Basketbol

Anadolu Efes'e bir önemli transfer daha: Achille Polonara

20 Temmuz 2022 Çarşamba 20:20 - Son Güncelleme 20 Temmuz 2022 Çarşamba 20:26  |  Kaynak : TRT SPOR

Pandemi dolayısıyla iptal edilen sezonu da dahil edecek olursak üst üste 3 yıldır Avrupa'nın zirvesini kimseye kaptırmayan Anadolu Efes, bu sene tarihte ilk defa 3 THY Avrupa Ligi Kupası'nı üst üste kazanmak üzere gözünü kararttı.

Bilindiği üzere, Euroleague' in şampiyon koçu Ergin Ataman takımlarında uzun forvetin ve hatta pota altı oyuncularının dahi dış atış tehdidi çok ama çok önemlidir. 2020 yılından bu yana takımı forse eden Pace and Space hücum felsefesinin de en önemli ayağı şüphesiz ki dış atışı olan uzun oyuncu. Bu konuda Anadolu Efes 'in iki senedir çok zorlandığı ve alternatifsiz olduğu hepimiz tarafından kolayca anlaşılabilecek bir gerçek.

Gerek geçtiğimiz sezonda olduğu gibi Chris Singleton ve Pleiss, gerekse bir önceki sezonda Sertaç Şanlı 'nın olağanüstü iç ve dış atış katkıları sayesinde şampiyonluk kupasını kazanmasını bilen temsilcimiz, bu sene işini şansa bırakmayacak gibi duruyor. Öyle ki yeniden bir dört numara yokluğuna mahal vermemek adına takım bu sene bu pozisyona çok değerli takviyeler yapıyor.

İtalyan milli takımının da Fontecchio ile birlikte oyun omurgasını oluşturan İtalyan yıldız oyuncu, geçtiğimiz sezonu bilindiği üzere Fenerbahçe Beko' da tamamladı.

Kariyerinde ACB (İspanya) ligi, FIBA Europa Cup şampiyonluğu gibi önemli başarılarda başrol oynayan İtalyan yıldız ilginçtir ki boyuna rağmen dikey sıçrama yeteneği muadili basketbolcuların çok ama çok üzerinde. Bu anlamda size'ından ziyade atletik özelliği ile rakiplerine göz dağı veren oyuncu, İtalya 'da bu özelliğinden ötürü aynı zamanda ''' Polon-air''' lakabına da sahip.

2019 senesinde rüya gibi sezon geçiren Polonara Euroleague' de 12 sayı 7 rebaund gibi muazzam bir istatistik tutturarak, Avrupa'da Yılın En Çok Gelişme Gösteren Oyuncusu ödülünü elde etti.

Oyun tarzı olarak Avrupa 'da uzun forvet klasmanında hem hücumda istikrarlı hem de savunmada hırslı oyuncu bulmak gerçekten çok zor. Bu anlamda geçtiğimiz sene Niccolo Melli' den bu yana 4 numara poz istediği oyuncuyu ilk defa elde etmeyi başaran Fenerbahçe Beko'da koç Djorjevic'in, ne yazık ki İtalyan uzunun potansiyelini değerlendirebildiğini söylemek çok zor.

İtalyan yıldızın en efektif kullanılacağı sistem kesinlikle ve kesinlikle Baskonia'yı şampiyon yaptığı düzende oynatmak olacaktır. Koç Djorjevic hatırlanacağı üzere daha çok üç ve dört numara karışımı bir bölgede oynatmış ve oyuncuda maç içerisinde ısrar etmemişti.Bu anlamda da oyun içerisindeki rolü her maç değişkenlik gösteren Polonara'nın, takımın henüz oturmamış kimyasında potansiyelini tam anlamıyla gösterebildiğini söyleyemeyiz.

Geçtiğimiz sezon haricindeki son dört senede kendi pozisyonunda Avrupa 'nın en iyi birkaç oyuncusundan olan İtalyan yıldızın, Anadolu Efes 'te ne kadar başarılı olabileceği konusuna gelirsek ; Efes'te takım içindeki roller, takım kimyası ve oyun tarzı yüzde 80 anlamda oturmuş vaziyette. Herkesin rolü, görevi aşağı yukarı belli. Bu anlamda takımın da, koçun da bu tarz bir dört numaradan ne istediği şimdiden belli. Savunmada yaşlanmış Dunston 'a çabuk ayakları ve agresif defansif yönü ile yardım etmek, hücumda uzunları dışarı çekerek içeride ve dışarıda şut tehdidi oluşturmak, özellikle de üçlüklerde Singleton ve Moerman' dan geçtiğimiz sezon elde edemediğimiz istikrar...

Tüm bu sorumluluklara ilaveten Achille Polonara aynı zamanda uzun forvet pozisyonunda takımın ofansif anlamda yükünü alması beklenen Will Clyburn 'ün savunma zafiyetini kapatabilecek ender oyunculardan biri.
Verimli kullanılması ve 20 dakikanın üzerinde süre alması halinde karşılaşmalarda double-double' a yakın istatistikleri sıkça göreceğini düşündüğüm yıldız oyuncunun takımın ana hedefi olan üstüste 3 şampiyonluk macerasında nasıl bir katkı vereceği hepimiz açısından büyük merak konusu.

Umarız ki Fenerbahçe Beko ile birlikte gururumuz olan son iki senenin şampiyonu Anadolu Efes, bu sene dört numara pozisyonunda bu transferleri ile hem eksiklerini kapatır, hem de ait olduğu yer olan finalde yeniden yerini almayı başarır.

Sıradaki Haber
Temsilcilerimiz THY Avrupa Ligi için iddialı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz