Futbol

Neden bazılarına bu kadar dokunuyor?

25 Ocak 2014 Cumartesi 15:30 - Son Güncelleme 25 Ocak 2014 Cumartesi 15:49

Dünya Kupası’na gitmeye hak kazanan Çakır, TRT SPOR’a çarpıcı açıklamalar yaptı.

Dünya Kupası’na gitmeye hak kazanan FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, TRT SPOR’da yayınlanan "Gökhan Telkenar ile İşte Goool" programından Şeyda İpek Baykal’ın sorularını yanıtladı.

İşte o çarpıcı röportaj...


Haberi ilk aldığınızda neler hissettiniz, neredeydiniz? İlk aradığınız kim oldu?

Sabah antremanımı yapıyordum. Tabi o günler içerisinde haberin geleceğini biliyorduk bir iki gün içerisinde belli olacaktı. O yüzden antreman yaparken bile telefonum yanımdaydı. Antrenman esnasında İl Hakem Kurulu Başkanımız Oğuz Uğurlu bana telefonumu getirdi. Orda FIFA’dan gelen maili açıp ismimi görünce çok mutlu oldum. İlk sarıldığımda kendisi oldu.

Yoğun bir dönem sizi bekliyor. Bir yandan lig, bir yandan Avrupa'da yöneteceğiniz maçlar olacak. Önünüzde kısa bir zaman var nasıl bir seminer programı var önünüzde?

Turnuvaya kadar dört aylık bir süreç var önümüzde ve çok zorlu bir dönem olacak bizim için. Çünkü Şubat ayının başında iki tane katılacağım seminer olacak. UEFA'nın düzenlediği 3 Şubat'ta yaklaşık dört gün sürecek. Portekiz'de yapılacak, Lizbon şehrinde. O bittikten sonra Dünya Kupası'na katılacak olan sadece hakemlerin katılacağı 5 günlük bir seminer olacak Kanarya adalarında. 10 Şubat'ta başlayacak beş gün sürecek tahminimce ve orda koşu sınavları olacak tekrar kural sınavına gireceğiz. Daha sonra 13 Mart’ta İsviçre’nin Zürih kentinde bu sefer yardımcı hakem arkadaşlarımızla birlikte katılacağımız bir seminerimiz olacak. Onu geçtikten sonrada Mayıs ayının sonunda yada Haziran'ın başında olabilir Rio’ya uçacağız. Kısmetse ve turnuva öncesi son kampımızı gerçekleştireceğiz.

2. yarıdaki performansımız turnuvadaki geleceğimizi belirleyecek

Hem Süper Lig hem de Avrupa'da yönettiğiniz maçların bir sonucu olarak bu Dünya Kupası’na katılma hakkı elde ettiğinizi belirttiniz. Peki 2.yarıda yurt içi ve dışında yöneteceğiniz maçlardaki performansınız bu turnuvada yöneteceğiniz maç sayısını ve hangi karşılaşmalara atanacağınızı belirleyecek mi?

Bizim için Bahattin ve Tarık ile atacağımız her adım artık çok önemli Çünkü bu süreçte burada yöneteceğimiz maçlar ve seminerlerde göstereceğimiz performans orada atanacağımız maçları etkileyece.
Türkiye’de çok iyi performans göstermemiz gerekiyor. Seminerlerde, yapılacak koşu testlerinde, sınavlarda yapacağımız yorumlar hepsi bir bütün olacak ve orada yöneteceğimiz maçlara da etki edecek.

"Tecrübelerimi genç hakemlere aktarmak istiyorum"

Mesleği aktif olarak yapabilmeniz için 8 yıl gibi bir zaman var önünüzde. Cüneyt Çakır hakemliği bıraktıktan sonra Türk futbolunun neresinde olacak? Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı, televizyon yorumcusu?

Sağlığım el verdikçe bu işi yapmak istiyorum çünkü çok seviyorum futbol aşığı bir insanım. FIFA hakemliği ülkemizde 45 yaşında bitiyor. İngiltere Hollanda gibi ülkeler yaş sınırını yükseltmiş durumdalar ama bizim ülkemizde yok. Şu andaki şartlara bakıldığında 45 yaşıma geldiğimde ben görevi bırakmak zorundayız. Ama futbolu çok seven bir insan olarak mutlaka bir şekilde ne yapacağımı bilmiyorum ama bir şekilde futbolun içerisinde olacağım. Tabi ki de kalbimizde olan şey genç hakemlere bir şeyler verebilirsem benden mutlusu olmaz herhalde.

