Placeholder Broadage Row
Ataman'ın Zafere Giden Yolu

Sert mizacı ve keskin söylemleri ile Avrupa'da psikolojik algıları kendine has bir üslupla yöneten milli koçumuzun yönettiği Panathinaikos, aldığı üst üste 8 galibiyetle Yunan liginin zirvesine iyice yerleşti.

Her geçen gün daha da komplike oyunların izlendiği, NBA patentli oyuncuların her gün sayısının arttığı, bütçelerin olabildiğine zorlandığı, kılıçların acımasızca çekildiği Avrupa basketbolunda kupa kaldırmak hem kulüp hem taraftar hem de antrenörler açısından adeta bir rüya konumunda.

Henüz yolun yarısında olduğumuz Türk Hava Yolları Euroleague serüveninde birçok Avrupa kulübü bu acımasız ligin gereğini yaparak birçok antrenörün biletini çoktan keserek takımda değişikliğe gitti. Hatta kulüp başkanlığını efsanevi oyuncu Tony Parker'ın yaptığı Fransız ekibi Asvel bu durumu abartarak bu sezon üçüncü defa antrenörünü değiştirdi.

Rekabetin ve kalitenin bu kadar üst seviyede olduğu Avrupa basketbolunda bilindiği üzere 3 büyük kupa bulunmakta. ( Euroleague, Eurocup ve Eurochallange). Bu 3 kupayı birden kazanmak da herhalde bir koç için rüyadan öte bir şey değildir. İşte bu rüyayı gerçekleştiren sadece 3 koç bulunmakta. Bu 3 koçtan biri olan Ergin Ataman şu sıralarda Ege'nin karşı kıyılarında komutanlık yapmaya devam ediyor.

Sert mizacı ve keskin söylemleri ile Avrupa'da psikolojik algıları kendine has bir üslupla yöneten milli koçumuzun yönettiği Panathinaikos; aldığı üst üste 8 galibiyetle Yunan liginin zirvesine adeta mitili attı.

Avrupa'nın final ve final-four gediklisi Olimpiakos'u geçtiğimiz günlerde bu sene 2. defa devirmeyi başaran Ergin Ataman yönetimindeki Yoncalar, Türk Hava Yolları Euroleague'de de ilk dörtteki yerini perçinledi. Bu denli zor galibiyetleri henüz ilk sezonunda çıkarmayı başaran milli antrenörümüz önderliğinde Panathinaikos gittikçe daha çok korkulan bir silüete bürünmüş durumda.

Bu sezon ters bir fikstüre rağmen üst sıralara tırmanmayı çok iyi başaran Panathinaikos, Euroleague'de mevcut konumunu koruması durumunda Ataman gibi ev sahibi avantajını çok iyi kullanan bir koçun elinde çok ciddi bir avantaj elde etmiş olacak.

Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Efes'i 3 sene üst üste finale taşıyan milli koçun başarı hikayesinin altındaki sırları birkaç paragraf ile tanımlayacak olursak...

Mükemmeliyetçilik

Ataman ekolü diğer Avrupalı koçların aksine bir altyapı yetiştirme veya geliştirme platformundan ziyade, daha çok bir marka show-room'u gibi çalışmakta. Örneğin bir oyuncu o kadroya dahil olmuşsa onun kendini göstermek dışında hiçbir seçeneği bulunmamakta. Ancak ve ancak kendini gösterebilen oyunculara forma şansı vermesiyle bilinen Ataman, mükemmeli bulana kadar pes etmeyen bir karaktere de sahip. Takımın istenen performansının dışına çıktığı durumlarda çok sıkı antrenmanlar yaptırarak disiplinden de taviz vermeyen Milli koçun başarısının esaslarından birini, işte bu en iyiyi elde edene kadar mücadele etme azmi oluşturuyor.

Takım Yıldızları ile İlişkiler

Daha önce Galatasaray'da iken Vogiokas, Nate Jawai; Anadolu Efes'te Eric McCollum gibi Avrupa'nın önemli yıldızlarını sahadaki düşük performansları sebebiyle kadro dışı bırakan milli koçumuz yaptığı bu hamleler ile başarıya giden yolda gözünü kararttığını herkese gösterdi.

Bu sene de büyük bir risk alarak takımın en büyük yıldızlarından Hernangomez'i kesen koç Ataman, takımda gerçek yıldızın kendi olduğunu verdiği mesajlarla herkese tekrar tekrar göstermiş oldu.

Rekabet Tutkunluğu:

Gittiği her camiada medyaya ilk olarak rekabet mesajı veren milli koçumuz bu senenin başında da Yunan medyasına ''Olimpiakos için kötü günler yaklaşmakta, artık onlar düşünsün, biz kazanacağız'' mesajı vermiş ve bu mesajı da ligdeki müthiş derbide herkese kanıtlamıştı.

Ligimizde görev yaptığı süreç içerisinde de her defasında efsane koç Obradovic'in Avrupa'nın en kariyerli koçu olduğunu vurgulayarak, onunla ciddi rekabetlere girmekten kaçmayan bu cesur antrenörümüz, Euroleague'de Partizan'a ağır üstünlük kurarak bu tatlı rekabette güzel bir adım daha atmış oldu.

Euroleague tarihinde Oded Kassash'tan sonra ard arda bu kupayı alan, 2001' den bu yana Euroleague'de final-four yaşayan tek Türk koç olan, Beşiktaş'a ve Galatasaray' a tarihinin ilk Avrupa kupasını kaldırtan bu değerli antrenör ile ne kadar iftihar etsek yeridir.

Bu senede basketbol dünyasında büyük bir sürpriz ile Panathinaikos'un başına geçerek çok ciddi bir meydan okumaya girişen milli koç umarız ki Türk basketbolunu Avrupa'da başarıyla temsil etmeye devam edecektir.