Futbol

Yıldızlar TRT'de izleyiciyle buluştu

31 Ocak 2018 Çarşamba 12:29 - Son Güncelleme 31 Ocak 2018 Çarşamba 13:36

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT, bundan tam 50 yıl önce Türkiye'de "televizyon" yayıncılığını başlattı. Her alanda olduğu gibi spor etkinlikleri de ekranlara taşındı. Yıldızlar, büyük organizasyonlar TRT'de sporseverlerle buluştu.

İşte sporda TRT ile 50 yıl...

50 yıl önce bu anonsla TRT, Türkiye’de televizyon yayıncılığını başlattı. Bu aynı zamanda spor yayıncılığı için de bir milattı. Sporda ulusal ve uluslararası rekabet, Türk izleyicisiyle buluştu.

Mark Spitz

Türkiye’nin 1971’de ev sahipliği yaptığı 6. Akdeniz Oyunları TRT'nin yayınladığı ilk büyük spor organizasyonu oldu. Televizyonda İlk olimpiyat yayını 1972 Münih Yaz Oyunlarıydı. Organizasyona 7 altın madalya kazanan Birleşik Amerikalı yüzücü Mark Spitz damgasını vurdu.

Nadia Comaneci

1976 Montreal olimpiyatları ise bir başka efsanenin doğuşuna sahne oldu. Romanyalı jimnastikçi Nadia Comaneci, 7 kez 10 tam puana ulaşıyor; bu başarı TRT ekranlarından sporseverlere ulaşıyordu.

Ve tabiki Muhammed Ali...

Efsane boksörün unvan mücadelesi, özellikle 1973-1974 yıllarında Türk insanını sabaha karşı yatağından kaldırıyor ve beyaz cama bağlıyordu.

1974'ten 2014’e kadar 11 Dünya Kupası heyecanı TRT yayınladı

1974 Dünya kupası Türk insanın televizyondan izlediği ilk büyük futbol organizasyonu oldu. Federal Almanya'nın Hollanda'yı 2-1 yendiği final TRT'den futbolseverlere ulaştı.

1974'ten 2014’e kadar 11 Dünya Kupası'nın heyecanı, Meksika’dan Arjantin’e İtalya’dan Güney Kore ve Japonya’ya TRT ekranları aracılığı ile izleyicilere ulaştı.

Maradona, Baggio, Zidane ve A Milli Takımımızın Dünya üçüncülüğü

Dünya Kupaları arasında bizim için 2002'nin yeri bambaşkaydı. Yarı finale kadar yükselen Türkiye, dünya üçüncüsü olurken, TRT ekranlarından maçları takip eden milyonlar nefeslerini tutarak heyecana ortak oldu.

Milli takımımızın 2000 yılında Belçika ve Hollanda’da oynadığı çeyrek final heyecanı TRT ekranlarından evlere taşındı. Türk futbolundaki amansız rekabet de TRT aracılığı ile evlere ulaştı.

TRT muhabirleri kimi zaman sahada yaşananları çok yakından ve sıcağı sıcağına aktardı. Türk takımlarının Avrupa serüveni de yine aynı ekrandan izleyiciye ulaştı.

Galatasaray'ın UEFA Kupası zaferi

17 Mayıs 2000'de Türk futbolu kulüpler düzeyindeki en büyük başarısına ulaştı. Galatasaray, Arsenal karşısında UEFA Kupasını kazanırken, futbolseverler bu sevince TRT ekranlarında ortak oldu.

25 Ağustos 2000'de Galatasaray’ın, Real Madrid karşısında süper kupaya uzanmasına da TRT ekranlarından tanıklık ettik.

Uzun bir aranın ardından Avrupa kupası maçları 2015-2016 sezonunda yeniden evine döndü.

Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu...

2017 yılında kaybettiğimiz milli halterci Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul Olimpiyat Oyunlarına damga vurdu. 1979’dan itibaren TRT basketbol şampiyonalarını naklen yayınlamaya başladı.

Bizim için 2001 Avrupa şampiyonasının yeri bambaşkaydı. 12 dev adam Avrupa ikinciliğine ulaşırken Türk insanı bu heyecanı TRT ekranlarından izledi.

Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi şampiyonluğu

Türkiye’nin kulüpler düzeyinde en büyük basketbol başarısı da TRT'de sporseverlerle buluştu. Fenerbahçe, Türk Hava Yolları Avrupa Liginde şampiyon oldu.

Filenin Sultanları

2003'te Türkiye Avrupa Voleybol Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı. "Filenin Sultanları"nın bu organizasyondaki ikinciliğine Türk insanı TRT ekranlarından şahit oldu.

Usain Bolt, Ramil Guliyev...

Atletizmin heyecanının adresi de TRT idi. Dünyanın gelmiş geçmiş en hızlı atleti Usain Bolt'un rekorları TRT'den Türk izleyicilere ulaştı.

Londra’daki mücadelede milli sporcumuz Ramil Guliyev de TRT ekranlarında tarihe geçti. Guliyev, 200 metrede Dünya Şampiyonu olurken, sprintte Türkiye adına bir ilke imza attı.

Ata sporumuz güreşin adresi de TRT oldu

Hamza Yerlikaya, Şeref Eroğlu, Mahmut Demir gibi isimler İstiklal Marşı’nı dünyaya dinletirken, Türk insanı ekranları başında gözyaşlarını tutamıyordu.

TRT kamu hizmeti yayıncılık anlayışı ile sporun her dalına ulaştı.

Ampute Futbol Milli Takımımızın Avrupa şampiyonluğu

Türk insanı Ampute Futbol Milli Takımımızın Avrupa Şampiyonluğu sevincini televizyonları başında göz yaşları içinde izledi.

TRT geride kalan 50 yıla çok sayıda ulusal ve uluslararası yayın sığdırdı. 50 yıllık spor hafızamızın en önemli aracı TRT oldu.

Sıradaki Haber
Kartal'dan transfer itirafı!
Yükleniyor lütfen bekleyiniz