Detay

Nathan Chen rekor kırdı

08 Şubat 2022 Salı 10:35 - Son Güncelleme 08 Şubat 2022 Salı 10:41  |  Kaynak : TRT SPOR

ABDli patenci Nathan Chen dünya rekoru kırarak erkeklerde en yüksek kısa program puanı sahibi patenci oldu. Aylin Çetinkaya; 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nın dördüncü gününde buz pistinde öne çıkan gelişmeleri kaleme aldı...

Nathan Chen teknik üstünlüğünü sergiledi

Bu olimpiyatın altın madalya için en büyük adaylarından biri olan ABDli Nathan Chen kusursuz gerçekleştirdiği dörtlü atlayışlarıyla kısa programın lideri oldu. Chen, Yuzuru Hanyu’ya ait olan 111.82 puanlık dünya rekorunu iki puandan fazla aşarak 113.97 puanla yeni rekortmen oldu. Charles Aznavour’un La Boheme şarkısı eşliğinde kayan Chen dörtlü flip, üçlü axel ve dörtlü lutz/üçlü toeloop atlayışlarını gerçekleştirdi. Dörtlü atlayışlarından çok yüksek uygulama puanı alan Chen’in tüm dönüş elementleri ve adım dizisi dört zorluk derecesinde sayıldı. Bileşen puanları da aynı derecede yüksek gelen Chen böylece kendisine hem rekoru getiren puanı elde etti hem de altın madalya için yerini sağlamlaştırdı.

Hanyu buzun azizliğine uğradı

Sakatlığı dolayısıyla bu yıl hiçbir uluslararası yarışmaya katılmayan, sadece ulusal yarışmada yer alan Hanyu seyircisine büyük bir şok yaşattı. Serisinin açılış atlayışı dörtlü salchow’u için hazırlığını yaptı ancak atlayışın başında bırakarak es geçti. Bu nedenle bir zorunlu elementi eksik kalan Hanyu büyük puan kaybı yaşadı. Serisinden sonra verdiği röportajda, tam atlayışa başladığı sırada buzdaki bir oyuğa denk geldiği için atlayışını gerçekleştiremediğini belirten Japon patenci programının kalanını kusursuz bir şekilde sundu. Toplam 95.15 puanla kısa programı 8. sırada bitiren Hanyu’nun podyum şansı oldukça azaldı.

Japon ve Güney Koreli patencilerin birbirinden güzel serileri

Kısa programın ikincisi takım yarışındaki performansıyla da herkesi etkileyen, geçen yılın dünya ikincisi Yuma Kagiyama oldu. Dörtlü salchow, dörtlü toeloop/üçlü toeloop ve üçlü axel atlayışları gerçekleştiren Kagiyama toplam 108.12 puan alarak bu sezonun kişisel en yüksek puanını elde etti. Daha önce Japonya’yı iki kez olimpiyatlarda temsil eden babası tarafından çalıştırılan Kagiyama, başarılı kısa programıyla podyum şansını arttırdı.

Üçüncülük son olimpiyatın ikincisi Shoma Uno’nun oldu. Dörtlü flip ile programının açılışını yapan Uno bu atlayışından yüksek bir uygulama puanı aldı. Ardından dörtlü toeloop/üçlü toeloop atlayışı gerçekleştiren Uno, buza doğru bir şekilde inmeyi başardığı hâlde küçük bir denge kaybı yaşayarak elini buza değdirdi ve puan kaybetti. Son atlayışı olan üçlü axel’ı kusursuz gerçekleştiren Uno, her zamanki gibi artistik yönü kuvvetli bir seri sundu.

Güney Koreli Jhunwan Cha dörtlü salchow, üçlü lutz/üçlü loop ve üçlü axel atlayışlarını gerçekleştirdiği serisinin sonunda 99.51 puan alarak dördüncü oldu ve bu sezon için kişisel en yüksek puanını elde etti. Programının koreografisi ve bu koreografiyi sunumdaki başarısı dikkat çeken Cha aldığı dördüncülüğe rağmen madalya şansını koruyor.

Bekleneni veremeyenler, hastalığı yenenler...

Son Avrupa Şampiyonu, takım yarışının hem kısa hem serbest programında yüksek puanlar alarak ülkesinin takım altınına ulaşmasına büyük katkı yapan Mark Kondratiuk, bu kez serisini hatalarla sundu. İki dörtlü atlayışında da sorun yaşayan Kondratiuk kısa programı 15. sırada bitirdi ve podyuma ulaşması zorlaştı. Kondratiuk’un son performansları madalya şansının olduğunu düşündürmüştü.

Covid’e yakalandığı için yarışmaya gelememe riskiyle karşı karşıya kalan ve son dakika olimpiyat köyüne ulaşan Kanadalı Kegan Messing temiz bir seri sunarak 9. sıraya yerleşti. Programının açılışını yüksek puan topladığı dörtlü toeloop/üçlü toeloop ile yapan Messing’in dönüş kombinasyonlarının zorluk seviyesi düşük sayıldı ve puan kaybetti.

Sezon başından beri sakatlıkla uğraşan Fransız Kevin Aymoz sunduğu başarılı seriyle sakatlıktan kurtulduğunu gösterdi. Güçlü estetik yönüyle seyircilerin her zaman favorilerinden olan Aymoz, hem başarılı dörtlü toeloop/üçlü toeloop atlayışı hem de artistik seviyesi yüksek programıyla hayranlarını hayal kırıklığına uğratmadı. Aymoz, 93.00 puan alarak bu sezon kişisel en yüksek puanını elde etti ve kısa programı 10. sırada tamamladı.

Son olimpiyatın dördüncüsü, iki ayrı dünya şampiyonasında bronz madalya sahibi Boyang Jin, son dünya şampiyonasında 22. olarak büyük şaşkınlık yaşatmıştı. Bu yıl eski günlerine kavuşmuş gibi görünen Jin, adını buz pateni tarihine geçiren dörtlü lutz/üçlü toeloop atlayışıyla çok iyi bir başlangıç yaptı. Dörtlü toeloop’ta da aynı başarıyı gösteren Jin, üçlü axel’da hata yaptığı için puan kaybetti. Ev sahibi ülkenin sporcusu 90.98 puanla kısa programı 11. sırada bitirdi.

Seviyesi yüksek bir yarış

Toplamda 30 patencinin yarıştığı erkekler kısa program, baştan sona yüksek seviyeli bir yarışma oldu. Tüm yarışma boyunca 30 adet başarılı dörtlü atlayış yapıldı. Güzel koreografiler, zor ve ilgi çekici adım dizileri, dönüşler sergilendi. 97.24 puanla 6. sırayı alan ABDli Jason Brown, programında dörtlü atlayış bulunmamasına rağmen üçlü atlayışlarının temizliği ve kayış becerilerindeki üstünlük sayesinde usta dörtlü atlayışçıların arasından sıyrılmayı başardı.

Ayrıca bu sezonun kişisel en yüksek puanını elde etti. 14. sırada yer alan Fransız Adam Siao Him Fa’nın Starwars müziği eşliğinde sunduğu serisi hem koreografik elementleri hem de adım dizisiyle akıllarda yer etti. Hanyu’nun yaşadığı sorunun yanında kısa programın buz pateni hayranlarını üzen diğer ismi Çek Michal Brezina oldu. Üçüncü kez olimpiyatlara katılan ve önümüzdeki ay 32 yaşına girecek olan patenci için bu sene veda senesi. Dörtlü salchow’u üçlü geçtiği, üçlü flip/üçlü toeloop atlayışında da hata yaptığı için düşük puanlar alan Brezina 25. oldu. İlk 24 patenci serbest programa katılma hakkı elde edebildiği için son olimpiyatında serbest programda kayma şansını kıl payı yitirdi.

Buz pateninin tek erkekler cephesinde bazı isimlerin madalya şansları yüksek görünse de patencilerin genel seviyelerinin yüksek olduğunu ve serbest programın, büyük sıralama değişikliklerine sahne olabileceğini hatırlatalım. Bu değişikliklerin neler olabileceğini ve 24. Kış Olimpiyatları’nın madalya sahiplerini perşembe günü yapılacak serbest program sonunda öğreneceğiz.

 

Sıradaki Haber
Avrupa'nın 4 büyük liginde görünüm
Yükleniyor lütfen bekleyiniz