Motor Sporları

Motor sporlarında 2019 yılı nasıl geçti?

03 Aralık 2019 Salı 10:06 - Son Güncelleme 24 Aralık 2019 Salı 00:22

Motor sporlarında bir sezon daha geride kaldı. Dünyanın en önemli serilerinde şampiyonlar belli oldu, bazı seriler eski şampiyonlarına yeni kupalar getirdi, bazılarında ise yeni yıldızlar sahne aldı. işte sezonun özeti...

Formula 1'de beş senelik Merdeces-AMG Petronas üstünlüğü bu sene de devam etti. Lewis Hamilton ise üst üste üçüncü toplamda 6. dünya şampiyonluğuna 5. viteste ulaştı.

Ancak bu sene iki önemli konu daha Formula 1’in gündemindeydi. İlki Ferrari’nin sezona yeniden umutla başlaması. Monaco’lu genç pilotları Charles Leclerc’le birlikte sezon ortasında iyi bir ivme yakalayan Kırmızılar, gelecek için de soru işaretlerini bir nebze giderdi, sağlam bir araç ve sağlam bir ekiple yeniden şampiyonluk kazabileceklerinin sinyallerini verdi.


Diğer konu ise Red Bull’un Hollandalı pilotu Max Verstappen’in rakiplerine ilk kez şiddetli bir şekilde “Ben de buradayım” demesiydi. Avusturya Grand Prix’sinde takımı Red Bull ile birlikte önlenemez üstünlüğünü sürdüren Verstappen, yaz arasından sonra duraklama dönemine girse de Brezilya’da galip gelerek gelecek sezona iddialı gireceğini kanıtladı. Red Bull ile Honda arasındaki başarılı iş birliği de başarı ihtimallerini artıran faktörlerden bir diğeri oldu.

Tarihe geçen pit-stop

Red Bull takımı ayrıca bu sezon tüm pit stop rekorlarını da tarihe gömdü. Red Bull mekanikerleri, 1990’larda 5 saniyenin altına inilmesi dahi “inanılmaz” bir gelişme olarak görülen pit stop süresini, günümüz şartları ve teknolojisi değişse de Britanya’da 1.91’e çekti. Yetmedi, Almanya’da 1.88 gibi inanılmaz bir derece elde etti, son Brezilya yarışında da 1.82 gibi “olağanüstü” bir dereceyle Formula 1’de organizasyonun geldiği boyutu gözler önüne serdi.


Gözler Cem Bölükbaşı'nda

Formula 1’de Türkiye’yi ilgilendiren haber ise Cem Bölükbaşı’ndan geldi. Dünyanın en çok izlenen motor sporları organizasyonu Formula 1’in espor serisinde Scuderia Toro Rosso Esports takımında mücadele eden Red Bull sporcusu Bölükbaşı, gerçek bir Formula aracının direksiyonuna geçti. Bölükbaşı, Formula Renault Eurocup’ın 9.ayağında M2 Competition takımı adına yarıştı.

Türkiye’den dünyanın en iyi ralli pilotları geçti

Dünya Ralli Şampiyonası’nda da geçen sene olduğu gibi bu sene de büyük bir heyecan yaşandı. Son yarışa kadar büyük bir çekişmeye sahne olan seride Türkiye Rallisi yine sezonun en çok konuşulan rallilerinden biriydi. Üst üste ikinci kez Marmaris’in ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Rallisi, bir kez daha pilotlara zor anlar yaşattı. Geçen sene Türkiye’den istediği sonuçla ayrılamayan son 6 yılın şampiyonu Sebastien Ogier, bu kez gülen isim oldu. Ogier, Marmaris’in tozlu ve kayalık etaplarında istediğini alarak ayrıldı. Ancak Ogier’nin dünya şampiyonluğu serisi, sezon sonunda bitti. Estonyalı pilot Ott Tanak, kariyerinin ilk Dünya Ralli Şampiyonası şampiyonluğuna erişti.

Bir tarafta Marquez diğer tarafta Öncü Kardeşler

MotoGP Dünya Şampiyonası’na damgasını vuran yine Marc Marquez oldu. İspanyol pilot, sezonun bitimine 4 yarış kala kariyerinin 6. Dünya şampiyonluğunu elde etti. Marquez, bu sezon 12 yarışı zirvede tamamlarken üst üste 4. kez dünyanın en iyisi oldu. 

MotoGP’nin 2019 sezonunu bizim için özel kılan ise Can ve Deniz Öncü kardeşler oldu. Geçen sene genç yaşına karşın Red Bull MotoGP Rookies Cup’ta şampiyon olan Can, yaşadığı şanssızlığa kadar tam 15 yarış boyunca Moto3’te büyük bir tecrübe kazandı. Mücadele ettiği yarışlar boyunca pistin en genç ismi olan motor sporlarını çok seviyoruz diyen Red Bull'un sporcusu Can Öncü, San Marino’da geçirdiği kaza sonrasında köprücük kemiğinden sıkıntı yaşadığı için sezonu erken kapatmak durumunda kaldı. Ancak Can’ın yerine kardeşi Deniz Öncü geçti. Deniz, sezonun ikinci yarısında sonra özel davetle Moto3 sezonuna ısınmaya başlarken, Can’ın yokluğunda Türkiye bayrağını dünyanın en önemli motosiklet serisinde taşımaya devam etti. Deniz Öncü, gelecek sezon da Moto3’te mücadele edecek.

Can ise Turkish Puccetti takımı ile Supersport'ta piste çıkacak. 

Toprak Razgatlıoğlu fırtınası

Superbike Dünya Şampiyonası’nda 2019 sezonunda ise tam anlamıyla Toprak Razgatlıoğlu rüzgârı esti. Superbike’daki ikinci sezonunda performansını yükselten Toprak, 1 kez de yarış birinciliği elde etmeyi başardı. WorldSBK arenasında ilk kez bir Türk adını kullanan bir takımla mücadele eden Razgatlıoğlu, Fransa’da damalı bayrağı ilk sırada görerek bunu başaran ilk Türk pilot olmayı başardı. Böylece Superbike sahnesinde ilk kez Türk adı taşıyan bir takımın Türk pilotu sayesinde Türk bayrağı gönderin en üstüne çekilmiş oldu. Gösterdiği performans ve elde ettiği başarılar ile Toprak Razgatlıoğlu, gelecek sezon çok daha iddialı bir takımla yarışma şansını da elde etti. Dünya Superbike Şampiyonası'nda yarış kazanan ilk Türk motosikletçi olan Toprak, 2020 sezonu için Dünya Şampiyonası’nda yer alacak fabrika takımlarından biri olan PATA Yamaha takımıyla anlaştı. 2019 sezonunda mutlu sona ulaşan isim Jonathan Rea olsa da yeni sezonda fabrika takım gücünü arkasına alacak olan Razgatlıoğlu, şimdiden hedefi de Dünya Şampiyonluğu olarak belirledi. 

Afyon’da Motokros heyecanı

Dünya Motokros Şampiyonası da yine Türkiye’den geçen serilerden biri oldu. 2019 sezonunda 18 lokasyon ve 36 yarış sonunda şampiyonluk Tim Gajser’e giderken serinin Türkiye ayağında ise spot ışıkları Jeffrey Herlings’e çevrildi. Hollandalı pilot, sezonun kendisi adına 4 birinciliğinden ikisini Afyon’da elde etti. 

Ayhancan Güven Porsche Super Cup'da göz kamaştırdı

Türkiye'de motor sporlarının genç isimlerinden Ayhancan Güven, bu sezon ilk kez Formula 1 takvimi ile eş zamanlı ilerleyen Porsche Super Cup'da yarıştı. İlk kez yarışmasına karşın iyi bir performans gösteren Ayhancan, sezonu ikinci sırada tamamladı. 

Başarılı pilot Porsche Carrera Cup'da ise şampiyonluğa ulaştı. Ayhancan Güven, sezon sonunda ise Porsche genç sürücü akademisine dahil edildi. 

 Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
Kahramanmaraş'ta Off-Road heyecanı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz