galatasaraylı ve Galatasaray'a ne kadar yakışan bir insan olduğunu görerek ümit ediyorum ileride, zamanı kendisine kalmak suretiyle, tabii ki Galatasaray üyelerinin teveccühü ve kararıdır, umarım benim olduğum koltukta bir gün onu görmek bana nasip olur. Çok gurur duyarım."

Erden Timur: “Bu birliktelik bizler için onur verici”

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur ise stat isim sponsorluğu anlaşması için heyecan duyduklarını aktardı. Timur, “Galatasaray uluslararası anlamda Türkiye’nin en değerli 1-2 markasından birisi. Bu birliktelik bizler için onur verici. Bizim için burası evimiz. Ben Galatasaray taraftarıyım. Bizim açımızdan da buranın adı Ali Samiyen Stadyumu. Onun da her zaman bilincindeyiz. En önemli motivasyonlarımızdan biri de o isme layık olmak. Bu sorumluluğun farkındayız. Galatasaray’a daha farklı değerler katarak bu yolculuğu en iyi şekilde sürdüreceğiz. Mahcup olmayacağımızı düşünüyorum. Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum. Bunu tamamen bir yol arkadaşlığı olarak görüyoruz. Çünkü yaklaşım olarak da fedakarlık bakış açısı olarak da her şeyi bizlere sunarak bu anlaşmanın olmasında çok önemli bir emeği var” şeklide konuştu.

Timur, sözleşmede Galatasaray lehine bir fesih maddesinin bulunduğuna da dikkat çekerek, “Forma sponsorluğunda da aynısı vardı. Galatasaray için daha iyi bir şart oluşursa tabii ki Galatasaray’ın daha iyi şartlarla devam etmesine bir herhangi bir şekilde sözleşmemiz dolayısıyla bir engel koymayacağız. Bu bir yol arkadaşlığı. Galatasaray’ın çıkarına daha iyi bir şey olduğunda biz feragat edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz