Detay

F.Bahçe-Barça maçında neler ve kimler ön plana çıktı?

26 Ekim 2021 Salı 23:35 - Son Güncelleme 27 Ekim 2021 Çarşamba 10:16  |  Kaynak : TRT SPOR

THY Avrupa Ligi'nde temsilcimiz Fenerbahçe Beko sahasında Barcelona'ya Nikola Mirotic'in son saniye basketiyle 76-74 mağlup oldu. Akın Taş, dev karşılaşmada öne çıkan isimleri ve detayları yazdı.

Çiçeği burnunda koçu Djordevic eşliğinde geçtiğimiz 5 haftada 2 galibiyeti olan sarı lacivertli temsilcimiz, hatırlayacağımız üzere sadece Alba Berlin karşısında net bir yenilgi almış, Real Madrid ve Panathinaikos'a karşı ise çok şanssız bir şekilde son topta maçı kaybetmişti. Savunma dozunu her geçen gün artıran Fenerbahçe Beko, Unics Kazan gibi hücum varyasyonları oldukça iyi bir takımı 41 sayıda tutarak THY Avrupa Ligi'nde unutulmaz savunma örneklerinden birini bizlere izletmişti.

Çift maç haftasına 5-0'lık bir seri ile gelen geçen sezonun finalisti Barcelona 'ya karşı temsilcimizin nasıl bir oyun sergileyeceği, şüphesiz ki bu yeni takımın üst limitlerinin nerelere varabileceğini görmek adına hepimiz için büyük merak konusuydu.

Temsilcimiz periyodun ilk dakikalarında rakibini oldukça zorladı

Maça rakibin kısa oyuncularına baskı yaparak başlayan Fenerbahçe Beko, periyodun ilk dakikalarında rakibini oldukça zorladı. Savunmadaki üstün oyununu ilk beş dakikada pota altında Vesely ve Pierre 'in skorer oyunuyla destekleyen sarı lacivertli temsilcimiz, rakibi ilk 6 dakikada sadece 2 sayıda tutmayı başardı. Son 4 dakikaya 12-2 'lik bir skorla girdiğimiz ilk çeyrekte, bu andan itibaren her iki takımda tecrübeli oyuncuların karşılıklı birebirleri devreye girdi. Konuk ekipte Higgins ve Kyle Kuric, temsilcimizde ise Pierre karşılıklı sayılar bularak takımlarını skor anlamında taşıdı ve ilk çeyreği temsilcimiz 5 sayı önde kapattı.

İkinci çeyreğe Shayok 'un basketi ile giren Fenerbahçe Beko, ilk iki dakikada rakibin skor bulmasına ve farkın 2 sayıya kadar inmesine izin verse de, takım halinde inanılmaz bir savunma performansı gösterdi. Tabiri caizse kemik seslerinin duyulduğu inanılmaz sertlikte geçen çeyreğin ortalarında rakibi 3 top kaybına zorlayan temsilcimiz farkı da son 3 dakika kala 7 sayıya kadar çıkardı.

Soyunma odasına Barcelona üstün gitti

Önce Calathes'in uzaktan bulduğu üçlük, ardından Kuric 'in orta mesafe atışı ile farkı yeniden kapatan konuk ekibe karşı temsilcimiz eline geçen fırsatları malesef değerlendiremedi. Son iki dakikaya girerken hücum konsantrasyonu iyice düşen temsilcimizin bu zaafını iyi kullanan Barcelona; içeride de Brandon Davies'in fiziksel üstünlüğünü kullanmayı bildi ve bulduğu üstüste sayılarla ilk yarıyı malesef 6 sayı önde kapattı.

Koç Djorjevic'in de bahsettiği gibi, Fenerbahçe Beko adam değişerek savunma konusunda kadro anlamında Barcelona ile yarışacak bir takım değil. Bu anlamda bu sorunun panzehiri olan yüksek tempo savunma unsurunu bir dakikalığına dahi elden bırakırsanız Barcelona gibi bir takım cezanızı keser.
İkinci yarıya enerji olarak daha iyi giren taraf İspanyol ekibi oldu.

Farkı Mirotic'in de devreye girmesi ile 8 sayıya kadar çıkaran Barcelona, oyun anlamında da çeyreğin ilk yarısında da rahat bir üstünlük kurdu. Çeyreğin ortalarına doğru önce Guduric'in üçlüğü ardından Devin Booker 'ın faul atışları ile farkı iki sayıya kadar indirmeyi başaran Fenerbahçe Beko bu andan itibaren skor anlamında rakip potayı adeta unuttu. Rakibin en etkili ismi Mirotic' in zorlama ve isabetsiz atışlarına karşın De Colo 'nun acemice yaptığı hatalar ile farkı eşitleme şansını bir türlü başaramayan Fenerbahçe Beko, yaptığı faullerle rakibi bu sekansta faul çizgisine gönderdi ve çeyreğin bitimine iki dakika kala Barcelona farkı yeniden 6'ya kadar çıkardı.

Şehmuz Hazer fark yarattı

Kötü gidişatı gidermek adına yorulan De Colo 'yu alarak genç oyuncu Şehmuz Hazer' i oyun kurucu pozisyonunda kullanan Djorjevic, bu hamlesi ile fark yarattı. Pota altına yaptığı iki dribbling ile ofansif anlamda takımımıza level atlatan Şehmuz skor anlamında takımı taşıdığı gibi, yaptığı pas arası ve top çalmalar ile sonunda takımımızın farkı kapatmasını da sağlamış oldu. Son 10 saniyeye girerken temsilcimiz Çek pivot Jan Vesely'nin sayıları ile öne geçmeyi başarsa da Barcelona Smits'in son saniye sayısına engel olamadı ve konuk ekip bir sayı ile son çeyreğe önde girdi.

Karar periyoduna takımı kısaltarak ve genç oyuncu ağırlıkta olarak giren sarı lacivertliler, periyodun başlarında savunma anlamında harikalar yaratsa da, hücumda bir türlü istediğini bulamadı. Rakibin Higgins ile üst üste iki üçlüğü bulduğu periyodun başlarında temsilcimiz skor anlamında zorlansa da tecrübeli şutör Marco Guduric'in sayıları ile ayakta kaldı. İki takımın karşılıklı ikramları ile geçen birkaç dakikanın ardından son 4 dakikaya girerken sahneye tekrar Guduric girdi.

Bulduğu oldukça zor 3+1 sayılık katkı ile uzun zamandan sonra öne geçen Fenerbahçe Beko, bulduğu bu üstünlüğü korumakta malesef zorlandı. Maçın başından bu yana isabetsiz oynayan Pierre Henry, denediği iki bireysel atış ve bunun üstüne bir de faul yapınca son 1 dakikaya Barcelona 5 sayı önde girdi.

Maçın en ilginç sekansı 

Maçın en ilginç sekansı şüphesiz ki bu son bir dakikalık kısım oldu.Önce Vesely kendi faulünden rebaund alıp, üç sayılık katkı sağladı. Ardından ise Devin Booker muhteşem bir smaçla son 5 saniyede farkı kapattı. Maç sonunda tam farkı kapattık derken, malesef tüm maç yokları oynayan Nikola Mirotic şans eseri bir atışla son saniyede pota altından sayıyı buldu ve Fenerbahçe Beko çok şanssız bir mağlubiyet daha aldı.

Şüphesiz ki yıldızlarla dolu, Euroleague'in açık ara en iyi kadrosuna sahip Barcelona'ya karşı Fenerbahçe Beko çok iyi oynadı. Rakibin neredeyse NBA seviyesindeki elit kadrosuna karşın, savaşan ve yüreğiyle oynayarak hep oyunda kalan sarı lacivertli temsilcimizi ne kadar övsek azdır.

Şehmuz Hazer, Vesely ve Guduric takımı sırtladı

Takımın bu maçtaki olumlu yönlerine bakacak olursak, takımın genç oyun kurucusu Şehmuz Hazer, Vesely ve Guduric'in takımı sırtladığını, harika bir savunma yaptığımızı ve gelecek anlamında umut veren bir basketbol oynadığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrı bir parantez açmak gerekiyor ki üçüncü çeyrekte Şehmuz Hazer 'in performansı da gerek Fenerbahçe Beko' nun, gerekse Türk basketbolunun geleceği adına bugün oldukça önemliydi.

Günün hayal kırıklıkları Pierre Henry ve Nando De Colo

Fenerbahçe Beko 'da günün hayal kırıklıkları şüphesiz ki Pierre Henry ve Nando De Colo oldu. Verimlilik puanında eksileri gören De Colo ve saha içi isabet oranı 1/9 olan Pierre Henry takımı sırtlaması gerekirken malesef takımın mağlubiyetine zemin hazırladılar.

Son saniyede üçüncü mağlubiyet

Son saniyede kaybettiği üçüncü maç olsa da bu maç Fenerbahçe Beko adına oldukça ümit vericiydi. Özellikle genç oyuncuların Euroleague 'e adaptasyonu açısından çok önemli bir karşılaşma sonrasında Fenerbahçe Beko' nun gelecek haftalarda başarılı sonuçlara göz kırptığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Umarız bundan sonraki maçlarda şans faktörü de sarı lacivertli temsilcimizin yanında olur ve hak ettiğimiz, galibiyetlerle dolu serilerle temsilcimiz hak ettiği üst sıralara tırmanır.

Sıradaki Haber
9,15 Podcast | 9. Bölüm
Yükleniyor lütfen bekleyiniz