Detay

Alman futbolunda 'genç yetenek' sıkıntısı

22 Şubat 2019 Cuma 13:00 - Son Güncelleme 19 Mart 2020 Perşembe 21:41

Alman kulüpleri son dönemde altyapılarından istenilen düzeyde futbolcu çıkaramaması üzerine farklı ülkelerden genç futbolcu transferine yöneldi.

2018 Dünya Kupası’nda gruplardan çıkamayan Almanya Milli Takımı daha sonra Uluslar Ligi’nde küme düşerek herkesi şaşırtmıştı. Milli takımdaki başarısız sonuçlar ülkeyi mutsuz etse de Alman futbolunda daha önemli bir problem var. Bundesliga takımları artık futbolcu fabrikaları değil…

2000 Avrupa Şampiyonası’na gruplardan çıkamayan Almanya, altyapı düzeyinde reforma gitmişti. Bunun ilk meyvelerini 2006 Dünya Kupası’nda 3.olarak alan Panzerler, 2014 Dünya Kupası’nı kazanarak gidilen reformun karşılığını almışlardı. Ancak Almanlar geçtiğimiz yaz gerçekleşen ve favori olarak gittikleri 2018 Dünya Kupası’nda gruplardan çıkmayı başaramadı ve bu sonuç Alman futbolunda değişimin 2000’de olduğu gibi bir kez daha alevlenmesine neden oldu.

Kulüpler düzeyinde de Alman takımlarının çok başarılı olduğunu söylemek zor. Şampiyonlar Ligi’nde bulunan üç Alman temsilcisi Bayern Münih, Dortmund ve Schalke gruplardan rahat bir şekilde çıkmayı başardılar ancak geçen hafta Dortmund, Wembley’de oynanan son 16 maçında Tottenham’a 3-0 mağlup oldu. Bu hafta ise Schalke evinde Manchester City'e 3-2 mağlup olurken Bayern Münih deplasman Liverpool ile 0-0 berabere kalarak diğer Alman temsilcilerine nispeten daha başarılı bir sonuç elde etti. 



Ancak Almanları bu başarısız sonuçlardan daha fazla düşündüren bir şey var. O da artık eskisi gibi yıldız statüsünde futbolcu çıkaramamaları.

Öyle ki Bundesliga ekipleri artık altyapıdan oyuncu oynatmak yerine İngiltere başta olmak üzere Fransa ve Doğu Avrupalı genç futbolcuları transfer etmeye başladı.

2017’de Dortmund, bu sezon gösterdiği performansla adından söz ettiren Jadon Sancho’yu Manchester City’nin altyapısından transfer etmişti. Bunu takiben 2018 yazında Hoffenheim, Arsenal’den Reiss Nelson’u Leipzig ise Emile Smith Rowe’u kadrolarına kattı.

Bayern Münih Ocak transfer döneminde Chelsea’nin 19 yaşındaki genç yıldızı Hudson Odoi için 40 milyon Euro’yu gözden çıkartmıştı. Son olarak Schalke de geçtiğimiz ay Manchester City’den 9 milyon Euro karşılığında Galli Rabbi Matondo’yu transfer etti. 


Matondo, Schalke'de forma giyiyor. [Reuters]

Zorc: Üst düzey futbolcuları Almanya'da bulmak zorlaşıyor

Borussia Dortmund’un patronu Michael Zorc’a göre İngiliz akademileri, Alman akademilerini geride bıraktı. Almanya’da genç yetenek keşfetmenin zorlaştığını söyleyen Zorc, Bundesliga kulüplerinin de artık Premier Lig kulüplerinin akademilerini ve deniz aşırı ülkeleri aramaya mecbur bıraktığını söyledi.

Dortmund sportif direktörü “Bir Alman kulübü olarak, Alman genç futbolcuları bulmak veya akademilerimizde yetiştirmek lehimize olur. Ama dürüst olmak gerekirse üst düzey yetenekli futbolcuları artık Almanya’da bulmak giderek daha da zorlaşıyor. İngiliz akademilerindeki genç oyuncuların eğitim ve gelişimi çok daha iyi. Ekipler sadece transfer için değil aynı zamanda altyapı içinde çok para harcıyor. Bu gençlik akademilerini gördüğünüzde Alman standardı ile karşılaştırmazsınız. Genç oyuncular kendi takımlarında başarılı olamasalar bile yüksek fiyatlara satılıyorlar” dedi.

