Futbol

Türkiye'nin modern statları

21 Aralık 2015 Pazartesi 13:25 - Son Güncelleme 21 Aralık 2015 Pazartesi 12:05

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından projelendirilen 29 stattan 5 tanesi bitti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından projelendirilen 29 stattan Bursa, Afyon, Mersin, Antalya ve Konya statları tamamlanırken, birçoğunun yapımına da başlandı.

Ankara'da yapılması planlanan stadın yer konusu, 6 ay içinde netlik kazanacak. Çorum, Edirne, Elazığ, Karaman, Hakkari ve Ordu'ya da stat yapılması planlanıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Bursaspor taraftarlarının "Timsah Arena" olarak adlandırdığı 44 bin seyirci kapasiteli yeni stat, 400 bin metrekarelik proje, 190 bin metrekarelik de inşaat alanıyla Bursa'nın en büyük anıtsal yapılarından biri olma özelliği taşıyor.

Temeli 2011 yılının haziran ayında atılan statta, 74 taraftar, 20 VIP, basın, loca ve 7 engelli turnikesi ile 84 tribün kapısı bulunuyor ve seyircilerin 8 dakika gibi kısa sürede tahliyesine imkan sağlanıyor. Ayrıca 644 araç ve 2 otobüslük kapalı, 912 araç ve 254 otobüslük açık otoparkın yer aldığı statta, 100 bin 123 metrekare alan otoparklara ayrıldı.

Statta 35 ile 190 metrekare arasında olan 72 loca, 789 tuvalet ile 35 büfe bulunuyor. İki adet son teknoloji led ekran skorbord tabelasının bulunduğu statta, 240 metre uzunluğunda led reklam tabelası yer alıyor.

Türkiye'nin ilk ekolojik stadı

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı iş birliğinde 2013 yılı mayıs ayında Sivas'ta yapımına başlanan Sivas Stadı, Türkiye'nin ilk ekolojik stadı olma özelliğini taşıyor.

Statta kendi enerjisinin bir bölümünü üretme, yağmur ve kar sularını depolama ve ısıtma sistemi bulunuyor. Seyirci kapasitesi 25 bin kişi olan ve bin 600 araçlık otoparka sahip stadın gelecek sezon hizmete açılması planlanıyor.

En iyi 5 stat arasında

Konya Büyükşehir Belediyesince yaptırılan Konya Büyükşehir Torku Arena, birçok açıdan ilk olma özelliği taşıyor.

Dış cephesindeki yeşil-beyaz dev mebran malzemeyle kaplı futbol topu görünümündeki stat, Konya'nın plaka numarasından yola çıkılarak 42 bin kişilik yapıldı.

90 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 400 bin metrekarelik alana kurulan, spor mağazası, restoran, localar, alışveriş merkezi ve amatör spor kulüplerine tahsis edilecek bölümleri bulunan stat, UEFA standartlarına uygun şekilde inşa edildi.

Yer altında 500 araçlık, açık alanda ise 3 bin 108 araçlık otoparkı bulunan Konya Büyükşehir Stadı'nda 4 ana kapı, 54 tane loca bulunuyor. Taraftarların stada girişi için 14, çıkışı için ise 40 tane kapı bulunuyor.

Torku Arena, 20 ülkeden 32 stadyumun yarıştığı "2014 Yılının En İyi Statları" yarışmasında dünyanın en iyi 5 stadı arasında yer aldı.

Deniz yüzeyi dolduruldu

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan Trabzon Akyazı Stadı, Türkiye'nin deniz yüzeyi doldurularak inşa edilen ilk stadyumu olma özelliğini taşıyor.

Akyazı mevkisinde deniz dolgu alanının tamamlanmasının ardından 24 Kasım 2013'te temeli atılan 41 bin 461 seyirci kapasiteli stattaki çalışmalar aralıksız sürüyor.

Çelik çatı imalatı tamamlanan statta, üst kısım montajı devam ediyor. Yol yapım ve çevre düzenlemelerinin de sürdüğü stat, Avrupa'nın en modern spor tesisleri arasında gösteriliyor.

Trabzon Akyazı Spor Kompleksi projesi kapsamında stadın yanı sıra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hizmet binası, kamp eğitim merkezi, açık spor tesisleri, 2 doğal çim saha, 5 sentetik çim saha, 4 tenis kortu, 2 basketbol sahası, 1 voleybol sahası ile açık otopark da yer alacak.

Ayrıca çatıda kullanılan hafif malzemeyle stadın içinde taşıyıcı direk kullanılmadan germe yöntemi uygulanıyor. Bu sayede seyir konforu da artıyor.

Akyazı Spor Kompleksi'nin temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde, 24 Kasım 2013'te yapılmıştı.

Kendi elektriğini üretiyor

Antalyaspor'un maçlarını oynadığı Antalya Stadı, 2,5 yılda tamamlanarak, 33 bin izleyici kapasitesiyle, 26 Ekim 2015'te Spor Toto Süper Lig'in 9. hafta karşılaşması olan Antalyaspor-Beşiktaş maçıyla hizmet vermeye başladı.

Dairesel yapısı sebebiyle antik kentlerdeki arenalara benzetilen ve bu özelliğiyle Türkiye'deki diğer statlardan ayrılan Antalya Stadı'nın çatısında güneş enerjisi panelleri bulunuyor.

13 bin metrekarelik panelleriyle Türkiye'nin kendi enerjisini üreten tek stadı olma özelliğini taşıyan stat, 16 Eylül tarihinden itibaren şehir şebekesine de elektrik vermeye başladı.

Antalya Arena'nın çatısının 5 bin metrekarelik bölümünde, çimlerin güneş alabilmesi için şeffaf malzeme kullanıldı. İçinde 44 loca, 8 bin metrekarelik ticari alan ve bin 200 araçlık otopark bulunan statta, karşılıklı iki skor ekranı yer alıyor.

Gaziantep

Gaziantep'te yapımına yaklaşık 2,5 yıl önce başlanan statta çalışmalar sürüyor.

Betonarme bölümü büyük oranda tamamlanan ve çelik konstrüksiyon montajlarının yapıldığı stat, yaklaşık 33 bin kişi kapasiteli olacak. Bin 117 araçlık otoparka sahip olacak stadın inşaatı, TOKİ tarafından yürütülüyor. İnşaat aşaması yüzde 85 oranında tamamlanırken, gelecek sene mayıs ayı içinde çim serimine geçileceği kaydedildi. Stadın, 2016 eylül ayında kullanıma açılacağı bildirildi.

Adana

TOKİ tarafından inşaatına geçen yıl başlanan 33 bin kişilik Yeni Adana Stadı'nın yüzde 33'ü tamamlandı.

Sarıçam ilçesinde, yaklaşık 102 dönüm arazide 43 dönüm üzerine yapılan stat, UEFA kriterlerinde, çim zeminden itibaren 6 kat yüksekliğinde 33 bin kişi kapasiteli yapılıyor.

Stat bünyesinde, sosyal donatıların yanı sıra 10 asansör, 2 yürüyen merdiven, 104 turnike, basın ve VIP tribünü yer alacak. 172 kişilik engelli bölümü ve 172 refakatçi koltuğunun bulunacağı şekilde inşa edilen stat etrafında 431'i kapalı, bin 444 araçlık otopark bulunacak.

Ayrıca, 9 engelli, 34 erkek, 34 kadın tuvaletinin, kadın ve erkekler için ayrı ayrı mescidin, sporcu ve hakemler için 2 rahatlama havuzu ve masaj odalarının yer alacağı stattan, 46 branşta faaliyet gösteren spor kulüpleri faydalanabilecek.

Stadın 2016-2017 sezonunun ikinci yarısına yetiştirileceği bildirildi.

Mersin

Mersin'de on yedincisi düzenlenen Akdeniz Oyunları kapsamında, hem organizasyonun açılışına, hem de 30'a yakın spor branşına ev sahipliği yapması için TOKİ'nin, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında projelendirilen Mersin Stadı, 22 Mayıs 2013'te tamamlandı.

Akdeniz Oyunları'nın ardından Spor Toto Süper Lig ekibi Mersin İdmanyurdu'nun kullanımına sunulan Yenişehir ilçesindeki stat, 2014 yılındaki Gaziantep Büyükşehir Belediyespor maçıyla ilk kez bir futbol karşılaşmasına ev sahipliği yaptı.

Toplam 55 bin metrekare inşaat alanı olan Mersin Stadı, 25 bin 534 seyirci kapasitesine ve bin 295 araçlık otoparka sahip.

Hatay

TOKİ tarafından ihalesi 2014 yılında yapılan Yeni Hatay Stadı'nın dolgu işlemlerine bu sene aralık ayında başlandı.

Yaklaşık 150 dönüm arazide 50 dönüm üzerine yapılan stadın, 3 yıl sonra tamamlanması bekleniyor.

Eskişehir

Eskişehir'de yapımı başlatılan 33 bin seyirci kapasiteli stadın inşaatı devam ediyor.

Temeli 2013 yılında atılan, 166 bin metrekare alanda Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) kriterlerine uygun inşa edilen statta, çatı kaplamaları yerleştirildi. Engelli giriş ve çıkışları UEFA standartlarına uygun yapılan statta 54 loca bulunacak.

Çatıdaki profiller tamamlandıktan sonra zemin çimlendirmesi ve çevre düzenlemesine geçilecek stadın, 2016-2017 sezonuna yetiştirilmesi planlanıyor.

Manisa

Manisa 19 Mayıs Stadı, Manisa Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü'nün yaptığı protokolle, Manisaspor ve Akhisar Belediyespor takımlarına 2,5 yıllığına kiralandı.

Stat, kapalı alt (2 bin 745), Tarzan (4 bin 802), Gediz Kale arkası (2 bin 447), Spil Kale arkası (3 bin 521), misafir (bin 218) ve kapalı üst kısmında bulunan loca ile protokol tribünlerinden oluşmaktadır.

Akhisar

Manisa'nın Akhisar ilçesinde 6 Mart 2014 tarihinde yapımına başlanan 13 bin seyirci kapasiteli Akhisar Stadı'nın yapım çalışmaları devam ediyor.

Şu ana kadar yüzde 70'lik bölümünün tamamlandığı stadın, gelecek sezon tamamlanması bekleniyor.

Samsun

Samsun 19 Mayıs Stadı'nın temeli, 4 Ağustos 2013 tarihinde atıldı.

2016-2017 sezonunda tamamlanması hedeflenen stadın kapasitesi, Samsun'un 19 Mayıs 1919 vurgusuna dikkat çekilmek için 33 binden 33 bin 919'a çıkartıldı.

Kapa inşaatı tamamen biten statta, yerden çim ısıtma, tribünden ısıtma, alışveriş merkezi, 54 loca, 7 restoran, amatör kulüplere tahsis edilecek antrenman sahaları ve ofisler bulunacak.

Akıllı stat özelliklerine sahip Samsun 19 Mayıs Stadı'nın tüm elektronik ve mekanik sistemleri birbirine bağlantılı yapılacak. Statta bir yangın çıktığı zaman, sulama sistemleri harekete geçecek ve turnikeler kendilerini serbest bırakacak.

Malatya

Yapımına yaklaşık 3,5 yıl önce başlanan Malatya Stadı'nın inşaatı, yüklenici firmanın iflas ettiğini açıklamasının ardından bir süredir durmuştu.

Betonarme bölümü büyük oranda tamamlanan ve çelik konstrüksiyon montajlarının yapıldığı stat, yaklaşık 25 bin kişi kapasiteli olacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TOKİ iş birliğinde yapılan Malatya Stadı'nın betonarme inşaatının bittiği, çelik imalatının ise yüzde 70'inin tamamlandığını belirtildi.

Diyarbakır

33 bin seyirci kapasiteli Diyarbakır Stadı'nın gelecek yıl hizmete girmesi planlanıyor.

5 katlı yeni statta, 306 engelli aracı ve 84 otobüsün park edilebileceği 2 bin 340 araç kapasiteli otopark yer alacak. 126 milyon 632 bin liraya mal olacak stadın zemini doğal çim ve alttan ısıtmalı olacak.

Bu yıl yapımına başlanan stadın, yüzde 50'si tamamlandı.

Batman

Batman Stadı, 15 bin seyirci kapasiteye sahip olacak.

20 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen yeni stadın, gelecek yıl hizmete girmesi hedeflenirken, statta bin araçlık açık ve kapalı otopark yer alacak. 55 milyon liraya mal olacak stadın zemini doğal çim ve alttan ısıtmalı yapılacak.

Geçen yıl yapımına başlanan stadın, yüzde 65'inin tamamlandığı öğrenildi.

Sakarya

Sakaryaspor'un, 28 bin 160 kişilik stadının gelecek sezona yetiştirilmesi planlanıyor.

Projeye göre, Adapazarı ilçesindeki yaklaşık 128 dönüm arazinin 28 dönümü üçerinde yapılan statta, sosyal donatıların yanı sıra 18 asansör, 29 loca, 22 mescit, emzirme odaları, çocuk oyun alanları, basın ve VIP tribünü yer alıyor.

Üst yapı betonarme işlerinin tamamlandığı stadın, bodrum katta 8'i engelli 151 araçlık kapalı otopark, çevresinde ise 77'si engelli bin 342 araçlık açık otoparkla hizmet vermesi hedefleniyor.

Afyon

Afyonkarahisar'da 650 bin metrekare alan üzerinde yapılan stadın kapasitesi 15 bin kişi olacak.

800 araçlık kapalı, 2 bin araçlık açık otoparkı bulunan Afyon Stadı, temmuz ayında Uluslararası Futbol Turnuvasıyla açıldı.

Kocaeli

Yapımına devam edilen ve dış cephesi, İzmit'in simgesi pişmaniyenin çekme anındaki görünümünde olacak 33 bin kişilik stadın, uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapması hedefleniyor.

89 bin metrekare arazi üzerinde yapımı süren ve gelecek yılın nisan ayında tamamlanması beklenen stadın etrafına 3 bin ağaç dikilecek.

İzmir

İzmir'de Karşıyaka ve Göztepe'de yapılacak statlar için çalışmalar devam ediyor. Karşıyaka Stadı'nın ve Göztepe Gürsel Aksel Tesisleri yerine yapılacak 2 statla ilgili imar ve ruhsat çalışmaları sürüyor.

15 bin kişilik Karşıyaka Stadı için altyapı çalışmaları tamamlanırken, stadın üstyapı inşaatı bir süre sonra başlayacak. Stat için belediyeden inşaat izni alınamadığından Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ruhsat alınacak. Stat inşaatının yaklaşık 2 yıl sürmesi bekleniyor. Toplamda 27 bin 750 bin metrekarelik arsa alanına sahip stat, 12 bin 408 metrekare üzerine inşa edilecek.

Göztepe Gürsel Aksel Tesisleri yerine yapılacak 15 bin kişilik stat için Göztepe Kulübüne tesisleri boşaltmak için süre verildi. Bu stadın da 2 yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor. Henüz inşaata başlanmayan stat için proje değişikliğiyle kapasitesinin artırılması öngörülüyor.

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz