Detay

İstikrarsızlık terazisi

21 Mart 2023 Salı 15:58 - Son Güncelleme 21 Mart 2023 Salı 16:12  |  Kaynak : TRT SPOR

NBA'in son şampiyonu Golden State Warriors, iç saha-deplasman dalgalanması ve bir türlü ritim tutamamasıyla oldukça istikrarsız bir sezon geçiriyor. Warriors'ın play-off ihtimali ve sezonun seyrini mercek altına alıyoruz.

Son şampiyon Golden State Warriors için tehlike çanları çalmaya devam ediyor

Adından kadrosundaki isimler ve başarılarıyla sıklıkla söz ettiren Golden State Warriors, kötü deplasman performansına dur diyebilecek mi? Sene başına yüksek umutlarla başlayıp son düzlüğe girildiğinde hayal kırıklığı yaratan Curry ve ekibi; play-off potasının dışında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Basketbolseverler için Golden State Warriors’ı ele alıyoruz.

NBA'de son 8 yılda 4 kez şampiyonluk kupasını kaldıran takımın, yönetim ve ekibi yıldızlarının takımda kalmasını sağlamasının yanında kadroya büyük yetenekleri de dahil ederek sevenleri tarafından takdir görüyor. Bunu yaparken ekibin basketbolseverler ve taraftarları tarafından en övgüyle bahsedilen olayı ise kaos yönetimini ve takım içi dengesini en iyi sağlayan ekiplerin başında gelmesi. Bu tecrübe; başarı alışkanlığıyla harmanlanınca neredeyse her sezon başında yıldızlar karmasına şampiyonluğun en büyük adayı gözüyle bakılıyor.

Son şampiyonun 2022 – 2023 sezonuna da takım içi uyum ve şampiyonluk beklentileriyle başlaması bekleniyordu. Takvimler 7 Ekim 2022’yi gösterdiğinde Warriors'ın sezon öncesi hazırlıklarına Draymond Green ile Jordan Poole arasında yaşanan skandal olay damga vurdu. Takımın antrenmanında iki yıldız arasında sinirler gerildi. Draymond Green ile Jordan Poole arasında gerilim, yumruklu kavgaya dönüştü. Bu olay sezon öncesine de yansımış; son şampiyon sezonun ilk 9 maçına yalnızca 3 galibiyet alarak başlamıştı. Bu tablo yaşanırken sezonun devamında olay tatlıya bağlanmış, Jordan Poole ise sezonun en istikrarlı oyuncularından olmayı başarmıştı. Bu istikrarını Sezonun geri kalanına da yansıtan oyuncu performansını ve istikrarını da koruyarak yeni bir lider doğuyor mesajını da taraftarlarına veriyor. Şu ana kadar oynanan 73 maçın hiçbirini kaçırmayan ve 20.2 sayı ortalamasıyla oynayan yıldız, bu olayı unutmuş gibi gözüküyor. Jordan Poole için işler iyi gitse de; takımın geri kalanı için aynı şeyi söyleyemiyoruz.

Geçen sezona bakıldığında şampiyonluğun gelmesindeki en önemli etken, takımın tek oyuncuya bağlı olmamasıydı. Curry liderliğinde çaylağından süperstarına, görev verilen herkes işleyen bir çark misali işlevini kusursuz yerine getiriyor ve her oyunun ardından takımdaki oyuncuların oyunu keyifle oynadığı gözleniyordu. Gelelim bu sezona: Bu sezonki en büyük problemlerden ilki takımın neredeyse tüm yükünün Curry’nin üzerine binmiş olması, yazıda bahsettiğimiz Poole, yıllardır Şef Curry’nin uyum içerisinde oynadığı Klay Thompson gibi oyuncular da önemli skor ve savunma katkısı verse de hiçbiri Curry’nin verdiği etkiyi verememiş durumda. Bench’e ve yıldızların dışında kalan yan parçalara bakıldığında kağıt üstünde çok güçlü ve yenilmez bir takım gibi görünen ekip, sahada büyük zaaflar ve eksiklikler veriyor. Bunun sonucunda da ortaya istikrarsızlık tablosu çıkıyor sonuç olarak takım güven vermiyor.

Adına değinmişken Şef Curry lakaplı yıldız; gösteri yapacağı alanda eksikliğini sezon boyunca hissettirdi, öyle ki sakatlıklar sebebiyle bu sezon yalnızca 46 maçta görev alabildi, haliyle Golden State Warriors da parkede en büyük yıldızından eksik, çarkın en önemli unsurunu kaybetmesi sebebiyle görevini tam manasıyla yerine getiremedi. Sezona bakıldığında Curry bu kadar maç kaçırmışken takımda geçen yılın şampiyonluğunda en büyük etkenlerden biri olan nam-ı değer X faktör : Andrew
Wiggins’in aile sorunları ve bu durumdan mental olarak etkilenmesi nedeniyle birçok maçı kaçırması durumu da Golden State Warriors’un geçen yıldan farkı ne? Son şampiyon neden şu an bu sırada? Sorularının cevabını açıklıyor gibi. Klay Thompson, Draymond Green, Jordan Poole gibi yıldızlar olmasına rağmen sezonun büyük bir bölümünde en büyük yıldızından yoksun oynayan Golden State Warriors şu an ligin 6. Sırasında bulunuyor.

Peki Golden State Warriors bu sene play-off yapabilecek mi?

GSW bu sezon, dış ve iç saha tablosuna bakıldığında, geceyle gündüz gibi… Öyle ki deplasmandaki son 12 maçın 11’ini kaybeden ekip, Chase Center’da oynadığı son 8 maçın tamamını kazandı. Bir garip istatistiği de terazinin iki ucu gibi çizen ekip, dış sahada oynadığı 37 maçta 29 mağlubiyet alırken tersi olarak kendi sahasında oynadığı 36 maçta da 29 galibiyet aldı. Şu an ise 37 galibiyet 36 mağlubiyetle ‘’İstikrarsızlık Simetrisi’’ çizmiş durumdalar. Tabloya baktığımızda son zamanlarda istikrarsız performans gösterseler de Golden State Warriors kalitesini ve tecrübesini son maçlarda ortaya koyacaktır. Şu anda ligde bulunduğu Batı konferansı karmakarışık durumda öyle ki; 6. Sıradaki ekip ile 11.sıradaki Los Angeles Lakers arasında yalnızca 2 galibiyet fark bulunuyor. Bu da sezonun geri kalanını tahmin etmeyi oldukça zor hale getiriyor. Durum böyle olunca favori takımlar arasında gösterilen birçok ekip sürpriz bir şekilde evine dönebilir.

Bu ekipler arasında son şampiyon olabilir mi? İstatistik ve sezonun daha öncesine bakarak gelin beraber yorumlamaya çalışalım: Golden State Warriors’ın önünde oynayacağı 9 oyun var. Bu oyunların beşi Chase Center’da oynanacak, geriye kalan 4 oyun ise deplasmanda oynanacak. Lig takviminde kendi sahalarında art arda oynayacakları 4 maça çıkmadan önce önlerinde American Airlines Center’da kritik engel olarak önemli bir maç bulunuyor. Bir basamak gerilerinde 7. Sırada bulunan Dallas Mavericks; deplasman performansı güven vermeyen ekip karşısında galibiyet alarak lig sıralamasındaki yerini ileriye taşıma hedefinde olacak. Stephen Curry önderliğinde bizleri 23 Mart tarihinde zevkli bir maç bekliyor. Tüm bu istatistikler, geçmiş performanslar ve saha içerisinde oynanan oyunlara bakarak (son düzlükte güven vermese de) Stephen Curry ve beraberindeki yıldızların; bir sürprizle play-off dışında kalmayacağını düşünüyorum. 35 yaşına bir hafta önce basan Stephen Curry’nin takımına bir play-off daha hediye edecektir.

Dilerim play-off mücadelelerinde izlemesi keyif veren yıldızlardan ayrı kalmayız ve seyir zevki veren mücadelelerle dolu renkli karşılaşmalar izleriz. Buraya kadar sabırla okuyan, vakit ayıran herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, ilerleyen günlerde yeni içeriklerde buluşmayı diliyorum.
 

Sıradaki Haber
Red Bull fırtınası sürüyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz