Futbol

Rize'nin istikrar abidesi Orhan Ovacıklı

29 Aralık 2016 Perşembe 17:21 - Son Güncelleme 29 Aralık 2016 Perşembe 14:25

Süper Lig'de 2016-2017 sezonunun ilk bölümünü 15. sırada tamamlayan Çaykur Rizespor'da en istikrarlı oyuncu Orhan Ovacıklı oldu.

Spor Toto Süper Lig'de 2016-2017 sezonunun 16 haftalık ilk bölümünü 15. sırada tamamlayan Çaykur Rizespor'da, Orhan Ovacıklı en uzun süre görev alan futbolcu oldu.

Ligin ilk bölümünde 16 maçta 13 puan toplayan ve 22 futbolcunun görev aldığı yeşil-mavili ekipte, Orhan Ovacıklı 15 müsabakada 90 dakika sahada kaldı.

Sağ bek Orhan, ilk yarının son haftasında oynanan Osmanlıspor maçında sakatlığı sebebiyle 17. dakikada yerini Mehmet Akyüz'e bırakmak zorunda kaldı. Sezon ortasında takımı ile 5 yıllık sözleşme yenileyen Orhan, 16 maç sonunda bin 367 dakika sahada kalarak ilk yarının en istikrarlı oyuncusu olma başarısını gösterdi.

Kaptan Orhan Ovacıklı'yı, sezon başında Fransa'nın Rennes ekibinden bir yıllığına kiralanan Senegalli kaleci Abdoulaye Diallo, bin 260 dakika ile izledi. 14 maçta forma giyen file bekçisi, kalesinde 21 gole engel olamadı. Diallo'yu Iraklı sol bek Dhurgham İsmail izledi. Geçtiğimiz sezonun tamamında bin 225 dakika görev alan İsmail, bu sezon ligde 16 maçta bin 239 dakika görev yaparak kendisini aştı.

Defansta istikrar sağlandı

Yeşil-mavili ekipte Orhan Ovacıklı, Diallo, Dhurgham İsmail'in yanı sıra bin dakika barajını geçen diğer oyuncular arasında stoperler Godfreyitama Oboabona ve Ümit Kurt'un olması dikkati çekti.

Oboabona 13 maçta bin 159 dakika, Ümit Kurt ise bir maç sarı kart cezası nedeniyle görev yapamadığı 16 haftalık ilk bölümde bin 59 dakika sahada yeşil-mavili formayı terletti.

Rize temsilcisinde defans hattının yanı sıra Jakob Janster, Robin Yalçın ve Davide Petrucci'den oluşan orta saha oyuncuları da bin dakika barajını aştı. Leony Leonard Kweuke, Oğulcan Çağlayan, Patrykt Tuszynski, Ahmet İlhan Özek ve Mehmet Akyüz'den oluşan forvet hattının bin dakika barajının altında kalması ise dikkatlerden kaçmadı.

Emrah Başsan bekleneni veremedi

Sezon başında Galatasaray'dan bir yıllığına kiralanan orta saha oyuncusu Emrah Başsan, geride kalan 16 haftalık ilk bölümde takımına beklenen katkıyı sağlayamadı.

İlk 7 haftada sahaya ilk 11'de çıkan Emrah, daha sonra yerini koruyamadı. 12 haftada 581 dakika görev alan Emrah Başsan, takımına bir gol, bir asistlik katkı sunabildi. Ligin 12. haftasında, uyum sorunu yaşadığı gerekçesi ile yönetimden izin alan Emrah Başsan, Rize'den ayrıldı. Emrah Başsan ile ilk yarının bitiminin ardından karşılıklı olarak anlaşılarak yollar ayrıldı.

Sezon başında Galatasaray'dan kiralık olarak kadroya dahil edilen Volkan Pala da hayal kırıklığı yaşatanlar arasında yer aldı. Volkan, Süper Lig maçlarının yanı sıra Türkiye Kupası'nda da hiç görev yapamadı. Sezon başında Slovenya'nın NK Olimpija takımından transfer edilen Matic Fink de ligde hiç süre alamayarak beklentileri boşa çıkardı.

Yeşil-mavili ekipte bu futbolcuların yanı sıra sezon başında Galatasaray'dan transfer edilen kaleci Alperen Uysal ile genç oyuncular Furkan Şimşek, Muhammed Emin Balcılar, Oğuzhan Malcılar da görev yapma şansı bulamadı.

En "hırçını" Janster

Yeşil-mavili ekibe sezon başında İsviçre'nin Luzern ekibinden transfer olan Janster ilk yarıda geride kalan 16 haftada bin 117 dakika süre alırken takımının en "hırçın" futbolcusu olarak dikkati çekti.

Avusturyalı orta saha oyuncusu, görev yaptığı 13 maçta bir kırmızı ve 3 sarı kart gördü. Janster, Türkiye Kupası'nda İnegölspor ve ligde Bursaspor mücadelesinde cezası nedeniyle görev alamadı. Janster'i, 5 sarı kart ile cezalandırılan defans oyuncusu Ümit Kurt izlerken, bu oyuncu, Medipol Başakşehir mücadelesinde cezası nedeniyle sahadaki yerini alamadı.

Yeşil-mavili oyuncular 16 haftada toplam 2 kırmızı, 35 sarı kart gördü.

Golcüler suskun kaldı

Yaklaşık 8 aylık sakatlığın ardından sezona başında forma giyemeyen Kamerunlu forvet Kweuke ve Avusturyalı orta saha oyuncusu Janster yeşil-mavili ekipte dörder golle skor yükünü sırtlayan isimler oldu.

Ligin ilk 4 maçında sakatlığı nedeniyle görev alamayan Kweuke, eşinin ABD'de trafik kazası geçirmesi nedeniyle de ilk yarının son maçlarında oldukça moralsiz görev yaptı. Kweuke, yaşadığı şanssızlıklara rağmen toplamda 880 dakika sahada kalırken 4 gol atma başarısı gösterdi. Yeşil-mavili ekip Kweuke'nin gol attığı maçlarda Gençlerbirliği ve Gaziantep'i 2-1 yenmeyi başarırken, Trabzonspor ile 2-2 berabere kaldı ve bu maçlarda 7 puan topladı.

Bu arada Kweuke, Bursaspor mücadelesinde, Janster de Osmanlıspor karşılaşmasında takımı adına bir penaltı atışından yararlanamadı.

Karadeniz ekibinde, Ahmet İlhan Özek sadece bir gol atabilirken, Oğulcan Çağlayan ilk yarıda 3 asist ile takıma katkı sağladı ancak golle tanışamadı. Mehmet Akyüz ve Polonyalı forvet Tuszynski de yeşil-mavili forma altında ilk yarıda golle tanışamadı.

Ligin ilk yarısında 15 gol atan yeşil-mavili ekibin diğer gollerini Emrah Başsan, Iyayi Believe Atiemwen, Robin Yalçın, Mohamed Ali Yakoubi, Recep Niyaz, Marwane Saadane kaydetti.

Taraftar da takımına desteğini azalttı

İç saha maçlarını 15 bin 485 seyirci kapasiteli Çaykur Didi Stadı'nda oynayan yeşil-mavililerde, taraftar sayısında geçen sezona oranla yüzde 6'lık azalma yaşandı.

Karadeniz ekibi, ligde ilk yarıda sahasındaki 8 karşılaşmada tribünlere toplam 26 bin 798 biletli seyirciyi çekti. Çaykur Rizespor'u geçtiğimiz sezon aynı dönemde 28 bin 454 biletli seyirci takip etmişti.

Yeşil-mavili ekip, Çaykur Didi Stadı tribünlerini en fazla ligin 12. haftasında 5-1 kaybedilen Fenerbahçe maçında doldurdu. Çaykur Rizespor-Fenerbahçe maçını 5 bin 877 biletli futbolsever izledi.

Ligin 6. haftasındaki Beşiktaş maçı, 5 bin 48 seyirciyle en fazla takip edilen ikinci müsabaka olurken, ilk haftada oynanan Atiker Konyaspor karşılaşmasında ise 3 bin 124 taraftar tribünlerde yerini aldı.

Çaykur Rizespor'un bu sezon ligin ilk yarısında en az seyirci çektiği karşılaşma ise 14. haftada 1-0 kaybedilen Kasımpaşa maçı oldu. Bu müsabakayı tribünlerde 1 bin 630 taraftar seyretti.

Yeşil-mavilileri sahasında maç başına 3 bin 350 taraftar destekledi.

Karadeniz temsilcisi, sahasında seyircisi önünde oynadığı 8 karşılaşmada, 2 galibiyet, 2 beraberlik ve 4 mağlubiyet ile 8 puanı hanesine yazdırdı. Yeşil-mavililer bu maçlarda 7 gol attı, kalesinde ise 12 gol gördü.

Yeşil-mavililer, Ziraat Türkiye Kupası'nda ise sahasında çıktığı 3 karşılaşmayı adeta boş tribünlere oynadı. Kupada, Fethiyespor maçında 309, İnegölspor karşılaşmasında 198, Sancaktepe Belediyespor maçında ise 162 seyirci tribünde yer aldı.

Oynama süreleri ve attıkları gol

Çaykur Rizesporlu futbolcuların, Süper Lig'in 16 haftalık ilk bölümündeki maçlarda oynama süreleri ve attığı goller şöyle:

Futbolcu Süre (Dakika) Gol
Orhan Ovacıklı 1367  
Diallo 1260  
Dhurgaim İsmail 1239  
Oboabona 1159  
Petrucci 1133  
Janster 1117 4
Ümit Kurt 1057  
Robin Yalçın 1019 1
Oğulcan Çağlayan 962  
Saadane 921 1
Kweuke 880 4
Ahmet İlhan Özek 776 1
Emrah Başsan 581 1
Tuszynski 580  
Yakoubi 475 1
Atiemwen 256 1
Recep Niyaz 245 1
Özgür Çek 222  
Mehmet Akyüz 202  
Gökhan Akkan 180  
Ali Faez 124  
Oğuzhan Aynaoğlu 63  

 

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz