Futbol

"Taçsız Kral" için anma töreni düzenlendi

13 Eylül 2015 Pazar 14:09 - Son Güncelleme 13 Eylül 2015 Pazar 14:31

Metin Oktay, ölümünün 24. yıl dönümünde kabri başında anıldı.

Türk futbolu ve Galatasaray'ın efsane oyuncularından "Taçsız Kral" lakaplı Metin Oktay, ölümünün 24. yıl dönümünde kabri başında anıldı.

Metin Oktay'ın Kozlu Mezarlığı'nda bulunan kabri başında düzenlenen anma törenine, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, ikinci başkan Cengiz Özyalçın, başkan yardımcıları Nasuhi Sezgin ile Eşref Alaçayır, yönetim ve divan kurulu üyeleri, Metin Oktay'ın ailesi, sevenleri, Mardin Nusaybin Galatasaray Futbol Okulu öğrencileri, altyapı takımlarının yanı sıra sarı-kırmızılı taraftarlar katıldı.

Başkan Dursun Özbek, yaptığı konuşmada, Galatasaray futbol takımının, eğitim kurumundan doğduğunu hatırlatarak, "Metin Oktay, bu kulübün okulundan çıkmamasına rağmen gösterdiği ve davranışlarıyla bir okullu kadar itibar görmüş ve Galatasaray'ın Türkiye'ye mal olmasına yol açmıştır. Kulübümüze kimliğiyle imza atmış birisiydi" dedi.

Metin Oktay ruhunu Türk insanına anlatmak üzere bazı paneller düzenleyeceğini belirten Özbek, "Metin Oktay'ı unutmayıp, uzun yollardan, Nusaybin'den gelen çocuklarımızı görünce gözlerim yaşardı. Bu değerleri unutmamamız, Metin Oktay ruhunu sonsuza kadar yaşatmamız lazım" diye konuştu.

Anma töreni, Özbek'in konuşmasının ardından okunan dualarla sona erdi.

Metin Oktay kimdir?

Türkiye’nin ‘Taçsız Kralı’ olan ve 13 Eylül 1991 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Türk futbolcu Metin Oktay kimdir?

Türk futbol tarihinin unutulmaz futbolcularından olan Metin Oktay, Türk futbol tarihine adını ‘Taçsız Kral’ olarak yazdırdı. 2 Şubat 1936 tarihinde, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, dünyaya geldi. Oktay, futbol kariyerine ise 1952 yılında, İzmir'in yerel takımlarından Damlacıkspor'da başladı.

Üç sezon üst üste gol kralı oldu

Mensucat’de 1953-1954 yılları arasında oynayan Oktay, 1954-55 sezonu öncesinde İzmirspor'a transfer olarak profesyonel kariyerine başladı. Buradaki tek sezonunda İzmir Profesyonel Ligi şampiyonluğu ve gol krallığını tattı. Metin Oktay’ın hayatı ise 1955'te Galatasaray ile anlaşmasıyla değişti. 1955-56 ve 1957-58 sezonlarında İstanbul Profesyonel Ligi Şampiyonlukları yaşarken; ligde attığı gollerle üç sezon üst üste gol kralı oldu. 

Galatasaray'a geri döndü

1959'da kurulan Millî Lig'de de gol krallıkları yaşamaya devam etti ve ligin ilk üç sezonunda gol kralı unvanını korudu. 1961 yılında Serie A'da mücadele eden Palermo ile sözleşme imzaladı. Burada bir sezona yakın top koşturduktan sonra ertesi yıl Galatasaray'a döndü. Sarı-kırmızılı takımdaki ikinci döneminde üç lig, dört Türkiye Kupası ve iki Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu yaşadı.

Rekorunu Tanju Çolak kırdı

Metin Oktay, 1962-63, 1964-65 ve 1968-69 sezonlarında üç gol krallığı daha elde etti. 1962-63 sezonunda attığı 38 gol, onu Süper Lig tarihinin bir sezonda en çok gol atan oyuncusu yapsa da bu rekor 1987-88 sezonunda 39 gol atan Tanju Çolak tarafından kırıldı. 1996-97 sezonunda ise Hakan Şükür tarafından egale edildi. Ancak o sezon ligde tutturduğu maç başına 1,46 gol ortalamasıyla lig tarihinin bir sezondaki en verimli golcüsü oldu. Galatasaray formasıyla toplamda 324 lig maçına çıkan Oktay, attığı 294 golle hem Galatasaray'ın hem de Türk futbolunun en çok gol atan oyuncuları arasına girdi. 

Trafik kazasında hayatını kaybetti

İlk kez 1955 yılında giydiği Türkiye Millî Futbol Takımı forması altında 36 maça çıktı ve 19 gol atmayı başardı. Futbolculuk kariyerini sonlandırdıktan hemen sonra, 1969-70 sezonunda Galatasaray teknik direktörü Tomislav Kaloperović'in yardımcılığına getirildi; fakat sezon sonunda takımın teknik direktöründe değişikliğe gidilince görevinden ayrıldı. 1972-73 sezonu başında, bu kez Bursaspor'un teknik direktörlüğünü yapan Kaloperović'in yardımcısı oldu. Sezon ortasında Kaloperović'in görevden ayrılmasıyla Bursaspor'un teknik direktörlüğüne getirildi. Metin Oktay, 13 Eylül 1991'de, geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz