Detay

Anadolu Efes lideri devirdi

05 Şubat 2021 Cuma 10:02 - Son Güncelleme 05 Şubat 2021 Cuma 14:54  |  Kaynak : TRT SPOR

Temsilcimiz Anadolu Efes, bir ay önce kendi evinde devirdiği İspanyol devi Barcelona'yı deplasmanda 88-86 geçmeyi başararak önemli bir virajı dönmüş oldu.

Bundan tam bir ay önce kendi evinde İspanyol devini mağlup etmeyi başaran Anadolu Efes her ne kadar maça formda ve sakatlıklardan uzak çıksa da ; şüphesiz ki maçın favorisi Barcelona idi. Sezon başında 40 milyon euro gibi devasa bir bütçe ve Sarunas Jasıkevicius gibi bir başantrenör ile yola çıkan Barcelona beklendiği üzere ligin zirvesindeki yerini koruyor.2 gün önce yayınlanan Avrupa’nın en güncel iddia sitelerindeki güç sıralamasında da 1. sıradaki yerini korumayı başaran Barcelona takımını yenmek için bu gece Anadolu Efes ‘e iyi bir performansın yanı sıra tüm maç boyunca ful konsantrasyon gerektiği de aşikardı.

Maça beklenenin aksine takımın esas savunmacılarından Bryant Dunston yerine Sertaç Şanlı ile risk alarak başlayan Anadolu Efes ve koç Ergin Ataman henüz maçın başında rakibi şaşırtmayı başardı. Rakibin NBA patentli uzunu Nikola Mirotic’in bol alternatifli skor anlayışını süspanse edebilecek tek uzun da zaten bugün sadece Sertaç Şanlı idi. Karşılaşmaya Vasa Micic’in birebirler üzerinden bulduğu sayılara Mirotic ‘in bireysel oyunları ile karşılık veren ev sahibi ekip; her ne kadar oyuna hızlı başlayan taraf olduysa da lacivert beyazlı temsilcimiz topu hücumda paylaşmaktan ve süreyi iyi kullanmaktan vazgeçmedi.

Topu Vasa Micic’e emanet eden Anadolu Efes Sırp guardın önderliğinde ilk periyotta ilk 13 sayının 9’unu yıldız oyun kurucu üzerinden buldu. Henüz ilk 5 dakikada 15 sayı bulmayı başaran Anadolu Efes bu oyun tarzını bugün maçın tamamına sığdırdı desek abartmış olmayız.Bu andan itibaren dümene Krunoslav Simon’u geçiren Anadolu Efes Hırvat oyun kurucudan da bu asist katkısını almaya devam etti. Micic’in asistlerine kaldığı yerden devam ettiren Simon pota altında günün etkili isimlerinden Sertaç ‘ı çok iyi bularak farkın biraz da olsun açılmasını sağladı.Periyot sonlarında her iki takımın da karşılıklı bireysel sayıları ile temsilcimiz ilk çeyreği 5 sayı önde bitirmeyi başardı.

İkinci çeyreğe takımın yıldızı Mirotic’i dinlendirerek giren Barça çeyreğe de Kyle Kuric’in alışkın olduğumuz şık üçlüklerinden biri ile başladı. Ona yanıtı bireysel zorlama atışlar yerine Micic ‘in asistlerine dayalı driplingler üzerinden hücum eden Anadolu Efes taşları da tam anlamıyla ikinci çeyrekte oturttu diyebiliriz.

Yaptığı etkili savunmayı çok iyi top paylaşımları ile birleştiren Anadolu Efes ilk yarıda rakibini tam 9 top kaybına zorladı.Sadece bu istatistik dahi Efes’in buraya ne amaçla geldiğinin göstergelerinden biri oldu. İkinci çeyrekte Micic ile birlikte takımın öne çıkan ismi Chris Singleton oldu.2 kritik hücumda üst üste son saniyelerde bulduğu sayılar ile takımın skor anlamında rahatlamasını sağlayan ABD’li 4 numara; Avrupa kariyerinin temel taşlarından birini atmış olduğu Barcelona’yı ikinci çeyrekte adeta dağıttı. Yaptığı en iyi işlerden biri olan savunma kısmında da Barcelona pivotlarının işini epey zorlaştıran Singleton ‘ın da yardımı ile Anadolu Efes ilk yarıyı 3 sayı önde bitirdi.

Rakip koç Jasikevicius’un devre arası verdiği röportajda belirtmiş olduğu gibi: Anadolu Efes bugün oyunun her yönüne hükmediyordu ve sadece 3 sayı geride olmaları onlar adına sadece şanstı.Bu kadar ağır bir şekilde yıldızlarla dolu olan takımını eleştiren Litvanyalı koç çok da haksız değildi.3.çeyreğe Mirotic’in birebirleri ile başlayan Barça’ya Efes de yıldız guard Larkin’in birebirleri ile yanıt verdi.Çeyreğin 4 . dakikasında 58-58’e getiren Barcelona ‘ya karşı bu andan itibaren Efes oyunu hükmetmeye başladı. Simon’un asistlerine devam ettiği çeyrekte ev sahibi takımın Anadolu Efes’in guardlarına yanıtı sadece faul oldu. Bugün çok çok sert bir oyun ortaya koyan İspanyol devi ; her iki takım arasındaki temel farklardan biri olan rotasyon derinliğini de yıldız guardlarımızı faul ve baskılarla yorarak kullanmaya çalışsa da Anadolu Efes yüksek yüzdeli skorlarla bu sorunu da aşmayı çok iyi bildi.Beraberlik anından itibaren tam 9-0’lık skorla geri gelen temsilcimizde devreye bu süreçte Shane Larkin ve Krunoslav Simon çıktı. Periyodun sonlarında da oyunu kontrol etmeyi başaran temsilcimiz son çeyreğe de 7 sayılık bir avantajla girmiş oldu.

"Formda bir Anadolu Efes'i bireysel oyunlar üzerinden hiçbir Avrupa takımı yenemez"

Diğer periyotlarda olduğu gibi karar periyoduna da Anadolu Efes daha aç giren taraf oldu. Rakibin ve Avrupa Ligi’nin muazzam pasör ve asistörlerinden olan Yunan yıldız Nick Calathes’i yaptığı iki baskılar ile kontrol etmeyi başaran temsilcimiz; son çeyrekte rakibe kendi guardlarını izletti desek abartmış olmayız. Önce Micic sonra ise Larkin ‘in oyunları ile rakibin guardını bu kadar bariz bir şekilde ilk defa düşüren temsilcimize karşı Barcelona çok da iyi reaksiyon veremedi.Rakibin panik atışlarını kendi lehine kullanmayı başaran koç Ataman takımın bulduğu sayı farkını da eritmemek adına bu çeyrekte frene bastı ve maçı kazanma adına önemli bir hamle yaptı diyebiliriz.Son 1 dakikaya 8 sayı önde giren Efes’e karşı rakip takım Kuric veHiggins ile kritik ve çok zor 2 atışla maçı çevirmeye çalışsa da üzerindeki baskıyı topu iyi paylaşarak aşan Efes maçı da 88-86 kazanmayı başardı.

Şurası bir gerçek ki: Formda ve takım olmayı başarmış bir Anadolu Efes'i bireysel oyunlar üzerinden hiçbir Avrupa takımı yenemez.

Yani bugün sonucu Barcelona’nın iyi oyununa karşı daha iyi oynayan Anadolu Efes belirledi.Öyle olmasaydı bu kadar ezici bir oyun üstünlüğüne karşı maç sonundaki fark sadece 2 sayı olmazdı.

Galibiyetin başrolünde her ne kadar 30 verimlilik puanıyla oynayan Sırp guard Vasilije Micic ve üzerinde ki muazzam baskıya rağmen 19 sayı atmış Shane Larkin olsa da ; bugün koç Ataman’ın pota altı ve kadro seçimlerinin de önemli bir rolü vardı. Özellikle Mirotic’i savunma anlamında rakiplerine de adeta ipucu veren başarılı koçun takımın kritik anlarda verdiği reaksiyonlarda etkisi çok önemliydi. Mental olarak da 40 dakika boyunca takımı ayakta tutmayı başaran koç Ataman bugün Avrupa’nın 1. sınıf koçlarından biri olduğunu bir kere daha göstermiş oldu.

Bizleri geçen seneki rüya sezona götürür

Bir diğer artı parantezi de bugün Sertaç Şanlı ve Krunoslav Sİmon’a açmakta fayda var. 4 rebaund,4 asist,4 sayı ve 4 top çalma ile istatistik kağıdını çok dolduramasa da Hırvat oyun kurucu bugün aldığı 25 dakika süre içinde adeta sahanın her yerindeydi.Yeri geldiğinde ön plana çıkan yeri geldiğinde ise Micic ve Larkin’in geri planında onları besleyen Simon bu ligin en ‘underrated ‘oyuncularından birisi .

Dunston yerine bugün pota altını devralan Sertaç Şanlı bugün bizlere bugün kariyerinin en önemli senesi olan geçtiğimiz sezondan kesitler izletti. Dunston ve Moerman ile birlikte takımın 4 ve 5 numara hattında çok kritik rolü olan milli oyuncumuz bugün Avrupa’nın en ezici pivotlarından Mirotic’e karşı oldukça önemli bir oyun sergiledi ve takımın galibiyetini getiren isimlerden biri oldu.Umarız ki lacivert beyazlı temsilcimiz play- off yarışında ve sırlamada çok hayati bir öneme sahip olan bu galibiyeti diğerleri ile devam ettirir ve bizleri tekrardan geçen seneki rüya sezona götürür.
 

Sıradaki Haber
Anadolu Efes'ten rakiplerine gözdağı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz