Futbol

Türkiye'nin Japon 'mucizeleri'

05 Şubat 2019 Salı 17:03 - Son Güncelleme 06 Şubat 2019 Çarşamba 11:10

Kagawa'nın Türkiye'ye gelişinin ardından ülkede bir Japon rüzgarı esmeye başladı. Nagatomo ile beraber Türkiye'de iki Japon futbolcu var ama mazide de etkileşim hep yaşandı.

Shinji Kagawa, Beşiktaş'taki ilk maçında oyuna 81. dakikada dahil oldu. Topla ilk temasında golü bulan Kagawa, daha sonra da frikikten zor bir gol buldu. Onun bu performansı sadece Türkiye'de değil dünyada da büyük yankı buldu. 

Türkiye'de Galatasaraylı Yugo Nagatomo ile birlikte iki Japon futbolcu var. Fakat geçmiş yıllarda da Japon futboluyla etkileşimler hep yaşandı. 



Mahalle futbolu kahramanı: Tsubasa

Türkiye, Japon futboluyla ilk renkli tanışmasını Tsubasa ile yaptı. 80’li yılların ortalarında ülkemizde büyük yankı uyandıran bu Japon çizgi filmde Tsubasa isimli futbolcu, Wakabayashi’nin kalesini koruduğu takımı yenebilmek için mücadele ederdi. Onun bu yeteneği ve azmi, kaleci Wakabayashi’nin karizması mahalle maçlarına kadar uzanırdı.



2002'de Japonya'yı eledik

Japon futboluyla diğer sıcak temasımız 2002 Dünya Kupası’nda oldu. Japonya ve Güney Kore’nin ortaklaşa düzenlediği kupada Türkiye, son 16’da eşleştiği Japonya’yı Ümit Davala’nın golüyle 1-0 yenerek çeyrek finale yükseldi. Milli takımımız turnuvayı üçüncü olarak tamamladı.



Japonların İlhan Mansız sevgisi

2002 Dünya Kupası’na damga vuran futbolculardan biri olan İlhan Mansız, hem göz şekli hem 'Samuray’a benzeyen saç tarzı hem de başarılı futboluyla Japonların ilgisini çekti. Birçok Japon hayranı olan Mansız, 2004’te Japonya’nın en büyük kulüplerinden Vissel Kobe’ye transfer oldu. Fakat sakatlığından dolayı bu macera uzun sürmedi.



Türkiye'deki ilk Japon futbolcu: Inamoto

2006 yılında Türkiye’ye ilk Japon futbolcu geldi: Junichi Inamoto. Galatasaray, Premier Lig ekiplerinden West Bromwich’ten Japon orta sahayı transfer etti. Inamoto’nun Türkiye’deki macerası istediği gibi olmadı, bir yıl sonra Almanya’ya E. Frankfurt’a gitti. Inamoto şu an 39 yaşında ve futbol kariyerini sürdürüyor.



Bursa'da bir Japon: Hosogai

Türkiye’ye gelen ikinci Japon futbolcusu ise Hajime Hosogai. 2015 yılında Hertha Berlin’den Bursaspor’a transfer olan futbolcu pek başarılı bir performans sergileyemedi. Ondan akılda kalan ise bir maç sonunda canlı yayında yaşadığı tercüme krizi oldu.



Bir istikrar abidesi: Nagatomo

Geçtiğimiz sene ise Türkiye, üçüncü Japon futbolcusu ile tanıştı: Yuri Nagatomo. Inter’de 2011 yılından beri başarılı ve istikrarlı bir şekikde tam 210 maça çıkan Nagatomo, Galatasaray’a imza attı. Kısa sürede Galatasaraylı taraftarların sevgilisi oldu. Tecrübeli sol bek, hızı, çevikliği ve futbol ahlakıyla öne çıktı.



Eren Albayrak Japonya'ya gitti

Türkiye'de son olarak Konyaspor formasını giyen Eren Albayrak, geçtiğimiz yıl Japonya'nın Jubilo Iwata takımına transfer oldu. Türk futbolcuya Japonya'daki sevgi üst düzeyde oldu. 



Kagawa manşetlerde

Ve ülkemizin son Japon misafiri Kagawa. Borussia Dortmund, Manchester United ve tekrar Dortmund’da süren kariyerinde ara transfer döneminde Beşiktaş’a transfer oldu.İlk maçında Antalya’da topla ilk temasında gol attı, sonra da frikikten ikinci golünü buldu. 81. dakikada oyuna girdikten sonraki bu performansı sadece Türkiye’de değil tüm dünya basınında haber oldu. Japon futbolcu Beşiktaş’ta kiralık olarak forma giyiyor. Şimdiden Kapadokya’da Japon turist balonlarından onun isminin yazılı olduğu pankartlar asılmaya başlandı. Kagawa’nın imza töreninde de 10’dan fazla Japon gazeteci vardı. 

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz