Basketbol

Doğu Konferansı'nda zirve yarışı kızışıyor

31 Mart 2022 Perşembe 09:20 - Son Güncelleme 31 Mart 2022 Perşembe 09:51  |  Kaynak : TRT SPOR

NBA’de sezonun bitimine 10 gün kala Batı Konferansı'nda ilk iki sırayı alacak takımlar belli oldu. Ancak Doğu Konferansı'nda 4 takım arasında ligin son gününe kadar sürmesi beklenen bir liderlik mücadelesi var.

Amerikan Basketbol Ligi NBA’de normal sezonda artık son düzlüğe girildi. Toplamda her takımın 82 maç oynadığı normal sezon, 10 Nisan’da sona eriyor. Birçok takımın sadece 6 maçı kaldı. Bu yıl ligin en yüksek galibiyet yüzdesine sahip takımı Phoenix Suns, Batı Konferansı'nda liderliğe kota koydu ve uzun zaman önce liderliği garantiledi. Memphis Grizzlies de son haftalardaki çarpıcı performansı ile ikincilikteki yerini garanti altına aldı.

Bucks ve Celtics liderlik için iddialı

Ancak Doğu Konferansında durum biraz farklı. Uzun süre Miami Heat ile liderliği dönüşümlü devralan Chicago Bulls, son haftalardaki kötü oyunuyla beşinciliğe gerileyerek lider Miami’nin 4,5 galibiyet ardına düştü. Bu süreçte geçen yılın şampiyonu Milwaukee Bucks ve ligin en köklü takımlarından olan Boston Celtics, art arda aldıkları galibiyet serileri ile liderlik için iddialı duruma geldi. Boston Celtics’e bu ivmeyi All Star forveti Jayson Tatum sağladı.

Philadelphia 76ers'da Harden farkı 

Philadelphia 76ers için ise her şey takas sezonunun son gününde değişti. 76ers, Brooklyn Nets’de sorunlu bir sezon geçiren All star gard James Harden’ı kadrosuna katarak “şampiyonluk adayı” takım haline geldi. Uzunca bir müddet play off sıralamasında tutunmakta zorlanan 76ers, James Harden takasından sonra aldığı galibiyetlerle Doğu Konferansı'nda ikinciliğe kadar yükseldi.

Doğu Konferansı'nda büyük mücadele

Doğu Konferansı lideri Miami Heat, oynadığı 77 maçın 49’unu kazanarak yüzde 63,6’lık bir galibiyet yüzdesi yakaladı. İkinci sıradaki Milwaukee Bucks 62.7’lik galibiyet yüzdesi ile lider Miami’nin sadece bir galibiyet ardında ikinci sırada. Philadelphia 76ers ve Boston Celtics ise yüzde 61’lik galibiyet yüzdesi ile üçüncü ve dördüncü sıradalar. Uzmanlar, Doğu Konferansında ilk dört sıranın normal sezonun son düdüğüne kadar belirlenemeyeceğini söylüyor.

30 Mart itibarı ile Miami ve Boston’ın 5, Milwaukee ve Philadelphia’nın 7 maçı daha kaldı. Son 10 maçından 5’ini kaybeden Miami Heat, son dönemde ciddi bir performans sorunu yaşıyor. Ancak “Kırmızı Şeytanlar”, Çarşamba günü liderlik mücadelesindeki rakibi Boston Celtics’i deplasmanda yenerek rakiplerine gözdağı verdi.

Boston Celtics ise son 10 maçından 7 galibiyet çıkardı ancak “Yeşil Cüceleri” sezonun son düzlüğünde zor bir fikstür bekliyor. Boston ekibi, Batı Konferansı ikinciliğini garantileyen Memphis Grizzlies, geçen yılın şampiyonu Milwaukee Bucks ve Play Off sıralamasında ilk 4’e girme şansını hala koruyan Chicago Bulls ile oynayacak.

Furkan Korkmaz’ın takımı Philadelphia 76ers ise salı günü oynanan maçta Milwaukee Bucks’a evinde 118-116 yenilerek ikinciliği Bucks’a devretti. Ancak Philadelphia hala bu dört takım arasında en iyi fikstür avantajına sahip takım.

NBA'de karmaşık bir averaj sistemi var

Sezonun son düdüğü çaldığında eğer bu dört takımdan iki veya daha fazlasının galibiyet yüzdesi eşit olursa NBA’in karmaşık averaj sistemi devreye girecek.

İki takımın galibiyet yüzdesinin eşit olması durumunda takımların kendi aralarında oynadığı maçlara bakılıyor. Bu istatistikte de eşitlik varsa takımların kendi gruplarındaki sıralaması devreye giriyor.

3 veya daha fazla takımın aynı galibiyet yüzdesine sahip olduğu durumda ise önce takımların kendi gruplarındaki sıralamaya sonra da takımların kendi aralarındaki maçlara bakılıyor.

Bu istatistiklerde de eşitlik olması durumda, NBA kurallarında averaj belirlemek için 7 ayrı kriter bulunuyor.

Sıradaki Haber
Dallas, Lakers'ı ateşe attı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz