Detay

İdeal model: Attila Szalai

12 Nisan 2021 Pazartesi 21:15 - Son Güncelleme 12 Nisan 2021 Pazartesi 21:36  |  Kaynak : TRT SPOR

Fenerbahçe’nin stoperi Attila Szalai, transfer profili, sergilediği performans ve çok yönlülüğü ile “ideal transfer modeli” için kuvvetli bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Macar futbolcunun sarı-lacivertliler için artılarını inceleyelim.

Fenerbahçe’nin devre arasında transfer ettiği Attila Szalai, sergilediği oyunla fiyat/performans ekseninde başarılı bir transfer olduğunu gösteriyor.

Macar futbolcu, saha içi görünümünün yanında, saha dışında da birkaç farklı etmenle “ideal transfer modeli” tanımlamasının altını doldurabiliyor.

Peki, bu etmenler neler olabilir? Fikir yürütmeye başlayalım.

“Kariyerli oyuncu” ısrarına zıt bir örnek

Son yıllarda kırılmaya başlamış olsa da, ülkemizde yeni transferlerin hala “kariyer” duvarına çarptığını görebiliyoruz.

Bu bağlamda Szalai, futbolcu analizinde gözün gördüğünü futbol aklıyla birleştirebilmenin, kariyer yorumlamaktan daha kıymetli olduğu gerçeğine emsal teşkil ediyor.

Zira Macar futbolcu, Avusturya’daki altyapı serüveninin ardından ülkesine dönüp Macaristan Ligi’nde boy göstermiş, ardından Kıbrıs Rum Kesimi’nde top koşturmuştu.

2 milyon avro’luk bonservis bedeli, Macaristan ve Kıbrıs geçmişli bir futbolcu için teoride ‘uçuk’ olarak ele alınabilirdi. Szalai, yalnızca 2 ay içerisinde, Transfermarkt verilerine göre değerini 2’ye katlayarak pek çok klişeyi taca çıkardı.

Fenerbahçe, uzun süre sonra stoper ikilisini Szalai ile buldu

Fenerbahçe, son 3 yılda 50’nin üzerinde futbolcu transferi yaptı.

Bu süreçte, savunma hattını da pek çok takviyeyle güçlendirmek isteyen sarı-lacivertli ekip, bir türlü ideal stoper ikilisini bulamadı.

2018-2019 sezonunda Martin Skrtel, Diego Reyes, Sadık Çiftpınar, Serdar Aziz gibi isimlerin değiştiği tandeme geçen yıl Adil Rami, Zanka ve Simon Falette eklemeleri yapılmıştı. Hem Ersun Yanal hem de Tahir Karapınar dönemlerinde, Serdar Aziz’in partnerini bulma konusunda adaylardan beklenen verim alınamadığı gerekçesiyle Jailson ve Luiz Gustavo da bu hatta kullanılmıştı.

Bu sezon da Marcel Tisserand ve Mauricio Lemos ile savunmasına eklemeler yapan Fenerbahçe, ligin ilk yarısında stoper ikilisinde sıklıkla değişikliğe gitmişti. Attila Szalai transferi, geride kalan süreçte bu problemi ortadan kaldırmış gibi görünüyor.

Zorunlu değişimler dışında ağırlıklı olarak Serdar Aziz-Attila Szalai ikilisiyle sahaya çıkan Fenerbahçe, Macar futbolcunun takıma katılmasıyla, uzun süre sonra tandemde istikrarı yakalamış durumda.

Top kullanımıyla fark yaratıyor

Szalai’nin sahada en etkileyici yönleri arasında topla ilişkisi geliyor.

Bir savunma oyuncusuna göre oldukça kaliteli bir ayağa sahip Macar futbolcu, yüksek yüzdeli ve genellikle verimli paslarının yanında soğukkanlılığı ile, takımının atak başlangıçlarında bir “emniyet sibobu” görünümü veriyor.

Szalai’nin ayak kalitesini istatistiki verilerle desteklemek de mümkün.

Whoscored, yıldız futbolcunun sarı-lacivertli ekipte maç başı en fazla isabetli pas yapan oyuncu olduğunu gösteriyor. Szalai, aynı mevkide boy gösteren takım arkadaşlarına kıyasla, maç başına ortalama 13 fazla isabetli pas yapıyor.

Futbol araştırmacısı Patrick Caskie’nin sosyal medya hesabından paylaştığı çalışması da, Szalai’nin top kullanımının kıymetini ortaya koyuyor.

Caskie’nin verilerine göre Szalai, geldiği günden bu yana, Süper Lig’de en fazla “rakip kale yönüne isabetli pas” yapan stoper olmayı başarmış durumda.

Szalai ile eskisinden daha güvenli bir savunma

Sarı-lacivertli ekip, Attila Szalai’nin forma giymediği müsabakalarda ortalama 1 gol yiyordu. Yıldız futbolcu, süre aldığı müsabakalarda bu oranı 0,7’nin altına çekmeyi başardı.

Defansif anlamda henüz tam anlamıyla dominant bir futbol karakterine bürünmüş olmamasına rağmen Szalai, dengeli oyunuyla, gole sebebiyet veren hatalardan uzak bir profil çiziyor.

Macar futbolcunun sahne aldığı 14 lig maçında yalnızca Gençlerbirliği’nden 2 gol yiyen Fenerbahçe, diğer karşılaşmalarda kalesinde 2 ve üzerinde gol görmedi.

Kâr etme ihtimali yüksek bir isim

Henüz 23 yaşındaki Szalai, 2 milyon avro’luk bonservis bedelini katlayarak satışı mümkün bir oyuncu olarak göze çarpıyor.

Son yıllarda, futbolcu satışlarında başarılı örnekler veren Fenerbahçe’nin elinde bu listeye girmeye müsait, değerli bir parça var.

Günümüzde Avrupa kulüpleri, transfer ettikleri savunma oyuncularının farklı pozisyonlarda oynayabilmelerine dikkat ediyor. Çoğu elit stoper gerektiğinde bek pozisyonunda oynayabildiği gibi, farklı kurgular içerisinde elit bekleri de stoper olarak izleyebiliyoruz.

Sol bek olarak da verimli oynayabilen, fiziğine, boyuna göre seri bir oyuncu olan Szalai, bu yönüyle kriterlere uyuyor.

Genç futbolcu, farklı formasyonlarda görev almaya alışkın. Fenerbahçe’de dörtlü savunmada rol alan Szalai, Macaristan Milli Takımı ile üçlü defans hattında da iyi performans verdi. Bu yönüyle, taktiksel anlayışına göre futbolcu ayırt eden kulüplerin de radarına girebilecek bir isim olmayı başarıyor.

Macar futbolcular, -özellikle de yolu Avusturya’dan geçenler- Bundesliga kulüpleri için kültürleri ve alışkanlıkları da göz önüne alınarak öncelikli tercih sebebi olabiliyorlar. Hem kariyer yolu hem de futboluyla yukarı ivmelenen Szalai, ilerleyen yıllarda başta Almanya olmak üzere pek çok ülkeden kulüplerin ilgi odağı haline gelebilir.

Tüm bu faktörlerle Attila Szalai, bazı klişeleri deviren emsallerden olduğu gibi, Türk kulüplerinin transfer yönelimlerini kendi tarzında futbolculara çevirmelerini sağlayabilir.
 

Sıradaki Haber
Mark Cavendish’in ‘muhteşem’ dönüşü!
Yükleniyor lütfen bekleyiniz