"Baba mesleğini yapmam neden bazılarına bu kadar dokunuyor?"

Babanız çok başarılı bir hakemdi Serdar Çakır. Size yapılan eleştirilere Dünya Kupası'na giderek en güzel cevabı verdiniz. Serdar Çakır'ın oğlu olmak size dezavantaj yaratıyor mu? “Babadan oğla” hakemlik yorumları sizin canınızı sıkıyor mu?

Canımı sıkmıyor ama çok şaşırtıyor. Ben babamla gurur duyuyorum. Onun sayesinde futbolu sevdim. Hakemliğe aşık oldum. Evet maalesef böyle eleştiriler var ama dünya hakemliğine baktığınız zaman Howard Webb, Victor Kassai, Frank De Bleeckere üç kuşak hakem ailesinden bunun birçok örneğini görürsünüz. Bir insanın babasının mesleğini yapması neden bazı kişilere bu kadar fazla dokunuyor? Ben onu çözemiyorum. Ben babamın mesleğini yaptığım için gurur duyuyorum. Sonuçta bu tarz eleştiri yapan kişilere de şunu sormak lazım, bu insanlar kendi çocukları onların mesleğini yapmak istediğinde acaba ne diyecekler? Çok merak ediyorum. Onu düşünmeleri lazım.

Türkiye’de eleştiriler teknik sınırda kalmıyor, bazen kırıcı oluyor

Yapılan eleştiriler sizi rahatsız ediyor mu? Çok başarılı bir hakeminiz. Dünyanın kabul ettiği bir isimsiniz. Kendi ülkenizde size yeterince sahip çıkılmadığını düşündüğünüz oluyor mu?

Sonuçta baktığınız zaman eleştiriler her yerde var ama ben kendi adıma şunu söyleyeyim, Avrupa’da maç yönettiğimiz zaman çok büyük destek alıyoruz. Kimse duasını bizden esirgemiyor, bu bizim için çok önemli. Eleştiri her yerde var. Dünya hakemlerinin karşılaştığı en büyük problem bu.

Türkiye'de biraz daha mı fazla, daha mı acımasızca?

Teknik sınırların içinde kalmadığı zamanlar oluyor o biraz kırıcı ve üzücü olabiliyor. Çok fazla gözümüzde büyütmüyoruz. Teknik sınırlar içinde kalsa, bizlerde kendimizi geliştirebilmek için pay çıkartsak.

"Galatasaray-Trabzonspor maçında çizgi hakemi doğru karar verdirdi"

Altı hakemli sistemi faydalı görüyor musunuz? İIk yarıdan örnek verecek olursanız, kritik bir maç yada kritik bir pozisyon oldu mu hakemlerin hatasını önleyen, ya da hakemin doğru karar vermesini sağlayan?

Ben kendi adıma faydalı olduğunu düşünüyorum. Sonuçta daha fazla göz daha fazla ayrıntıyı yakalayabiliyor ama sonuç olarak insanın olduğu her yerde hata olabilir. Bu sistemde de hata olacaktır. Hata oluyor diye çok kötü dememek lazım biraz sabır gösterip denemek lazım, görmek lazım. Sonuçta herkesin kabul ettiği bir şey olduğu için bir örnek vereceğim. Mesela; Galatasaray-Trabzonspor maçında topun çizgiyi geçip geçmediği bir pozisyon vardı. Orada eğer çizgi hakemi olmasaydı yani altı hakemli bir maç olmasaydı karar vermek çok zor olurdu hatta imkansız olabilirdi.

MHK’yı anlamak, hoş görmek lazım

Siz sürekli aynı ekiple çalışıyorsunuz ama altı hakem uygulamasında kale arkası hakemleri sürekli değişiyor. Birbirinizi çok fazla tanımamanız vereceğiniz kararları etkiliyor mu?

Her hakem hep aynı takımla çıkmak ister maçlara ama sonuçta kadroya baktığınızda bu da imkansız bir şey. MHK'yı anlamak ve hoş görmek lazım çünkü o kadroda birçok arkadaş var orayı hakeden. Seminerler ve saha dışında daha fazla bir araya gelirsek daha fazla uyum yakalayabileceğimizi düşünüyorum.


"NBA’yi yakından takip ederim, Boston Celtics taraftarıyım"

Futbol dışında ilgi duyduğunuz spor dalı var mı?

