Futbol

"Ülke futbolu için büyük bir olay"

27 Ekim 2015 Salı 11:43 - Son Güncelleme 27 Ekim 2015 Salı 11:04

Arnavutluk Futbol Federasyonu Başkanı, EURO 2016'ya katılmalarını değerlendirdi.

Arnavutluk Futbol Federasyonu Başkanı Armand Duka, ülkesinin tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine katılmasının, ülke futbolu için çok büyük bir olay olduğunu belirterek, "Bu başarı sadece beni değil tüm Arnavutları mutlu etti. Bu, ekip olarak, birlik içinde çalışarak kazanılmış bir başarı" dedi.

Duka, Arnavutluk'un tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine katılma hakkı kazanmasını, milli takıma dair gelecek planlarını ve şike iddialarını değerlendirdi.

Ermenistan'ı yenerek finallere katılma hakkı kazandıkları 11 Ekim 2015 tarihinin uzun süre akıllarda kalacağını belirten Duka, Ermenistan ile deplasmanda oynadıkları tarihi maçın, son düdüğüne kadar büyük bir heyecan yaşadıklarını anlattı.

Duka, son düdük çalana kadar yaşadıkları heyecan ve psikolojik baskı nedeniyle galibiyetin ardından sevincin de daha coşkulu olduğunu ifade ederek, "Kimi gözyaşı dökerek, kimi bağırarak, kimi havalara sıçrayarak kutladı bu zaferi" ifadelerini kullandı.

Tarihi başarı elde edilmeden önce kendisine yöneltilen eleştirileri hatırlatan Duka, "Böyle bir kurumun başında olduğunuzda elbette eleştiriler alacaksınız. Bu eleştiriler çoğu zaman işimizi daha iyi yapmamız için bizi teşvik de ediyor. Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine kalmamız ülke futbolu için çok büyük bir olay. Bu başarı sadece beni değil tüm Arnavutları mutlu etti. Bu, ekip olarak, birlik içinde çalışarak kazanılmış bir başarı" diye konuştu.

Arnavut futbolunun son dönemde önemli değişimler yaşadığını belirten Duka, "Ülkemizde futbol eskisi gibi değil. Son zamanlarda güzel gelişmeler yaşanıyor. 10 yıl öncesine göre çok şey değişti. Kulüplerimizin başarısı da son zamanlarda iyileşti. Takımlarımızın Avrupa'daki performansı yükseldi. Statlardaki taraftar sayısı arttı" şeklinde görüş belirtti.

De Biasi'ye destek

Duka, A Milli Takım Teknik Direktörü Gianni De Biasi'nin sıradan bir antrenör değil, teknik ekibin lideri olduğunu vurgulayarak, Arnavutluk'un tarihi başarısında İtalyan teknik adamın büyük katkısı bulunduğunu ifade etti.

Elde edilen tarihi başarıda De Biasi'nin takımı idaresinin, antrenörlüğünün ve yerinde oyuncu seçiminin etkili olduğunu söyleyen Duka, "Biz ondan memnunuz. Yola onunla devam etmek için teklifte bulunduk. Portekiz yenilgisinin ardından kendisine gönderdiğim mektupta, ne olursa olsun takımın başında kalacağını iletmiştim" dedi.

Kosova ile özel maç

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri tamamlanana dek sadece bu maçlara odaklandıklarını kaydeden Duka, elemelerin ardından takıma katkı sağlayacak özel maçlar düzenleme planlarına başladıklarını söyledi.

Kasım ayında iki özel maç yapmayı düşündüklerini aktaran Duka, bu maçlardan birinin FIFA'nın daha önce belli koşullar altında özel maç oynamasına izin verdiği Kosova ile olabileceğini bildirdi.

Duka, "Kosova ile yapacağımız özel maçın tarihini hala belirlemedik. Bunu karşı tarafla da istişare etmemiz gerekiyor. Yine de kasım ayı içerisinde yapmayı hedefliyoruz. Takımımızın oraya gidişi sadece maç amaçlı değil elbette. Oradaki Arnavut vatandaşlarla bu tarihi başarıyı kutlamaya gideceğiz" şeklinde konuştu.

 "Türkiye, mucizeyi gerçekleştirdi"

Elemelerin son maçında finallere kalmayı başaran Türkiye'nin elde ettiği başarıya çok sevindiğini belirten Duka, "Türkiye, mucizeyi gerçekleştirdi. Son dakikalarda atılan gol ve aynı grupta Kazakistan'ın da galip gelmesi mucize gibi. Türkiye'nin finallere katılması çok iyi oldu. Hollanda'yı geride bırakıp finallere kalabilmek büyük bir başarı" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Kosova ile oynadığı özel maçı izlediğini ve çok beğendiğini aktaran Duka, "Türkiye'nin gruptan ilk sırada çıkacağını düşünüyordum. Çok iyi bir takıma sahipler ancak grubu üçüncü sırada tamamladılar" ifadesini kullandı.

2016 yılından Türkiye ile özel maç yapabileceklerini söyleyen Duka, bu maçın tarihi için Türkiye futbol Federasyonu yetkilileriyle irtibata geçeceklerini kaydetti.

"Şike iddiaları asılsız"

Ermenistan-Arnavutluk maçına dair öne sürülen şike iddialarını da değerlendiren Duka, "Bunlar, hayal kırıklığına uğramış insanlarca ortaya atılan asılsız iddialar. Finallere katılamayanlar, Arnavutluk'un da katılmasını istemiyor. Bu yüzden iftira atıyorlar. Biz önümüze bakacağız" dedi.

Sırbistan ile Elbasan Arena'da oynadıkları yüksek riskli maça da değinen Duka, şunları kaydetti:

"Tarih boyunca yaşananlar ve geçen yıl Belgrad'da oynanan olaylı maç nedeniyle evimizdeki bu maçı, yüksek riskli olarak nitelendirdik. Biz bu maçta hiçbir olumsuzluğun yaşanmayacağını biliyorduk ancak yine de önlem almak zorundaydık. İlk işimiz, insanlarımıza bu maçın sakin geçmesi gerektiğini anlatmaktı. Bunu da medya aracılığıyla yapmaya çalıştık. Elbette güvenlik güçlerimiz gereken bütün önlemlerini aldı ama bence maçın sakin geçmesindeki en büyük etken taraftarlarımızın davranışları oldu."

Sıradaki Haber
VİDEO | "Futbola bir şans ver"
Yükleniyor lütfen bekleyiniz