Tenis

Avustralya Açık'ta seri başı şoku

22 Ocak 2014 Çarşamba 14:17 - Son Güncelleme 22 Ocak 2014 Çarşamba 14:19

Kadınlarda ilk üç seri başı, Avustralya Açık'a veda etti.

Sezonun ilk "grand slam" tenis turnuvası Avustralya Açık'ta, tek kadınlarda 1 numaralı seribaşı Serena Williams ve 3 numaralı seribaşı Maria Sharapova'nın 4. turda elenmesinin ardından 2 numaralı seribaşı Victoria Azarenka da çeyrek finalde şampiyonanın dışında kaldı.

Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda, tek kadınların yarı finalistleri belli oldu. Tenisseverler, ana tablo kuraları çekilirken belki de kimsenin öngöremeyeceği bir görüntüyle karşı karşıya kaldı. Çünkü şampiyonluğun en büyük 3 favorisini, yarı final karşılaşmalarında izleyemeyecekler. Onlar yerine geçen yıl finalde kaybeden 4 numaralı seribaşı Li Na ile yetinecekler.

İlk şaşkınlık, 1 numaralı seribaşı ABD'li Serena Williams ile 14 numaralı seribaşı Sırp Ana Ivanovic arasındaki tek kadınlar 4. tur maçında yaşandı. Kariyerinin altın çağını yaşadığı 2008'de burada finale yükselen Ivanovic, 2003, 2005, 2007, 2009 ve 2010 şampiyonu Williams'ı, üç set sonunda (4-6, 6-3, 6-3) yenerek turnuvanın dışına itti.

26 yaşındaki Ivanovic, hem geçen yılın ağustos ayından bu yana çıktığı 25 maçı da kazanan Serena Williams'ın serisini noktaladı hem de 5. randevularında Williams'a karşı ilk galibiyetini aldı.

Kortta istediği gibi hareket edemediği gözlenen ABD'li sporcu, karşılaşma sonrası düzenlenen basın toplantısında, bu durumun sırtındaki sakatlıktan kaynaklandığını ifade etti. Geçen sezon oynadığı 82 maçın 78'inden galip ayrılan Williams, yenilginin bahanesi olarak sakatlığını göstermeyeceğini ve Ivanovic'in çok iyi bir maç çıkarttığını belirtti.

Henüz Williams'ın elenmesi konuşulurken, bir yenilgi haberi de 3 numaralı seribaşı Maria Sharapova'dan geldi.

2008 şampiyonu Rus Maria Sharapova, 4. tur maçında, buradaki en iyi derecesini 2009'da 4. tura yükselerek elde eden Slovak Dominika Cibulkova tarafından elendi. Cibulkova, ilk seti 6-3 kaybetmesine rağmen sonraki setleri 6-4 ve 6-1 kazanarak, Sharapova ile yaptığı 6. maçta 3. galibiyetini aldı.

Son 2 yılın şampiyonu Azarenka da yok

Williams-Sharapova ikilisinin ardından son 2 yılın şampiyonu ve 2 numaralı seribaşı Victoria Azarenka'nın da saf dışı kalması, 2014 Avustralya Açık'ın "sürprizler turnuvası" olarak adlandırılmasına neden oldu.

5 numaralı seri başı Polonyalı Agnieszka Radwanska, çeyrek finalde karşılaştığı Belaruslu rakibi Azarenka'yı üstün servis performansı ve daha az hata yapması sayesinde 6-1, 5-7 ve 6-0'lık üç setle 2-1 mağlup etti. Azarenka, maç boyunca 5 çift, 47 de basit hata yapınca unvanını koruma şansını yitirdi. Radwanska böylece daha önce 4 kez çeyrek final gördüğü Avustralya Açık'ta ilk kez yarı final biletini aldı.

Li Na, Radwanska, Cibulkova veya Bouchard, Avustralya Açık'ı ilk kez kazanacak

Yarı final eşleşmelerinde, 19 yaşındaki 30 numaralı seribaşı Eugene Bouchard ile 4 numaralı seribaşı Çinli Li Na ve 20 numaralı seribaşı Slovak Dominika Cibulkova ile de 5 numaralı seribaşı Agnieszka Radwanska karşı karşıya gelecek.

2014 Avustralya Açık'ta tek kadınların yarı finalistlerinden şampiyon kim olursa olsun bu turnuvadaki ilk zaferini yaşayacak.

2009'da başladığı profesyonel tenis hayatının en iyi turnuvasındaki yürüyüşünü sürdürmek isteyen Kanadalı Bouchard, 2011 ve 2013'de çıktığı finalin ardından bu kez şampiyonluğa ulaşmak isteyen Çinli Li Na, 2012'de Wimbledon'da final oynayarak yaklaştığı "grand slam" şampiyonluğunun hayalini kuran Polonyalı Radwanska ya da 2009 Fransa Açık'tan sonra ikinci kez bir "grand slam" yarı finali oynayacak Slovak Cibulkova'dan, hangisi şampiyon olursa olsun Avustralya Açık'ın şampiyonluk kupasının üstüne adını ilk kez yazdıracak.

Ayrıca ilk kez bir Çinli (Li Na), Polonyalı (Radwanska), Slovak (Cibulkova) veya Kanadalı (Bouchard) Avustralya Açık'ta mutlu sona ulaşacak. Yarı finalistler arasında şampiyonluğa ulaşan isim, Avustralya Açık tek kadınlarda şampiyonluk elde eden ülkeler arasına 12'ncisini ekleyecek.

Şampiyonluğu Radwanska, Cibulkova veya Bouchard kazanırsa, "grand slam" tarihinde, hem tek erkekler hem de tek kadınlarda, ilk kez bir Polonyalı, Slovak ya da Kanadalı kupa kaldıracak.

Kadınların 1922'den bu yana mücadele ettiği Avustralya Açık'ta şampiyonluk yaşayan ülkeler şöyle:

Ülke Açık dönem* öncesi Açık dönem* sonrası Şampiyonluk sayısı
Avustralya 33 10 43
ABD 7 15 22
Almanya 0 4 4
İsviçre 0 3 3
Büyük Britanya 2 1 3
(Eski) Yugoslavya 0 3 3
Belarus 0 2 2
Belçika 0 2 2
Çekoslovakya 0 2 2
Fransa 0 2 2
Rusya 0 1 1

 

NOT-1: Açık dönem (1968 yılında profesyonel tenisçilerin, amatör oyuncularla karşılaşmasına izin verilmesi) öncesinde kazanılan şampiyonluklar

NOT-2: "Grand slam" şampiyonluğu bulunan tüm Çekoslovak tenisçiler, ülkenin 1993'te Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlete bölünmesinden sonra Çek Cumhuriyeti vatandaşı olmuştur.

Sıradaki Haber
Zor maç Nadal'ın
Yükleniyor lütfen bekleyiniz