Bayern Münih bile üst düzey akademiye sahip olmasına rağmen Thomas Müller ve David Alaba’dan beri altyapısından oyuncu çıkartamadı. Son zamanlarda dünyanın dört bir yanından genç oyuncular transfer ediyorlar. Bunun son örneği ise 10 milyon Euro’ya transfer edilen Kanadalı Alponso Davies.

Bunun dışında Luka Jovic (Frankfurt), Alassane Plea (Gladbach) ve Galatasaray’dan Stuttgart’a transfer olan Ozan Kabak da Bundesliga'nın yolunu tutan diğer genç futbolcular. 



Almanya Milli Takımı Sportif Direktörü Oliver Bierhoff ise Alman basınına verdiği bir demeçte “Kulüpler genç Fransız, İngiliz veya Belçikalı futbolcuları tercih ediyorsa eğer, bunun tek bir çözümü vardı. Genç Alman oyuncuların iyileşmesi gerekiyor” dedi.

Akkoyun: Almanya EURO 2024'te de hüsrana uğrayabilir

Günümüz dünyasında her şeyde olduğu gibi futbolda da değişimler çok hızlı gerçekleşiyor. Taktiksel dizilişler, oyun türleri, oyuncu yapıları...

TRT Spor yorumcusu Serkan Akkoyun da Alman futbolunun bu hızı yakalayamadığını ve futbolun geldiği noktayı kaçırdığını söyledi: 

"Almanya, EURO 2000'i grup sonuncusu olarak bitirince, 'futbolda devrim' başlığı altında bir dizi yeniliğe gitmiş ve bu yeniliklerin ilk sırasına da altyapıyı yazmıştı. O günkü çalışmalar 2014 Dünya Kupası zaferi ile meyvesini almıştı. Ancak özellikle geçen yıl, Alman futbolu için karanlıktı. Hem Dünya Kupası'nda Milli Takım, hem de kulüplerin Avrupa performansları oldukça kötüydü. Çünkü Almanlar, futbolun geldiği noktayı kaçırdılar. 2000 devriminden sonra üzerine eğildikleri oyuncu tipi; taktik disipline bağlı, 90 dakika boyunca da bundan kopmayanlardı. Hatta Almanya'yı övmek için 'makine gibi takım' ifadesi kullanılıyordu."

Almanlar 2000'de reforma giderken altyapıda büyük değişiklikler yapmış ve genç oyuncuları da o günün futboluna göre yetiştirmişlerdi. 

Akkoyun'a göre de Almanya önümüzdeki dönemde yeni bir altyapı sürecine girmezse eğer ev sahibi oldukları 2024 Avrupa Şampiyonası'nda hüsrana uğrayabilir:

"2000 devriminden sonra üzerine eğildikleri oyuncu tipi; taktik disipline bağlı, 90 dakika boyunca da bundan kopmayanlardı. Hatta Almanya'yı övmek için 'makine gibi takım' ifadesi kullanılıyordu. Oysa günümüzde taktikler, saha dizilişleri ikinci planda. Saha içi dizilişleri arasında sürekli geçiş yapan, pozisyonlarına bağlı kalmaktansa sahanın her bölgesini kullanmaya ve en önemlisi saha içindeki problemi çözme konusunda sorumluluk almaya meyilli futbolcular öne çıkıyor. İşte Almanya'nın kaçırdığı nokta bu oldu. Şu anda Bundesliga'yı taşıyan oyuncuların İngiltere'den gelen Jadon Sancho, Belçika'dan gelen Thorgan Hazard, Hırvatistan'dan gelen Ante Rebic gibi isimler olması tesadüf değil. Bundesliga takımları bir süredir Avrupa'yı sirkülase edecek genç yetenek çıkaramıyor. Hatta Sancho'nun başarısı; Rabbi Matondo'yu Schalke'ye, Reece Oxford'u Augsburg'a, Emile Smith Rowe'u Leipzig'e getirdi. Önümüzdeki dönemde Almanya yeni bir 'altyapı' sürecine girmezse, 2024'te de hüsrana uğrayabilirler." 

İşte bütün bunlar şu anda Alman futbolunda yaşanan en büyük sorun. Genç uluslararası oyuncuların, genç Alman oyunculara göre çok daha yetenekli olması.

TRT SPOR

Sıradaki Haber
Takımın adı: UMUT
Yükleniyor lütfen bekleyiniz