Detay

Fenerbahçe Beko’da mağlubiyetin nedenleri

16 Ekim 2020 Cuma 23:24 - Son Güncelleme 16 Ekim 2020 Cuma 23:32  |  Kaynak : TRT SPOR

Temsilcimiz Fenerbahçe Beko, evinde Bayern Münih'e 75-71 mağlup oldu. Akın Taş mücadeleyi değerlendirdi.

Maccabi Tel Aviv gibi bir takımı yenmeyi başaran Bayern Münih’e karşı temsilcimiz Fenerbahçe Beko maça çok daha konsantre ve hazır başladı.

Hatta ilk çeyrek için konuşacak olursak bundan daha iyi bir başlangıç olamazdı diyebiliriz. İki gün önce CSKA Moskova maçının dramatik ve fiziksel etkilerinden eser kalmamış, aksine daha aç bir şekilde maça başlayan Fenerbahçe Beko takımın temel oyun şablonu olan Nando De Colo’nun asist ve sayılarla önderlik ettiği; Vesely’nin ise pota altında savunmada kattığı enerjiyle oyunu kontrol ettiği bir oyunla, hızlı hücumlarda da topu iyi çevirerek maça başladı.

Bununla birlikte üçlük çizgisinin gerisinden de tıpkı son iki maçta olduğu gibi Edgeras Ulanovas’tan da istediği katkıyı alan ekibimize karşı konuk ekip ilk üç dakikada sayı dahi bulamadı. Bu sezon takımını sırtlayan Vladimir Lucic dışında hiç kimseden skor katkısı alamayan Bayern Münih’e karşı Fenerbahçe Beko da istediği hücum ritmini bulmakta hiç zorlanmadı. Bench’ten gelen Lorenzo Brown ve Ali Muhammed’den de skor anlamında Nando De Colo'ya katkı verince temsilcimiz ilk periyodu 28 sayı gibi bir skor elde ederek tam 19 sayı farkla önde geçmeyi başardı.

İkinci çeyreğe farkın vermiş olduğu rahatlıkla ilk çeyrekte öne sürdüğü 5‘i tamamen değiştiren ve as oyuncularını dinlendirme şansı bulan Sarı-Lacivertliler ilk çeyrekteki kadar dominant olmasa da ikinci periyota da oldukça iyi bir performansla girdi. Ali Muhammed ve Jerrell Eddiie’den istediği katkıyı bulmayı başaran ekibimize karşı son Maccabi maçının yıldızı Nihad Dedoviç üçlükle takımını toparlamayı denese de ekibimiz yaptığı sert savunma ile rakibini üst üste top kayıplarına zorladı. Ancak bu andan itibaren zorlama atışlarla 6-0 seriyle farkı indirmeye çalışan Bayern Münih’e karşı Kokoskov; dinlenme şansı bulan De Colo, Ulanovas ve Vesely’i yeniden oyuna alarak bu seriye yine 6-0` lık bir seriyle cevap vererek farkı 21 sayıya kadar çıkarmayı başardı. Son iki dakikada da Ali Muhammed’i yeniden sahaya süren Kokoskov hem De Colo‘yu dinlendirme şansı buldu hem de setleri ile Fenerbahçe Beko’nun kontrollü bir şekilde ilk yarıyı tamamlamasını sağladı ve ekibimiz farkı korudu. Rüya gibi bir ilk yarı sonucunda 20 sayı ve muhteşem bir psikolojik üstünlükle ikinci yarıya girdi.

İkinci yarıya malesef ki agresif giren taraf Bayern Münih oldu. Pota altında Reynolds’ın birbirleri ile etkili bir oyun ortaya koyan Bayern Münih bulduğu hücum rebaundlarını da sayıya çevirmeyi başarınca çeyreğin ortasında 13-4 lük bir seri ile farkı 9’a kadar indirmeyi başardı. Takımın üçüncü çeyrekteki düşüşünün temel nedeni olan Lorenzo Brown yaptığı top kayıpları ve cömertçe harcadığı pozisyonlar nedeniyle hem takımın hücumdaki akışını ve ritmini bozdu hem de rakibin üzerindeki ölü toprağını atmasına zemin hazırladı.

Takımdaki kötü gidişatı durdurmak ve tıkanan hücumu açmak adına koç Kokoskov’dan Jerrell Eddiie ve Pierre hamlesi geldi. Eddie bulduğu zorlama atışlarla takıma sayılar kazandırsa da konuk ekip oyun kurucularımız üzerine yaptığı ikili sıkıştırma savunması ile farkın yeniden açılmasını engelledi ve 20 sayı ile girdiğimiz üçüncü çeyreğin sonunu malesef 10 sayı fark ile kapattık.

Son çeyreğe de tıpkı üçüncü çeyrekte olduğu gibi Bayern Münih hem agresif savunma ile hem de Reynolds’ın pota altı şovu ile başladı. Maça 5–0 seri ile başlayan konuk ekip üçüncü çeyrekte oyuna giren ve yaptığı savunma ile takımı ateşleyen Sloven oyuncu Zan Sisko bu çeyrekte de takımını ateşleyen isim oldu. Önce Reynolds ile pota altında ardından Dedovic ile oyun kurucu pozisyonunda baskın bir oyun sergileyen Bayern Münih maçın ilk yarısındaki senaryonun tam tersini bu çeyrekte bize yaşattı. Hücumda Vesely’nin ve De Colo’nun yorgunluğunu çok iyi değerlendirerek sayılar bulan Alman ekibinin ekmeğine Lorenzo Brown maç boyunca yaptığı basit top kayıpları, isabetsiz atışlar ve üstüne sportmenlik dışı faul ile yağ sürdü ve bir son çeyreğin sonunda Fenerbahçe Beko maçı 4 sayı farkla 75-71 kaybetti.


Fenerbahçe Beko bugün oynadığı iki farkı oyun, iki farklı devre ile en basit tabirle bizlere şaka gibi bir yenilgi izletti.

Bu ilginç yenilginin nedenlerine göz atacak olursak ön plana tabiki de yenilginin baş mimarı Lorenzo Brown oldu. İkinci ve üçüncü çeyrekte Nando De Colo ‘nun yokluğunda kritik anlarda Ali Muhammed’ in skor bulmasına rağmen onun yerine maç boyunca hiçbir varlık gösterememesine hatta son çeyrekte maçın en kritik anlarında rakibine omuz atarak sportmenlik dışı faul alarak takımın zaten düşmüş olan ritmini iyice bozan Lorenzo Brown’ı koç Kokoskov’un 26 dakika neden saha da tuttuğu da bu maç için çok büyük bir soru işareti. Muhakkak ki bu yenilgide Lorenzo Brown kadar olmasa da Kokoskov’un da çok büyük etkisi var.

Fenerbahçe Beko’nun için korkulan senaryo malesef gerçekleşti bu maç için. Sezonun 3. haftasına girmemize rağmen takımın De Colo ve Vesely’nin yokluğunda devreye sokacağı bir B planı hala yok. Bu maç bizlere gösterdi ki bu takım De Colo‘nun eline bakarak tüm sezonu idame ettiremez.

Bazı haftalarda ekibimizin lig de dahil olmak üzere 3-4 maç oynayacağını da hesaba katarsak De Colo’nun bu kadar yorgun olduğu bir Fenerbahçe Beko‘dan çok da istikrarlı bir performans beklemek doğru olmaz.
Şunu dürüstçe söylemek lazım: Maçı Bayern Münih kazanmadı, Fenerbahçe Beko kaybetti.

Bugün konuk ekip ikinci yarıda onlarca boş atışı kaçırmış olsa da Fenerbahçe Beko o kadar kötü oynadı ki ikinci yarıda, Bayern Münih maçı kazanmak zorunda kaldı.

Tabi ki Euroleague uzun bir maraton ve biz sezonun henüz başındayız. Eğer takım bu oyun kurucu rotasyonu ile devam eder ve maç içinde olası senaryolara karşı elinde B ve C planları olmazsa ileriki haftalarda kan kaybetmeye devam edecektir. 

Sıradaki Haber
trtspor.com.tr'de spor şöleni
Yükleniyor lütfen bekleyiniz