Detay

Artistik Buz Pateni Dünya Şampiyonası başlıyor

22 Mart 2022 Salı 10:40 - Son Güncelleme 22 Mart 2022 Salı 14:19  |  Kaynak : TRT SPOR

Senenin son büyük artistik buz pateni yarışması olan Dünya Şampiyonası, Fransa’nın Montpellier kentinde yarın yapılacak tek kadınlar ve çiftler kısa program mücadeleleri ile başlayacak.

Olimpiyatın ardından

Normalde yılın en büyük yarışı olması nedeniyle büyük heyecanla beklenen dünya şampiyonaları, olimpiyatların yapıldığı senelerde biraz gölgede kalıyor. Bu gölgelenme, olimpiyatlarda madalya alan bazı patencilerin dünya şampiyonası öncesi emekli olma ya da ara verme kararı almasından kaynaklanıyor. Nitekim bu sene de olimpiyat kürsüsünde gördüğümüz pek çok patenciyi dünya şampiyonasında izleyemeyeceğiz. Ancak bu kez, madalyalı patencilerin yokluğunun sporu bırakma, sakatlanma gibi yaygın görülen nedenlerinin yanında bir sebebi daha var.

ISU, süregelen Ukrayna-Rusya Savaşı dolayısıyla Rus ve Belaruslu sporcuların ve yetkililerinin bir sonraki açıklamaya kadar ISU organizasyonlarına katılmasını men etti. Bu yasak, artistik buz patenini yakından takip eden camiayı ikiye böldü. Buz patenine özellikle tek kadınlarda ve çiftlerde büyük bir hâkimiyet kurmuş olan Rusya’nın yokluğunun kayıp olduğunu düşünenler de var, aksini düşünenler de.

Kadınlardaki dörtlü atlayış tekniklerine ve puanlamalara itirazlar

Rusya’nın şampiyonadaki yokluğunun kayıp olmaktan ziyade bir kazanç olduğunu düşünenler bu görüşlerini daha çok tek kadınlar yarışındaki dörtlü atlayışlara ve puanlamalara dayandırıyor. Kamila Valieva, Anna Shcherbakova ve tam bir dörtlü atlayış canavarı olan Alexandra Trusova’nın bu atlayışlardaki teknikleri eleştiriliyor. Valieva’nın dörtlü toeloop atlayışından sonra bağlantılı atlayışına üst bedeninden asılarak çıkması, Shcherbakova’nın flip ve lutz atlayışlarının başlangıcında paten kenarını hatalı ya da belirgin olmaksızın kullanması en çok eleştirilen yönleri. Ayrıca bu isimlerin, havada gerçekleştirilmesi gereken dönüşün bir kısmını buzdan yükselmeden önce yapmaları da (pre-rotation) büyük eleştiri konusu. Trusova ise en çok eleştiriyi programlarının sadece atlayış hazırlığı ve atlayış şeklinde görünmesinden, bağlantıların eksikliği ile artistik yönünün zayıflığından alıyor.

Alexandra Trusova, Mayıs 2020’de Eteri Tutberidze’den ayrılıp Evgeni Plushenko ile çalışmaya başladığında dörtlü lutz tekniğinin, atlayış başlangıcındaki dış kenar netliğinin ve artistik yönünün iyileşmeye başladığını görmüştük. Ancak Plushenko ile bir yıl birlikte çalıştıktan sonra Tutberidze’ye geri dönen Trusova’nın, bu geri dönüşün ardından artistik yönünün yeniden gerilediği görülüyor.

Yöneltilen eleştirilere rağmen üçlünün yarışmalarda aldıkları yüksek teknik ve artistik puanlar bazı buz pateni severlerde hayranlık yaratsa da bazıları pek çok platformda hakemleri objektif olmamakla suçluyor. Yeteneği ve gücü apaçık ortada olan bu patencilerin hatalı bulunan teknikleri ve yaratıcı bulunmayan koreografileri için de oklar, elbette ki eğitmenleri Eteri Tutberidze ve koreografları Daniil Gleikhangauz’a yöneltiliyor.



Rus patencilerin yokluğunda Dünya Şampiyonası’nda dörtlü atlayış deneyecek bir kadın patenci muhtemelen olmayacak. Gençlerde yarışırken dörtlü lutz atlayışı gerçekleştiren ABDli Alysa Liu, büyüklerde yarışmaya başladıktan sonra artık bedeninin dörtlü atlayışa aynı kolaylıkta izin vermediğini ve bundan sonra denemeyi düşünmediğini açıklamıştı. Şampiyonada yer alacak kadın patenciler arasında başka dörtlü atlayış deneyebilecek bir isim de yer almıyor.

Yukarıda yer verilen eleştirileri yönelten buz pateni severler, sağlam bir teknikle atılan üçlü atlayışlarla dolu bir program izlemenin yanlış teknikle gerçekleştirilen dörtlü atlayışlarla dolu bir program izlemeye yeğ tutulacağını, dolayısıyla şampiyonada bir kayıp olmadığını ifade ediyor. Diğer yandan dörtlü atlayışları sporun ilerleyişinin bir simgesi olarak gören, artan zorluk derecesinin yarışma heyecanını arttırdığını düşünen seyirciler de bulunuyor. Yine bazı buz pateni severler de Rus patencilerin hakettiklerinden daha yüksek artistik puan aldıkları eleştirisine katılmıyor ve Valieva ile Shcherbakova’nın müziği hissediş ve yansıtışlarıyla koreografilerinin büyük bir seyir zevki getirdiğini savunuyor.

Aslında bu yeni bir tartışma değil, buz pateni camiasında birkaç yıldır konuşulan bir konu. Ancak Rusya’ya savaşın ardından getirilen yarış yasağının sonunda “Nasıl bir şampiyona izleyeceğiz?”i konuşan takipçiler arasında daha fazla alevlenmiş bulunuyor.

Kadınlar kısa programın favorileri

Yarın TSİ 13.00’te başlayacak kadınlar kısa programda Rusya’nın bu üç isminin yarışmayacak oluşu dolayısıyla madalya favorileri Japon, Koreli ve ABDli patenciler olacak. Dünya Şampiyonası’na olimpiyat bronz madalyasıyla gelen Kaori Sakamoto bütün sezonu hatasız seriler ve yüksek puanlarla geçirdi. Henüz 22 yaşındaki Sakamoto, hem tekniği hem de artistik yönüyle olgunluğa ermiş görünüyor.

Kendisine karşı üçlü axel ile avantaj elde etmeye çalışacak rakipleri olmasına rağmen temiz kaydığı sürece kısa programı önde bitirmesi mümkün. Sakamoto’yu üçlü axel’ın puan farkıyla geçmeye çalışabilecek olan isimler Japon Wakaba Higuchi, Koreli Young You ve ABDli Alysa Liu. Üç isim de dün yaptıkları antrenmanlarda üçlü axel’ı denedi. Eğer üçlü axel’ı kısa programlarına dâhil etme kararı alır ve başarıyla uygularlarsa serbest program için de puan avantajı elde edeceklerdir.

Higuchi ve You’nun öne çıkan tek özelliklerinin üçlü axel olmadığını söyleyelim. Olimpiyatları beşinci sırada tamamlayan Wakaba Higuchi, 2018’in dünya ikincisi. Olimpiyat altıncısı You, Dünya Şampiyonası’na ilk kez katılacak ancak iyi bir Grand Prix ve Dört Kıta Şampiyonası geçmişi var. Üstelik 2020 Gençlik Olimpiyatları Şampiyonu.

Saydığımız isimler ilk üçe girme yarışının öne çıkan isimleri olmakla birlikte toplam 33 patencinin yarışacağı kısa programda kaçırılmaması gereken çok sayıda isim var. Kanadalı Madeline Schizas, Belçikalı Loena Hendrickx, ABDli Karen Chen, Çek Eliska Brezinova, Fin Jenni Saarinen, Gürcistan adına yarışan Anastasiia Gubanova, Japon Mana Kawabe, Koreli Haein Lee, Polonya adına yarışan Ekaterina Kurakova, İsveçli Josefin Taljegard bu isimlerden bazıları.

Peki çiftlerde durum ne?

Yarın akşam seansında TSİ 20.30’da başlayacak çiftler kısa programda hem olimpiyat şampiyonu Çinli çift Wenjing Sui/Cong Han hem de olimpiyatlarda iki, üç ve dördüncü sıraları elde eden Rus çiftler yer almayacak. Çin Buz Pateni Federasyonu bu yıl Dünya Şampiyonası’na hiçbir patencisini göndermedi ve nedenine ilişkin de resmi bir açıklama yapmadı. Bu iki ülkenin yokluğu çiftler mücadelesinin seviyesine ciddi bir darbe vuracak.

Olimpiyatı ilk beş sırada tamamlayan çiftlerin yokluğunda, henüz iki senedir birlikte kaymalarına rağmen Japonya’ya Grand Prix yarışmalarında madalya getirmeyi başaran Riku Miura/Ryuichi Kihara çifti ilk üçün, belki de dünya şampiyonluğunun en büyük adaylarından olarak görünüyor. Olimpiyatları altıncı sırada tamamlayan ABDli çift Alexa Knierim/Brandon Frazier ve sekizinci sırada tamamlayan vatandaşları Ashley Cain-Gribble/Timothy Leduc, Japon çiftin en büyük rakipleri olacak.

Geçmişte Jamie Sale/David Pelletier ve Meagan Duhamell/Eric Radford ikilisiyle Dünya Şampiyonaları ve Olimpiyat Oyunları’nda madalya elde etmiş olan Kanada ise ilk beşte kendine yer bulmaya çalışacak. Kanada adına bu mücadeleyi verecek isimlerden biri 2018 Olimpiyat Oyunları’nda aldıkları bronz madalyanın ardından Meagan Duhamell’den ayrılan ve geçtiğimiz yıl Fransız Vanessa James ile ikili oluşturan Eric Redford. James/Redford ikilisi henüz ciddi bir başarı elde edememiş olsa da Çinli ve Rus çiftlerin yokluğunda derecesini geliştirebilir.

Sıradaki Haber
İnfografik: Avrupa'nın 5 büyük liginde görünüm
Yükleniyor lütfen bekleyiniz