Detay

Lakabı nereden geliyor: 'Dozer'

29 Nisan 2021 Perşembe 12:00 - Son Güncelleme 06 Mayıs 2021 Perşembe 12:40  |  Kaynak : TRT SPOR

Efsane Trabzonspor kadrosunun kaptanı, attığı penaltı golüyle unutulmaz Liverpool zaferinin mimarı ve Süper Lig'in 2019-20 sezonu isim babası Cemil Usta'nın 'Dozer' lakabını nasıl aldığını biliyor musunuz?

Doğup büyüdüğü şehrine ve kulübüne bağlılığıyla efsaneleşen Cemil Usta, futbola 1967 yılında Trabzon Gençlerbirliği altyapısında başladı. 3 yıl sonra hayalini kurduğu formaya kavuşan Usta, 1970'de Trabzonspor forması giyen ve daha sonra kulübe başkanlık yapacak isimlerden olan Faruk Nafiz Özak'ın önerisiyle bordo mavililere imza attı.

O dönem 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden Trabzonspor, Cemil Usta'nın yanı sıra Necmi Perekli, Şenol Güneş'li kadrosuyla iki defa kapısından döndüğü Türkiye 1. Futbol Ligi'ne (Süper Lig) 1973-1974 sezonunda yükselmeyi başardı. Şimdiki adıyla Süper Lig'e çıktıktan sonra takımda kaptanlık görevi de sol bekte oynayan ve rakiplerine geçit vermeyen Büyük Trabzonsporlu savunmacı Cemil Usta'ya verildi.

Futbolun verimli toprakları olarak anılan Trabzon'da müthiş yetenekli ve uyumlu bir jenerasyon yakalayan Ahmet Suat Özyazıcı liderliğindeki ekip, 1975-1976 sezonunda lige yükseldikten kısa bir süre sonra tarihindeki ilk şampiyonluğa ulaştı. Ligi forse eden ve 76-77 senesinde de mutlu sona ulaşarak üst üste ikinci kez Türkye 1. Futbol Ligi'ni kazanmanın sevinci yaşayan Trabzonspor'un kaptanı 'Dozer' Cemil, aynı yıl Şampiyon Kulüpler Kupası 2. tur ilk maçının 62. dakikasında penaltıdan İngiliz devi Liverpool'a attığı golle, takımının bu maçtan 1-0 galip ayrılmasını sağladı.

Unutulmaz Liverpool zaferinde de başrolde yer alan isimlerden olan Usta, 1978-79 sezonu öncesinde kulüp yönetimi tarafından satış listesine konulmasından sonra henüz 27 yaşındayken futbolu bıraktığını açıkladı. Bir başka Karadeniz temsilcisi Rizespor'dan aldığı teklifi, "Ben Trabzonspor'un kaptanıyım. Para için kulübümü terk edip başka kaptanların arkasında sahaya çıkmak bana yakışmaz." sözleriyle reddeden Cemil Usta, bordo mavili renklere aidiyetini bu duruşuyla en güzel şekilde göstermiştir.

Trabzonspor'un Süper Lig'deki ilk iki şampiyonlukta takımın kaptanlığını yapan ve unutulmaz Liverpool zaferinin attığı golle mimarı olan Cemil Usta; güçlü fiziği, kuvvetli ayakları ve duvar gibi sertliği nedeniyle rakip hücumculara geçit vermediği için 'Dozer' lakabını almıştır. Nitekim 'Dozer' Cemil, oynadığı uzun yıllar boyunca kaptanı olduğu Trabzonspor'un aşılmaz kalesi olarak lakabının hakkını fazlasıyla teslim etmiştir. 

Sıradaki Haber
Bir Alman futbol projesi: Julian Nagelsmann
Yükleniyor lütfen bekleyiniz