Placeholder Broadage Row
Anadolu Efes'te "değişim rüzgarları-2"

Önceki yazımızda Anadolu Efes'teki büyük değişimi koçlar tarafından bakarak yorumlamıştık. Bu yazıda ise değişime oyuncular penceresinden bakacağız...

Ergin Ataman'ın gidişi sonrası takımın başına Erdem Can'ı getiren Anadolu Efes'te yaşanan değişim rüzgarına bakmaya devam ediyoruz... Lacivert-beyazlı ekipte takımın genel çehresinin, kimyasının ve oyun stilinin tamamının değişmesini bekliyoruz. Önceki yazımızda Anadolu Efes'teki büyük değişimi koçlar tarafından bakarak yorumlamıştık. Bu yazıda ise değişime oyuncular penceresinden bakacağız...

Takımın kısaları...

Takımı ve Avrupa'yı sürklase eden, yarattığı oyun alanları ve keskin şut yüzdesi ile son 5 yılın en çok ses getiren oyuncusu Vasilije Micic'i NBA'e uğırlayan temsilcimiz, ligin yerli kısaları arasında önemli bir konumda olan Buğrahan Tuncer ve kronik sakatlıkları bulunan Doğuş Balbay ile de sezon sonunda yollarını ayırdı.

Yeni transfer Darius Thompson yırtıcı özellikleriyle öne çıkıyor

Shane Larkin ve Rodrigue Beabuois ile yola devam ederek şahsımca çok önemli bir iş çıkaran Efes yönetimi, Micic'in yerini doldurmak adına geçtiğimiz sezon Baskonia forması ile fırtına gibi bir sezon geçiren ve transfer döneminde neredeyse tüm takımların ilgi odağı olan Darius Thompson'ı kadrosuna kattı. Avrupa'nın en sansasyonel transferlerinden birine imza atan Efes'in yeni guard'ını birazcık tanımayacak olursak şüphesiz ki sahayı okuma becerisi ve yırtıcı özellikleri ön plana çıkacaktır.

Her ne kadar ikili oyun ve asist yeteneği Micic ile kıyas edilemeyecek olsa da, ABD'li guard'ın asist yeteneğinin Avrupa'daki mevcut oyun kurucu havuzundaki oyuncu profillerine bakacak olursak en iyilerden biri olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz.Tüm bunlara ilaveten oldukça keskin bir üç sayı yeteneğine de sahip olan Thompson'ın liderlik ve skor yükü anlamında Larkin' in yetersiz kaldığı durumlarda takım adına yaratıcılık yönünden eşi bulunmaz bir fırsat olduğunu belirtmekte fayda var. Savunma yönü ile de hiç de fena sayılmayan istatistiklere imza atan Darius Thompson'ın Süper Star Shane Larkin ve takımın çalışkan ismi Beabuois ile oluşturacağı uyum, Efes kısa rotasyonu açısından hayati bir öneme sahip.

Kısa pozisyonunda yerli rotasyonuna Doğuş Özdemiroğlu gibi bir yeteneği ekleyen lacivert beyazlı temsilcimizin, milli oyunumuza daha çok Basketbol Süper Ligi maçlarında yer vermesini bekliyoruz. Avrupa sahnesinde daha önce Eurocup seviyesinde kendini gösterme fırsatı olan Doğuş'un Euroleague seviyesinde bulduğu fırsatları nasıl değerlendireceği de hepimiz açısından büyük merak konusu. Bu anlamda da tıpkı Sertaç Şanlı gibi bir yerel lig kariyerine sahip olan milli oyuncumuz, umarız ki tıpkı Sertaç' ın daha önce yaptığı gibi oyun tarzında basamak atlayarak, Avrupa sahnesinde adını söz ettiren bir isim haline gelir.

Takımın bu iki oyuncuya ilaveten ABA (Adriyatik) liginde geçtiğimiz sezonu geçiren Justus Hollatz'ı kiralık olarak kadrosuna kattığını da eklemekte fayda var. Alman oyun kurucunun olası sakatlık durumları, yüksek tempolu maç fikstürleri arasında takımın guard'larının omzundaki yükü azalması bekleniyor.

Takımın uzunları...

Metal yorgunluğunun en çok hissedildiği pozisyon olan pota altında büyük zaaf ları bulunan Anadolu Efes 'te koç Erdem Can hatırlatacağımız üzere neşteri ilk bu bölgeye vurdu. 30'lu yaşları çoktan deviren 2 ABD' li veteran oyuncu Bryant Dunston ve Chris Singleton ile yolları ayıran lacivert beyazlılar, bu isimlerin yerine Tyrique Jones ve Derek Willis'i ekledi.

Atletik ve pota altında oldukça caydırıcı özelliklere sahip olan Tyrique Jones, yine hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz sezon Eurocup'ta final oynayan Türk Telekom'da koç Erdem Can'ın vazgeçilmezleri arasındaydı.
Oyun tarzı olarak Avrupa basketbolunun efsanesi olan Kyle Hines'ı anımsatan ABD'li pivot Jones'un kendini fizik olarak da geliştirmesi durumunda Avrupa'da çok ciddi ses getireceği aşikar.

Yıldız adayı Jones'u pota altında desteklemesi adına da, Venezia'dan Derek Willis'i kadrosuna katan temsilcimizin yeni pota altı rotasyonu ile neler yaratabileceğini hep birlikte izleyeceğiz.

Pota altı istatistikleri, rebound sezgileri ve yeteneği , topsuz alanda takıma katkısı çok üst düzey olan Willis; tüm bunlara ilaveten tıpkı Fenerbahçe Beko’nun yeni transferi Nate Sestina gibi ciddi bir dış atış tehditine sahip. Tibor Pleiss'in yetersiz kaldığı ikili oyun ve oyun sertliğinde sunacağı katkı hayati öneme sahip olan Willis'in neler yapabileceği yine herkes açısından büyük merak konusu.

Bu iki uzuna ilaveten takımda öncelikli olarak lig maçlarında kullanılmak üzere alınan Arnavut asıllı milli pivotumuz Ercan Osmani de bu sene beklentilerimizin olduğu ancak başta ayak çabukluğu olmak üzere geliştirmesi gereken çok özellik bulunan oyunculardan. Umarız ki o da Sertaç Şanlı 'nın gittiği yoldan giderek hepimize kendini ispat eder.

Erkan Yılmaz'ın hayal ettirdikleri

Takviye edilen uzun ve kısalara ilaveten bu sene Anadolu Efes forvet pozisyonuna ciddi potansiyeli olan bir oyuncuyu daha dahil etti: Erkan Yılmaz.

Geçtiğimiz sezon Türk Telekom 'da ve Eurocup' ta kendini ispat eden Yılmaz, bu sene beklentimin en yüksek olduğu yerli oyuncu konumunda. Gerek dış atış özelliği,gerekse savunmadaki yetenekleri ile kendini geliştirmesi durumunda Avrupa çapında bir oyuncu olma kapasitesi barındıran Erkan Yılmaz, kendi adıma en çok beklentim olan oyuncuların başında yer alıyor.

Euroleague'in başlamasına az bir süre kala, ligin en çok değişim geçiren takımlarının başında gelen Lacivert Beyazlı temsilcimiz umarız ki içinde bulunduğu değişim rüzgarın arkasına alarak ciddi bir ivme yakalar ve ait olduğu yer olan Euroleague finaline tekrar döner.