Motor Sporları

Formula 1'in baba-oğul yıldızları

26 Aralık 2020 Cumartesi 13:42 - Son Güncelleme 27 Aralık 2020 Pazar 11:21  |  Kaynak : TRT SPOR

Efsane pilot Michael Schumacher'in oğlu Mick Schumacher, önümüzdeki sezon Haas takımıyla Formula 1'de mücadele edecek. Organizasyonun unutulmayan baba-oğul pilotlarını sizler için derledik...

Formula 1'in "Schumi" lakaplı ünlü Alman efsanesi Michael Schumacher, 2013 yılında Alp Dağları'nda büyük bir kayak kazası geçirmişti. Aradan geçen 7 yılın sonunda, efsanenin bayrağını oğlu Mick Schumacher dalgalandırmaya başlayacak. Mick, önümüzdeki sezon Haas takımıyla Formula 1'e merhaba diyecek. İşte Formula 1'in diğer baba-oğul ikilileri...

Graham Hill - Damon Hill

Formula 1'e geç bir başlangıç yapmış olsa da Graham Hill, organizasyon tarihine adını yazdırmayı başardı. 1962 yılında ilk yarışını kazanan Graham, aynı yıl şampiyonluk sevinci yaşadı. Kariyerinin bir diğer şampiyonluğunu 1968 yılında elde eden pilot, bu başarıdan 7 yıl sonra, kendi kullandığı uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Damon Hill, yarış kariyerine motosiklet ile başladı. 1992 yılında Brabham ile F1'e adım atan pilot, akabinde Williams takımında Alain Prost'un partneri oldu. Fransız pilotun emekliliğinin ardından Ayrton Senna ile birlikte mücadele eden tecrübeli pilot, Senna'nın hayatını kaybettiği San Marino yarışında pistteydi. Damon Hill, kariyerinin ilk ve tek şampiyonluğunu 1996 yılında, Williams çatısı altında yaşadı.

Keke Rosberg - Nico Rosberg

1978 yılında F1 macerasına başlayan Keke Rosberg, dört yıl sonra imza attığı Williams ile kariyerinin ilk ve tek şampiyonluğunu yaşadı. Sezon boyunca yalnızca bir yarış kazanmasına rağmen zirveyi kimseye bırakmayan Fin pilot, Alain Prost, Niki Lauda gibi isimleri geride bırakmayı başardı.

Babası gibi kariyeri boyunca tek şampiyonluk yaşayan Nico Rosberg, annesinin vatandaşı olduğu Alman uyruğuyla tanındı. 2005 yılında GP2 şampiyonu olarak Formula 1'e gelen pilot, ilk yarış zaferini 2012 yılında elde etmiş, bundan dört yıl sonra ise Mercedes bünyesinde şampiyonluğa ulaşmıştı. Rosberg, şampiyonluktan beş gün sonra Formula 1 kariyerine nokta koyduğunu açıkladı.

Gilles Villeneuve - Jacques Villeneuve

Kısa süren Formula 1 kariyerinde, performansıyla dünyayı kendisine hayran bırakan Gilles Villeneuve, 6 kez yarış kazanma başarısı göstermişti. 1979 yılında sezonu 2. sırada tamamlayan Kanadalı pilot, üç yıl sonra, Belçika'daki Zolder pistinde 'pol pozisyonu' almaya çalışırken kaza yapmış ve bu kazada yaşamını yitirmişti.

Formula 1 kariyerine başladığı 1996 yılında, takım arkadaşı Damon Hill'in gerisinde sezonu 2. bitiren Jacques Villeneuve, babasının yapamadığını yaptı ve 1997'de Formula 1 şampiyonu oldu. 2006 Almanya Grand Prix'i ile F1 kariyerini noktalayan pilot, bu dönemde Nascar'da boy gösterdi.

Jack Brabham - Gary Brabham - David Brabham - Geoff Brabham

"Sir" ünvanıyla da anılan Avustralyalı Jack Brabham, Formula 1'in 1959, 1960 ve 1966 sezonlarında şampiyonluğa ulaşmayı başardı. 126 kez piste çıktığı organizasyonda 14 yarışı galip bitiren efsane pilot, 2014 yılında, 88 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

Formula 1 kariyerleri çok uzun sürmeyen Gary ve David Brabham, bu organizasyonda toplam 32 kez piste çıkmış, bu yarışlarda puan elde edememişlerdi. Ailenin bir diğer üyesi Geoff ise, Avustralya Super Touring şampiyonalarında boy göstermişti.

Jos Verstappen - Max Verstappen

"Jos" ismiyle bilinen Johannes Verstappen, on yıla yakın süren F1 kariyerinde şampiyonluk yaşamadığı gibi, yarış kazanma başarısı da gösteremedi. Kariyerinde iki kez podyuma çıkan Jos, daha sonrasında A1GP ve Le Mans 24 Saat yarışlarında boy gösterdi.

Babasının aksine Max Verstappen, henüz genç yaşında Formula 1'in geleceği en parlak pilotlarından biri olarak gösteriliyor. Sonuncusu 2020 takviminin son yarışı olan Abu Dhabi GP olmak üzere toplam 10 yarış kazanan genç pilot, son iki sezonu genel klasmanda 3. olarak noktalamayı başardı. Verstappen, önümüzdeki sezon da Red Bull takımında ter dökecek.

Antonio Ascari - Alberto Ascari ve "36" kaderi

1919-1925 yılları arasında Grand Prix motor yarışlarında sahne alan Antonio Ascari, 1950'li yıllarda günümüzdeki ismini alan Formula 1'in öncü pilotlarından biri olarak anılıyor. Antonio Ascari, 25 Temmuz 1925 günü, Paris'te yarışırken geçirdiği kazayla hayatını kaybetti. Antonio, öldüğünde 36 yaşındaydı.

Antonio'nun oğlu Alberto, babasıyla oldukça benzer bir kadere sahip. 1952 ve 1953 yıllarında Formula 1'i şampiyon tamamlayan Alberto, Ferrari efsanelerinden biri olarak anılıyor. Kariyeri boyunca 13 yarış kazanan Ascari, 22 Mayıs 1955 günü otomobiliyle denize uçtu. Bu kazadan burnu kırılarak kurtulan Alberto, yalnızca dört gün sonra, Ferrari'nin test sürüşünü izlemek için Monza'ya gitti. O gün otomobil kullanmayacak olan Alberto, daha sonra birkaç tur atmaya karar verdi ve büyük bir kaza geçirerek yaşamını yitirdi. Alberto da, babası gibi 36 yaşında, pistte geçirdiği bir kaza ile hayata veda etti.

Nelson Piquet - Nelson Piquet Jr.

1978 yılında Almanya GP ile F1 kariyerine başlayan Nelson Piquet, organizasyon tarihinin en başarılı sürücülerinden biri olarak kariyerini noktaladı. 1981, 1983 ve 1987 sezonlarını şampiyon tamamlayan Brezilyalı pilot, 1991 yılında F1'e veda etti. Katıldığı 208 yarışta 60 kez podyuma çıkma başarısı gösteren efsane, bu yarışların 23'ünde damalı bayrağı ilk gören pilot oldu.

Oğlu Nelson Piquet Jr., babasının parlak kariyerine yaklaşamadı. Yalnızca 2008 yılında organizasyonda kendisine yer bulan pilot, bir yarışta podyum görmesine rağmen, takımla yaşadığı anlaşmazlıklar sonucu F1'den ayrıldı. Nelson Piquet Jr., takip eden yıllarda Nascar'da boy gösterdi.

Juan Pablo Montoya - Sebastian Montoya

IndyCar ve Nascar serilerinde de yarışan Juan Pablo Montoya, 2001-2006 yılları arasında Williams ve McLaren takımlarıyla Formula 1'de boy gösterdi. Katıldığı 95 yarışta 7 kez zafere ulaşan Montoya, 2005 İstanbul Park Grand Prix'inde en hızlı tur derecesini elde eden isim olmuştu. Kariyerinde iki kez genel klasmanı üçüncü bitiren Kolombiyalı pilot, 2020 sezonunda IMSA'da yarıştı.

Juan Pablo'nun oğlu Sebastian Montoya, 2020 sezonunda Prema Powerteam ile Formula 4'te yarıştı. 14 yaşındaki genç sürücü, organizasyon takvimini 17. sırada noktaladı.

Jan Magnussen - Kevin Magnussen

Formula 1'de 25 yarışa çıkan Danimarkalı Jan Magnussen, bu yarışlarda yalnızca bir puan elde etmeyi başarabildi. Nascar ve Le Mans 24 Saat yarışlarında da mücadele eden Jan'ın yarış kariyeri bayrağını oğlu Kevin taşımaya başladı.

2014 yılında Formula 1'e adım atan ve 2020 sezonunun sonuna kadar bu arenada kariyerine devam eden Kevin Magnussen, sezon sonu itibariyle Haas takımından ayrıldı ve F1'e veda etti. 28 yaşındaki pilot, önümüzdeki sezon için IMSA takımlarından Chip Ganassi Racing ile anlaştı.

Mario Andretti - Michael Andretti

Farklı dönemlerde uzun süre F1'de yarışan Mario Andretti, adını tarihe yazdırmayı başardı. Kariyerinde çıktığı 131 yarışta 19 kez podyum gören, bunların 12'sinde galibiyete uzanan İtalyan-Amerikalı pilot, kariyerinin tek şampiyonluğuna 1978 yılında ulaştı. Niki Lauda, Gilles Villeneuve, James Hunt gibi önemli isimlere karşı yarışan Andretti, şampiyonluğundan dört yıl sonra F1'den ayrıldı.

Uzun yıllar IndyCar'da yarışan Michael Andretti, 1993 yılında Formula 1'e geldi. McLaren takımıyla tek sezonluk bir serüven yaşayan Andretti, bir kez podyuma çıkma başarısı gösterdi ve genel klasmanda sezonu 11. sırada tamamladı.

Michael Schumacher - Mick Schumacher

Formula 1 tarihinin en büyük efsanelerinden Michael Schumacher, 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 ve 2004 yıllarında tam 7 kez dünya şampiyonu oldu. Elinde bulundurduğu 91 yarış zaferi rekoru 2020 yılında Lewis Hamilton tarafından kırılan, 7 şampiyonluk derecesi de yine İngiliz pilot tarafından yakalanan Schumacher, Ferrari'nin 21 yıllık sürücüler şampiyonluğu hasretini bitiren isim olarak da tarihe geçti. Formula 1 tarihinin ilk Alman şampiyonu, kendisinin ardından bu zafere ulaşacak vatandaşları Sebastian Vettel ve Nico Rosberg de dahil olmak üzere, birçok pilot tarafından idol olarak anılıyor. 2013 yılında kayak yaparken geçirdiği kazadan sonra uzun süre komada kalan, ailesi tarafından güncel sağlık bilgisi paylaşılmayan "Schumi", 2005'te İstanbul Park'ta yarış dışı kalmış, 2006'da ise 2. olarak podyuma çıkmıştı.

Efsanenin oğlu Mick Schumacher, Formula 2'de geçen iki sezonunun ardından 2021 takviminin ilk yarışıyla birlikte F1'e adım atacak. Haas takımıyla anlaşan Mick, Formula 2'de 2020 sezonunu şampiyon olarak tamamlama başarısı gösterdi. Prema Racing ile sezon içinde iki yarış kazanan genç pilot, Nikita Mazepin ile birlikte, Romain Grosjean ve Kevin Magnussen'in koltuğunu alacak. 

Etiketler : Formula 1Schumacher
Sıradaki Haber
F1'de sezonun en iyi yarışı Türkiye Grand Prix'si
Yükleniyor lütfen bekleyiniz