Detay

Finallerin kaybeden adamı: Ballack

18 Haziran 2020 Perşembe 09:10 - Son Güncelleme 18 Haziran 2020 Perşembe 10:41

Alman futbolunun yetiştirdiği en önemli orta saha oyuncularından biri olan Ballack Avrupa'nın önde gelen takımlarında kazandığı kupalardan çok kaybettiği kupalarla hafızalara kazınmıştır. İşte Alman Panzeri Ballack'ın kaybettiği finaller.

FIFA tarafından 'Dünyanın en yetenekli 100 futbolcusu' arasında gösterilen, kariyerinde Bayer Leverkusen, Bayern Münih, Chelsea gibi Avrupa'nın dev takımlarında forma giyen ve Almanya Milli Takımı’nda orta sahanın vazgeçilmez ismi olan Michael Ballack, kaybettiği finallerle hafızalarda yer edinmiş durumda. Öyle ki Almanlar tarafından oynadığı takımlarda kaybettiği finaller nedeniyle 'Ballack Laneti' olarak nitelendirilip kaybedilen kupaların sorumlusu olarak gösterilmiştir. İşte 'Dünyanın en şanssız futbolcuları' listesi yapılsa ilk sıraya adını yazdıracak Ballack'ın kaybettiği finaller...


2002 Şampiyonlar Ligi Finali

2002 yılında Şampiyonlar Ligi'nde İspanyol devi Barcelona, Fransa'dan Lyon ve ülkemizden Fenerbahçe ile F Grubu'nda eşleşen Leverkusen grubu Barcelona'nın ardından topladığı 12 puanla ikinci sırada bitirmişti. 2. grup aşamasında Arsenal ve Juventus gibi devlerin arasından topladığı 10 puan ile lider çıkan Leverkusen çeyrek finalde İngiliz ekibi Liverpool'a ilk maçta 1-0 kaybetmesine rağmen rövanş maçında 4-2 kazanarak yarı finale çıkmıştı. Bu maçta Ballack attığı iki gol ile takımına turu getiren isim olumuştu. Yarı finalde bu sefer bir başka İngiliz ekibi M.United ile eşleşen Leverkusen ilk maçta deplasmanda aldığı 2-2'lik eşitlikle evine avantajlı dönüyor, final kapısını aralıyordu. Bu maçta Ballack attığı gol ile yine ön plana çıkmıştı. Kendi evinde 1-1 berabere kalan Leverkusen artık finaldeydi. Final maçında karşılarında Zidane'nin kaptanlığında yıldızlar topluluğu olan Real Madrid vardı. Almanlar bu karşılaşmada Ballack'ın ön plana çıkacağını düşünüyordu ancak öyle olmadı Ballack'ın kaybettiği ilk büyük final Real Madrid karşısında oldu. Karşılaşmayı İspanyol devi Zidane'nin attığı jeneriklik gol ile 2-1 kazanarak Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu.

2002 Dünya Kupası Finali

Ballack için 2002 sezonu henüz bitmemişti. Almanya ile 2002 Dünya Kupası yolculuğu başlamıştı. E Grubu ilk maçında şov yapan Almanya, Suudi Arabistan kalesine tam 8 gol göndermişti. Ballack'ta attığı bir gol ile takıma katkı sağlayan isimlerden olmuştu. Almanya grubunda oynadığı ikinci maçta İrlan'da ile yediği son dakika golüyle 1-1 beraber kalmış son maçta Kamerun'u 2-0 yenerek grubunu 7 puanla lider olarak tamamlamıştı. Son 16 turunda Paraguay ile eşleşen Almanya 88. dakikada attığı gol ile maçı 1-0 kazanmış ve çeyrek finalde ABD'nin rakibi olmuştu. Çeyrek final maçında Ballack, attığı gol ile takımına yarı finali getiren isim oluyordu. Almanlar yarı finalde İspanya'yı eleyen Güney Kore ile eşleşiyor ve sahneye yine Ballack çıkıyor 75. dakikada attığı gol ile ülkesini finale taşıyordu. Ancak Ballack bu maçta gördüğü sarı kartla cezalı duruma düştüğü için final maçına çıkamamıştı. Ballack, 2002 yılında ikinci finalini Brezilya karşısında oynamadan kaybediyordu. Brezilya bu maçta Almanya'yı Ronaldo'nun 67 ve 79. dakikalarda attığı gollerle 2-0 mağlup edip Dünya Kupası'nı 5. kez kazanmıştı.

Premier Lig ikincilikleri

Ballack, Leverkusen'in ardından bir diğer Alman devi Bayern Münih'e transfer oldu. 4 sezon boyunca formasını giydiği Bavyera temsilcisinde kariyerinin zirvesini yaşadı. 107 lig maçında 44 gol kaydetti. Burada oyun tarzını daha da geliştiren yıldız futbolcu 2006 yılında İngiliz devi Chelsea'ya transfer oldu. Oynadığı ilk sezonda şampiyonluğa çok yaklaşmasına rağmen M.United'in arkasından ligi ikinci sırada bitirmişlerdi. 2007 - 2008 sezonunda ise son haftaya kadar şampiyonluk mücadelesi veren Chelsea yine şampiyonluğu iki puan farkla M.United'e kaptırıyor. Ballack bu seferde final maçında olmasa bile final haftasında şampiyonluğu kaybederek yine ikincilikle yetiniyordu.

2008 İngiltere Lig Kupası Finali

Chelsea, 2008 yılında İngiltere Lig Kupas'nda (EFL), karşılaştığı Leicester City, Liverpool,Everton gibi takımları eleyerek finale kadar çıkmayı başarmıştı. Finalde Tottenham ile karşılaşan Chelsea Drogba ile öne geçmesine rağmen karşılaşmayı uzatmalarda yediği golle 2-1 kaybetmişti. Bu kupa Ballack için kaybedilen bir final maçı daha olarak tarihe geçiyordu.

2008 Şampiyonlar Ligi Finali

Ballack için 2008 yılı adeta hüsranla sonuçlanmaya devam ediyordu. Daha önce Leverkusen ile kaybettiği Şampiyonlar Ligi'ni tekrar kazanmak için fırsat doğmuştu. Chelsea Şampiyonlar Ligi B Grubu'nda Schalke, Rosenborg ve Valencia ile karşılaşmış topladığı 12 puan ile grubundan lider çıkmayı başarmıştı.

Son 16 turunda Olympiakos ile eşleşen Chelsea ilk maçta golsüz berabere kalmış ikinci maçta 3-0 net skorla karşılaşmayı kazanarak çeyrek finale yükselmişti. Maçın kilidini açan ise Alman Panzer Ballack olmuştu. Çeyrek finalde temsilcimiz Fenerbahçe ile karşılaşan İngiliz devi ilk maçta öne geçmesine rağmen maçı 2-1 kaybediyor ve turu zora sokuyordu. İkinci maçın henüz 4. dakikasında Ballack sahneye çıkıyorarak takımını 1-0 öne geçiriyordu, ilerleyen dakikalarda bir gol daha bulan Chelsea temsilcimiz Fenerbahçe'yi zor olsa da 2-0 yenerek adını yarı finale yazdıran takım oluyordu.

Yarı finalde Liverpool ile eşleşen Chelsea ilk maçı son saniyelerde bulduğu gol ile 1-1 berabere bitirmeyi başarıyordu. İkinci maç gol düellosuna sahne oluyor maç 1-1 sona ermesine rağmen uzatmalarda Chelsea 3-2 kazanarak finale çıkmayı başarıyordu.

Ve final maçı...

İki senedir Premier Lig'de şampiyonluğu kaptırdığı M.United bu sefer Şampiyonlar Ligi Finali'nde karşı karşıya geliyordu. Maç Ronaldo ve Lampard'ın attığı gollerle 1-1 sona ermiş kupanın kaderi penaltı atışları sonunda belli olmuştu. Beklenen oldu Ballack yine kaybetti... İlk penaltıda topun başına geçip gol atmasına rağmen son penaltıyı Anelka kaçırmış ve Avrupa'nın en büyük kupası M.United'in olmuştu. Ballack hem lig hem Şampiyonlar Ligi hem de İngiltere Lig Kupası'nı kaybetmişti.

Peki Ballack için 2008 yılı bitmiş miydi?

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası

Ballack için 2008 yılı henüz bitmemişti. EURO 2008'de favori olarak gösterilen Almanya Milli Takım kadrosunda kendine yer bulmuştu. B Grubu'nda Hırvatistan, Avustuya ve Polonya ile karşılaşan Almanya topladığı 6 puan ile Hırvatistan'ın ardından grubu ikinci sırada tamamlayarak bir üst tura yükselmişti.

Ballack grubun son maçında Avusturya karşısında attığı gol ile takımının üst tura adını yazdırmasını sağlamıştı. Çeyrek finalde Portekiz ile karşılaşan Almanya maçı 3-2 kazanıyor Ballack attığı gol ile yarı final yolunu açıyordu. Yarı finalde Türkiye ile eşlelen Almanya çok zorlandığı karşılaşmada son dakika golüyle finale çıkmayı başarıyordu. Finalde rakip İspanya'ydı artık kupaya son bir maç kalmıştı. Ancak İspanya Torres'in attığı gol ile kupaya uzanan takım oluyor. Almanya kaybediyor Ballack yine bir final maçında kupanın yanından geçiyordu.

2012’de aktif profesyonel futbolculuk kariyerine nokta koyan Michael Ballack, 17 yıl süren kariyeri boyunca toplam 456 lig maçında görev almış ve 117 gol atmıştır. 1999 ile 2010 yılları arasında Almanya Milli Takımın da formasını giyen Ballack, 98 maçta 42 gol atmıştır.

Ballack kariyerinde 4 Bundesliga, 1 İngiltere Lig Şampiyonluğu, 1 İngiltere Lig Kupası , 1 FA Cup Şampiyonluğu kazanmıştır.

Kaynak: TRT SPOR
 

Sıradaki Haber
En matematiksel spor futbol mudur?
Yükleniyor lütfen bekleyiniz