Basketbolu çok seviyorum. NBA Ligi’ni çok yakından takip ediyorum yakından takip ediyorum. Kaçırdığım maçları kayıt edip izliyorum. Her gün mutlaka bir tane basket maçı izlerim. Beni çok dinlendiriyor. Orada bazı maçlarda gördüğüm özellikle takım oyunu ile ilgili şeyler benim çok ilgimi çekiyor. Oradaki oyuncuların davranışları, tepkileri, olsun benchdeki koçların tepkileri olsun ilgimi çekiyor. Onun haricinde müzik dinlemeyi, kitap okumayı çok seviyorum.

NBA Ligi’nde takip ettiğiniz bir takım var mı?

Boston Celtics taraftarıyım. Bu sene çok iyi gitmiyorlar ama yeni bir yapılandırma olduğu için inşallah ileri ki yıllar da o eski şaşalı dönemlerine dönerler bende bir parça olsun sevinirim

Canlı olarak izleme imkanınız oldu mu?

Canlı olarak onları seyredemedim ama New York Knicks - Portlant maçı seyretmiştim. Muhteşemdi benim için bir hayalimi gerçekleştirdim. Unutamayacağım bir anıydı.

"Kendi maçlarımı izleyip hatalarımı tespit ediyorum"

Çok fazla maç izlediğinizi biliyoruz. Kendi yönettiğiniz maçları eve döndüğünüzde izliyor musunuz?

Mutlaka izlerim. Özellikle herkesin iyi dediği müsabakalarda da daha fazla ayrıntılara giderek o küçük ufak tefek o hataları görmeye çalışırım. Belki o maçta her hangi bir soruna yol açmamış olabilir o hatalar ama ileriki maçlarda açabilir. O yüzden onları fark edip bir sonraki müsabakanız da onları önlemeniz lazım. Onların üzerinde duruyorum yoksa çok yapılan böyle siyah-beyaz hatalar dediğimiz şeyleri herkes görüyor ama bence detaylar işte o detaylar da saklı başarı.  Son karar hakemindir.

"Kale arkası hakemlerin yetkileri arttı"

6 hakem uygulamasında kale arkası hakemleri hangi kararlar da daha etkili?

Bu sistem ilk geldiği zaman sadece topun kale çizgisini geçip geçmediği ile ilgiliydi deneme sürecinde. Daha sonra bunu bir adım daha ilerlettiler ve ceza alanı içerisinde yaşanan özellikle korner atışlarında ve serbest vuruşlar da itme çekme tutma olaylarında da müdahil olmaya başladılar. Şu anlam çıktı sadece siz topun kale çizgisini geçip geçmediğine karar vermeyeceksiniz aynı zaman da her hangi bir ihlal gördünüz zaman işte bir faul kararı veya penaltı kararı da verebilirsiniz gibi. Nasıl yardımcı hakemler biliyorsunuz eskiden çizgi hakemi olarak adlandırılıyorlardı, yan hakem olarak adlandırılıyorlardı . Sonra bir adım ileri gidildi ve yardımcı hakem olarak isimleri değiştirildi. Çünkü onlar daha fazla oyuna müdahil olamaya başladılar. Ama şunu unutmamak lazım ne olursa olsun son karar hakemdedir. Oradan aldığı yardım ne olursa olsun son kararı hakem verecektir. Hakemlerinde bu bilinçte olması gerekir. 

Hakem saygı görmek istiyorsa önce saygı göstermeli

Hakemler maç içinde futbolcudan saygı bekliyor. Bekledikleri saygıyı görebiliyor mu sizce?

Saygı çok önemli gerçekten dünya futbolunun üzerinde durduğu bir konu bu ama saygı tek taraflı değildir, Hakemler sadece saygı bekleyen taraf olmamalı bizde saygı göstermeliyiz ki saygıyı hak edelim. Biz bunu nasıl yapacağız? Maçlara çok iyi hazırlanarak, iyi performanslar göstererek. Hakemlerin yurt dışında farkı yurt içinde farklı maç yönettiği yorumlarını yapıyorlar. Bizim burada attığımız her adım takip ediliyor. Farklı yönetmemiz mümkün değil. Yani sonuçta bir insanın kendi kendine zarar vermesi lazım. Böyle bir ortam yaratması intihar etmek gibi bir şey olur.

En ufak şeyden mutlu olmayı becerebiliyorum

Sizi en çok ne mutlu eder ya da en çok ne kızdırır?

Ben en ufak şeyden mutlu olan bir insanım. Bu huyumu çok seviyorum. Kolay kolay kimseye kızmam sinirlenmem. Çok fazla tüyo da vermeyeyim ki karşımdaki beni kızdırmasın. Kızmaktansa mutlu olmayı tercih ederim.

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz