Tenis

"Çağla, 10 yıllık bir sistemin ürünü"

30 Mart 2016 Çarşamba 12:06 - Son Güncelleme 30 Mart 2016 Çarşamba 09:11

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Durmuş, "Tenis sokakta olmalı" dedi.

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, 81 ilde temsilcilerinin bulunduğunu belirterek, "Türk tenisi olarak çok iyi bir örgütlenme oluşturduk. Tek eksiğimiz kort" dedi.

Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 38 bin lisanslı sporcuları bulunduğunu belirterek, "Bunların 10 bin kadarı aktif. Hafta sonu 8-12 yaş grubunda yaptığımız turnuvalarda, aynı anda bin 500 çocuk raket sallıyor. Türk tenisi olarak çok iyi bir örgütlenme oluşturduk. Tek eksiğimiz kort" diye konuştu.

Kulüplerin üyelik sistemiyle çalıştığı bir düzenin sıkıntı yarattığını dile getiren Durmuş, kortlarda kulüplere mahkum olmamaları gerektiğini, bunun da daha çok kort yapmakla çözüleceğini dile getirdi.

"Kort sayısını artırmalı ve bu sporu, zengin sporu algısından kurtarmalıyız" diyen Cengiz Durmuş, şöyle devam etti:

"Kulüplerde üyelik sistemi olduğu sürece biraz zor ama bu algıyı kırmaya başladık. Belediyelere gittik. Erzurum, Gaziantep, Bursa'da belediyelerle ortak projeler yaptık. Ağrı ve Erzurum'da yaptığımız turnuvalar, bu işin her yerde yapılabileceği konusunda örnek oldu. Ağrı, zor şartları bulunan, belki Türkiye'nin en fakir kenti. Şimdi ise orada kortlar dolup taşıyor."

"Tenis sokakta olmalı"

 

Tenisi yaymak için sürekli yeni projeler peşinde olduklarını belirten Durmuş, "Çocukları bu sporla tanıştırmak için, 81 ildeki okullarda, teneffüs aralarında mini tenis setleriyle her çocuğun eline raket vereceğiz. Bu projeyi Gençlik ve Spor Bakanlığına sunduk. Sadece bir kupa için koşmuyoruz, hedefimiz, gençlerimizi, ruhları ve bedenleri güçlü bireyler olarak yetiştirmek" ifadesini kullandı.

Durmuş, "Bu işin kurtuluşu sokaklarda. Tenis sokakta olmalı. TEB sponsorluğunda sokaklara iniyoruz. Ünlü isimler getiriyoruz. Zamanında bu sporu, bürokratlar, diplomatlar, zenginler, kapalı alanlarda oynamışlar. Kimse görememiş. Sokakta bile etrafı açık olmalı, herkes görebilmeli. Vatandaş kendini ait hissetmeli, eline raketi alan oynamalı" değerlendirmesinde bulundu.

"Çağla, 10 yıllık bir sistemin ürünü"

Dünyanın en iyi sıralamalarında olmak istediklerini ifade eden Durmuş, "Lisanslı sporcu sayımızın 1 milyona çıkması lazım. Bugüne kadar grand slam görmemişiz, bırakın ilk 100'ü ilk binde bile değildik. Artık ilk 100'de sporcu bulundurabiliyoruz, grand slam oynayabiliyoruz. İlk binde 20 sporcumuz var, 2-3 oyuncumuz da grand slam oynuyor" şeklinde konuştu.

Milli raket Çağla Büyükakçay'ın, 10 yıllık bir sistemin ürünü olduğunu anlatan Durmuş, 10 yıl önce başlattıkları sistemin başında dünyanın en iyi antrenörlerinden biri olan Dough Mc Charty'nin bulunduğunu ifade etti.

Önce antrenör, sonra da sporcu eğitiminin geldiğini vurgulayan Durmuş, "Bu sistem, yetenekli çocukların seçilip desteklenmesini içeriyor ve Çağla da bunlardan bir tanesiydi. Yıllardır inandığımız bir sistem. Çağla'nın başarısı bireysel olarak görülebilir ama arkasında çok iyi bir ekip çalışması var. Kulüp, antrenör, aile ve federasyon bu ekibin içinde. Şimdi Çağla'nın arkasından gelen Berfu, Başak, Ayla gibi çok daha iyi sporcularımız var. Çok yakın zamanda bu isimleri de duyacaksınız" diye konuştu.

"3 sporcumuz da test havuzunda"

Dopingle ilgili tedbiri elden bırakmadıklarını belirten başkan, şunları söyledi:

"Tedbirimizi almak zorundayız. Çağla, Marsel ve İpek, bu 3 sporcumuz da Uluslararası Tenis Federasyonunun test havuzundalar. Sürekli kontrole giriyorlar. Bu her şeyden önce sporcunun sağlığı için çok önemli. Hedef odaklı sporcularda alacakları her besin, ilaç denetimden geçiyor."

Federasyon olarak doğru bir sitem kurduklarını ifade eden Durmuş, "Şimdi hızlandırmak gerekiyor. Başarının sırrı takım olabilmek. Doğru, bilgili eğitim ve teknik kadroları kurmak, sonra yetenekli sporcuyu doğru taramayla seçmek...Beni her şeyden çok heyecanlandıran, gittiğim her yerde tenisin büyük ilgi görüyor olması. Turnuvalara çok büyük talep var" diye konuştu. 

Sıradaki Haber
Kadın-erkek eşitliği tartışması istifa getirdi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz