Futbol

Türkiye mi, Almanya mı?

24 Eylül 2018 Pazartesi 10:21 - Son Güncelleme 24 Eylül 2018 Pazartesi 12:13

EURO 2024'ün ev sahibi kim olacak? Türkiye mi, Almanya mı? UEFA kararını 27 Eylül'de açıklayacak. İşte Türkiye'nin adaylık sürecinde şu ana kadar yaşananlar...

Avrupa Futbol Şampiyonası, Dünya’nın en önemli spor organizasyonlarından biri olarak kabul ediliyor. UEFA'nın, 55 üyesini kapsayan turnuva 1960 yılından itibaren 4 yılda bir düzenleniyor. Şampiyona 2016 yılında 24 takım ile oynanmaya başlandı.

Futbol ateşi Avrupa'da yakılsa da heyecan tüm dünyayı sarıyor. Şampiyona dünya çapında ilgi görüyor. Yüz milyonlarca futbolsever televizyon ekranlarında bu coşkuya ortak oluyor. Yüzbinlerce kişi tribünlerde yerini alıyor.

EURO 2016'yı 1 oyla kaybettik

Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliği için daha önce 4 kez aday oldu. 2016 seçimini Fransa karşısında 1 oy farkla kaybetti. 

2020 için yine yola çıkıldı. Ancak UEFA yönetimi şaşırtıcı bir kararla, seçim sürecinde kural ve format değişikliğine gitti. EURO 2020’de maçlara 13 ayrı ülkenin ev sahipliği yapacağı açıklandı. 

Türkiye, 2024 için harekete geçti

Türkiye, 2024 Avrupa Futbol şampiyonası'nın ev sahipliği için yeniden devreye girdi. 

EURO 2024 için adaylığını 15 Şubat 2017 tarihinde açıkladı. Adaylık başvurusu da 2 Mart 2017'de yapıldı. Bir gün sonra da UEFA EURO 2024 için Türkiye ile Almanya'nın aday olduğunu açıkladı.

"Birlikte Paylaşalım"

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) logo ve slogan tanıtımı büyük ilgi gördü. "Birlikte Paylaşalım" sloganıyla Türkiye’nin güçlü turizm sektörüne ve futbol tutkusuna vurgu yapıldı. Belirlenen logoda da kalplerin EURO 2024 için birlikte attığı belirtildi. 

2024 tanıtım elçisi olarak Ampute Milli Takımımızın yıldızlarından Barış Telli seçildi.

Adaylık dosyası

27 Nisan'da da adaylık dosyası UEFA'ya sunuldu. 

Türkiye'nin EURO 2024 projesinde 9 şehir ,10 stadyum yer alıyor.

İstanbul, Atatürk Olimpiyat ve Türk Telekom Stadyumlarıyla kapılarını futbol severlere açacak. Bursa, Antalya, Eskişehir, Gaziantep, Konya, Trabzon, Kocaeli ve başkent Ankara da maçlara ev sahipliği yapacak.

Altyapı ve stat hamlesi

Türkiye sportif altyapı ve stadyumlar konusunda önemli bir dönüşüm geçirdi. Önceki başvurularında proje olarak sunulan statlar tamamlandı. Fiziki altyapı, ulaşım, iletişim ve konaklama alanlarında da UEFA'nın aradığı standartları karşılıyor. 

Türkiye'nin EURO 2024 için yarıştığı Almanya da teknik şartları karşılıyor. Ancak 1988 yılında organizasyona ev sahipliği yaptılar. EURO 2020'de maçların oynanacağı kentler arasında Münih de yer alıyor.

Futbol otoriteleri "Türkiye" diyor

Organizasyonun tarihine bakıldığında da orta ve batı Avrupa ülkelerinin daha çok tercih edildiği görülüyor. Bu kapsamda, turnuvanın artık farklı bir coğrafyaya taşınması gerektiği belirtiliyor.

Futbol otoriteleri, organizasyonun Türkiye'ye verilmesinin hakkaniyete uygun bir tavır olacağını vurguluyor.  

Sıradaki Haber
Uluslar Ligi'nde 2. hafta sona erdi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz