Motor Sporları

Tarihin en genç MotoGP şampiyonu!

10 Kasım 2013 Pazar 16:25 - Son Güncelleme 10 Kasım 2013 Pazar 20:12

MotoGP'de sezonun son yarışı Valencia Grand Prix'si koşuldu.

MotoGP sezonunun 18. ve son yarışı Valencia Grand Prix'sini üçüncü bitiren Repsol Honda'nın 20 yaşındaki sürücüsü Marc Marquez, "en genç MotoGP şampiyonu" olarak tarihe geçti.

Motosiklet yarışlarının en önemli organizasyonu MotoGP'de sezonunun 18. ve son yarışı, İspanya'nın Valencia kentindeki 4 bin 5 metre uzunluğundaki Ricardo Tormo pistinde koşuldu. Yamaha'nın İspanyol sürücüsü Jorge Lorenzo, 30 turluk yarışın startında, "pole pozisyonu"ndaki vatandaşı Repsol Honda'dan Marc Marquez'e göre daha iyi çekiş yakaladı ve liderliğe yükseldi. Başlangıçta takım arkadaşı Dani Pedrosa'ya da geçilen Marquez, üçüncü sıraya düştü.

İkinci turdan itibaren Lorenzo ile birincilik rekabetine giren Pedrosa, birkaç girişiminde başarılı olsa da 2010 ve 2012 şampiyonu Lorenzo, her defasında vatandaşına karşılık verdi. Lorenzo, Pedrosa, Marquez üçlüsü ile 4 ve 5. sırada yer alan GO&FUN Honda Gresini'den Alvaro Bautista ve Yamaha'dan Valentino Rossi, 4. turda rakiplerinden koptu.

Pedrosa'nın, 9. turda Lorenzo'yu geçmek için yaptığı hamle, beşinciliğe düşmesine neden oldu. İkilinin mücadelesinden faydalanan şampiyona lideri Marquez, Lorenzo'yu geçmeyi başardı ancak Lorenzo, bir tur sonra yeniden liderliğe yükseldi.

Lorenzo, sonraki turlarda rakipleriyle arasındaki farkı açarak, 46:10.302'lik derecesiyle bu sezon 8., kariyerindeki 31. yarış galibiyetini elde etti. Pedrosa'nın, liderin 3.9 saniye gerisinde ikinci olduğu yarışta, Pedrosa'nın takım arkadaşı Marquez, Lorenzo'nun 7.3 saniye arkasında podyumun son basamağına çıktı.

Yarış sonunda puanını 334'e yükselten Marquez böylece Lorenzo'nun 4 puan önünde 2013 MotoGP şampiyonluğuna ulaştı. Geçen sezonun Moto2 şampiyonu Marquez, 20 yaşında MotoGP'nin zirvesine çıkarak, "en genç MotoGP şampiyonu" unvanını, 1983 yılında 21 yaşındayken bu başarıyı elde eden Freddie Spencer'dan aldı.

MotoGP'deki ilk sezonunda mutlu sona ulaşan Marquez ayrıca 1978 yılında şampiyon olan ABD'li Kenny Roberts'ın ardından çaylak sezonunda pilotlar klasmanını lider tamamlayan ilk isim oldu.

- Yarışta ilk 10

Yarışı ilk 10 sırada bitiren pilotlar şöyle:

1. Jorge Lorenzo (Yamaha)

2. Dani Pedrosa (Repsol Honda)

3. Marc Marquez (Repsol Honda)

4. Valentino Rossi (Yamaha)

5. Alvaro Bautista (GO&FUN Honda Gresini)

6. Stefan Bradl (LCR Honda)

7. Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3)

8. Nicky Hayden (Ducati)

9. Andrea Dovizioso (Ducati)

10. Michele Pirro (Ducati Test)

- Pilotlar klasmanı

MotoGP 2013 sezonunu ilk 5 sırada tamamlayan pilotlar şöyle:

 

Sıra Pilot Takım Ülke Puan
1 Marc Marquez Repsol Honda İspanya 334
2 Jorge Lorenzo Yamaha İspanya 330
3 Dani Pedrosa Repsol Honda İspanya 300
4 Valentino Rossi Yamaha İtalya 237
5 Cal Crutchlow Monster Yamaha Tech 3 Büyük Britanya 188
Sıradaki Haber
Motokrosta final heyecanı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz