Placeholder Broadage Row
Anadolu Efes'te "değişim rüzgarları"

Anadolu Efes ve genç koç Erdem Can adına tam bir meydan okuma; Anadolu Efes'te "değişim rüzgarları"nı estiren sezon... Akın Taş yazdı...

Esas konumuz olan takımdaki 'Metal Yorgunluğu'nu anlatmadan önce bu muazzam serüvenin başını anımsatmakta fayda var.

2017-2018 Sezonu. Yer Avrupa'nın bir numaralı kupası olan Euroleague'de takım sıralamalarının dipleri. Normal sezonda işlerin hiç ama hiç yolunda gitmediği, harcanan paralara yapılan yatırımlara rağmen tüm dikişlerin teker teker açıldığı 2017 model Anadolu Efes markası; hatırlayacağımız üzere hiç de alışık olmadığımız bir şekilde sezonun ortasında koç değişikliğine giderek Perasovic'in yerine kulüp tarihinde 3. defa Ergin Ataman'ı getiriyor

Bu kara sezonda Anadolu Efes dile kolay 17 yıldır hasret kalınan final four hedefi bir yana kalsın tarihinde ilk defa lig sonunculuğuna oynamakta.  "HER DİP ZİRVEYE ÇIKMAK İÇİN BİR FIRSATTIR" sözünün basketbol versiyonu olarak karşımıza çıkacağını o zamanlarda ne biz, ne basketbol otoriteleri hatta Anadolu Efes yönetimi de dahil olmak üzere kimse tahmin edemezdi herhalde.

Takımda Simon hariç tüm yabancılarla yolları ayıran Efes yönetimi direksiyona Ataman'ı geçirerek cesur bir hamle yapmıştı.Patlayıcı ve savaşçı özelliklerinin yanısıra Bipolar hastalığı ile de bir hayli sıradışı bir oyuncu olan Shane Larkin ile birlikte Tofaş ve Zalgiris'te adından yeni yeni söz ettirmeye başlayan Vasilije Micic önderliğinde muhteşem bir kimyayı oturtan koç Ataman,hatırlayacağımız üzere Avrupa basketboluna bir NBA ekolü olan 'pace and space' oyun tarzını da ilk defa getirerek ligi bu 5 senede deyim yerindeyse süpürdü.

Destansı bir hikaye :Kulübün gedikli koçu Ergin Ataman'ın takımı küllerinden doğurduğu ve gösterdiği başat performans ile Avrupa'yı 2019'dan bu yana domine ederek finalden aşağı hiçbir turnuva çıkarmayan, "back to back champ" ünvanlı temsilcimiz Anadolu Efes geçtiğimiz sezon herşeyi doğru yapmasına rağmen Avrupa macerasında Play-Off dışında kaldı. Aynı kadro ile 2 sene üstüste şampiyon olan bu takımın, takıma Will Clyburn gibi bir winner eklenmesine rağmen Play-Off dışında kalması tek bir nedenle açıklanabilirdi: Metal Yorgunluğu.

Yine hatırlayacağımız üzere istikrarlı bir şekilde bir makine gibi işleyen Micic-Larkin dişlisine Clyburn gibi süperstar bir oyuncu eklenmesi ile dahi başarı gelmeyen bu takımda, başarısızlığın nedenini koç Ergin Ataman bir eksiklik aramak yerine esas ihtiyacın bir hava değişimi olduğunu belirterek doğru bir yere vurgu yapmıştı.

İşte buradan yola çıkarak son yıllarda yaratılan 'dream team'lerin en son versiyonu olan 2024 Panathinaikos'un başına geçen koç Ergin Ataman, veda ederken bir gün tekrar geri geleceğini belirterek bu kaçınılmaz değişimin öncülüğünü de başlatmış oldu.

Bu değişimin anahtarını, geçtiğimiz sezon Türk Telekom ile Eurocup finali oynayarak, Avrupa'da yılın antrenör ödülünü kazanan Erdem Can'a veren Anadolu Efes yönetimi, bu hamlesi ile bir yandan riskli bir yandan da heyecan verici bir hamle ile bizleri yeni sezona hazırlamakta.

Avrupa'da ve tabii ki Türk spor tarihinde koskoca bir devrim yaratan efsane koç Obrodovic ile birlikte yardımcı antrenör olarak çalıştığı Fenerbahçe Beko’da muazzam tecrübeler elde eden çiçeği burnunda koç Erdem Can hatırlayacağımız üzere NBA'de Utah Jazz gibi bir takımın yardımcı antrenörlüğünü üstlenerek CV'sine harika bir detay daha eklemişti. Euroleague ve NBA ile birlikte Balkan liglerinde de takım çalıştırarak repertuarında Balkan basketbol ekolü 'ne de sahip olan genç koç, son olarak Türk Telekom' un başına geçti ve rüya gibi bir sezon geçirerek Eurocup finaline kadar çıkmayı başardı.

Gerek Anadolu Efes gerekse genç koç Erdem Can adına tam bir meydan okuma olan bu hamlenin sonuçlarını sabırsızlıkla beklediğimizi söylemek lazım.

Efsane koç Aydın Örs'ün öğrencileri olan Ataman, Sarıca ve Mahmuti 'den sonra Avrupa çapında bir başantrenör çıkaramayan Türk basketbolunun da koç bazında uzun zamandan sonra Avrupa'da yeni bir Türk isimle rekabete girecek olması da biz Türk basketbolseverler adına ayrı bir heyecan konusu.

Umarız ki kariyeri çok kaliteli adımlarla dolu olan genç koç önderliğinde temsilcimiz Anadolu Efes, tıpkı son 5 yılda olduğu gibi yeni sezonda da bizlere yeniden bir final heyecanı yaşatır ve 2023 yılında mola verdiğimiz Türk finallerinden bir diğerini bizlere izletir.