Futbol

'5 hakem' uygulamasından memnunlar

14 Mayıs 2014 Çarşamba 16:57 - Son Güncelleme 14 Mayıs 2014 Çarşamba 17:12

Platini: ''Tek bir kişinin her şeyi görmesi mümkün değil''

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Michel Platini, 5 hakem uygulamasıyla ilgili, "Tek bir kişinin her şeyi görmesi mümkün değil. Sadece gol olup olmamasına değil, ceza sahası içindeki pozisyonlarda da hataları azaltan bir uygulama" dedi.

UEFA Başkanı Platini ve UEFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina, bu akşam İtalya'nın Torino kentinde İspanya'nın Sevilla ile Portekiz'in Benfica takımları arasında yapılacak UEFA Avrupa Ligi finali öncesinde Hotel Principi di Piemonti'de düzenlediği toplantıda, 5 hakem uygulamasını değerlendirdi.

UEFA olarak amaçlarının, futbolu nasıl daha iyi iyileştirmeye yoğunlaşmak olduğunu belirten Platini, "Hepimizin futbol oynamışlığı var. Tek bir kişinin her şeyi görmesi mümkün değil. Sadece gol olup olmamasına değil, ceza sahası içindeki pozisyonlarda da hataları azaltan bir uygulama" diye konuştu.

Teknolojiye karşı çıkmadığını dile getiren Platini, kale çizgilerine kamera konulabileceğini ama ofsaytın tespitinde kameraların kullanılmasına karşı olduğunu kaydetti. Platini, 5 hakem uygulamasının birçok federasyon için kaynak gerektirdiğine de dikkati çekerek, bunu hayata geçirmenin zaman alacağını söyledi.

Platini, söz konusu uygulamayı hayata geçirmeden önce ilk işinin Collina'yı ikna etmek olduğunu çünkü eski hakem Collina'yı ikna edemeyeceğini düşündüğünü anlatarak, eski İtalyan hakemin ise düşündüğünün aksine bu fikrine onay verdiğini ifade etti.

Collina

UEFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina da geçen sezon en çok sıkıntı çektikleri konuların başında, ek hakem uygulamasını anlatmakta yaşanan zorluklar olduğunu vurgulayarak, bu konuda ek hakemlerin kalenin yanında oturduğuna ve karar alamadıklarına dair birçok eleştiri aldıklarını, bu toplantıda söz konusu uygulamayla nelerin başarıldığını göstermek istediklerini dile getirdi.

Beş hakem uygulamasında, ek hakemlerin sadece kale çizgisinden sorumlu olmadığına dikkati çeken Collina, "Gol çizgisinde sadece topun çizgiyi geçip geçmediğine bakarken, ek hakemlerle ceza sahası içindeki tartışmalı pozisyonlar üzerine daha iyi kararlar alabiliyorsunuz" dedi.

Buna, İtalya ile İrlanda arasında 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynanan ve Türk hakem Cüneyt Çakır'ın yönettiği maçı sinevizyonda örnek gösteren Collina, 35. dakikada İtalya Milli Takımı'ndan Cassano'nun kafa vuruşunda çizgiyi geçen kritik topu görüp gol kararı vermesinde, 5. hakemin "Gol-gol-gol" diye bağırmasının sağladığı katkıya dikkati çekti.

Çakır'ın, yardımcılarıyla İtalyan futbolcunun kafa vuruşunda İrlandalı savunma oyuncusunun topu kale çizgisini geçtikten sonra çevirdiği kritik pozisyonda verdiği gol kararının, doğru olduğunu ifade etti.

Collina, UEFA'ya üye 54 ülkeden 35'inin 5 hakem uygulamasını hayata geçirdiğini belirterek, "Türkiye, İtalya bütün lig maçlarında bunu uyguluyor. Bazı ülkeler ise kritik, önemli final maçlarında 5 hakem görevlendiriyor. Bu kadar yüksek sayıda federasyonun bu uygulamayı hayata geçirmesi bizi memnun ediyor" diye konuştu.

İLGİLİ VİDEOLAR

Sıradaki Haber
Avrupa Ligi'nde final günü
Yükleniyor lütfen bekleyiniz