Detay

Shoma Uno, nihayet podyumun zirvesinde

26 Mart 2022 Cumartesi 17:46 - Son Güncelleme 26 Mart 2022 Cumartesi 17:53  |  Kaynak : TRT SPOR

Shoma Uno, yıllardır podyumun alt basamaklarında yer bulmanın ardından dünya şampiyonluğuna ulaştı. Muhteşem bir seri sunan Shoma Uno sezon boyunca elde ettiği en yüksek puana da ulaşmayı başardı.

Az daha sporu bırakacaktı

Serisine çok güzel bir 4lü loop ile başlayan Shoma Uno, atlayışlarına 4lü salchow ve 4lü toeloop/3lü toeloop ile devam etti. Yükseğe sıçradığı 3lü axel’ın ardından programın ikinci yarısında 4lü flip ve 4lü toeloop atan patenci son atlayışını 3lü axel/euler/1li flip olarak gerçekleştirdi. Bu son atlayıştaki flip’i aslında 3lü atmayı planlayan sporcu tek hatasını yapmış oldu. Serbest programda beş adet dörtlü atlayış gerçekleştiren Shoma Uno aynı zamanda dört farklı atlayışın dörtlülerini sunarak teknik üstünlüğünü sergiledi. Tüm dönüşleri 4 zorluk derecesinde sayılan patencinin son derece canlı, etkileyici olan adım dizisi de hakemlerce 4 zorluk derecesinde sayıldı. Ravel’in Bolero’su üzerine programını sunan Shoma Uno bu iddialı müziğe yakışan bir koreografi ve sunumla dünya şampiyonluğuna ulaştı.

2019 yılında antrenöründen ayrılıp bir süre tek başına çalışan, bu sürede büyük bir düşüş yaşayan ve sporu bırakma noktasına gelen Uno, Stephan Lambiel ile çalışmaya başladıktan sonra hem fiziksel hem de ruhsal gücünü geri topladı ve yeniden başarılı sonuçlar elde etmeye başladı. Olimpiyatları bronz madalya tamamlayan patenci, daha önceki dünya ikinciliklerinin ardından nihayet altın madalyaya ulaştı. Shoma Uno 107.71 teknik, 95.14 bileşen olmak üzere 202.85 serbest program puanı elde etti. Toplamda 312. 48 puana ulaşan Shoma Uno, kariyerinin en yüksek puanını alarak dünya şampiyonu oldu.

Gladyatör Yuma Kagiyama

Japonya’nın yeni yükselen yıldızı Yuma Kagiyama ise serbest programda dört adet 4lü atlayış gerçekleştirdi. Dörtlü atlayışlarından çok yüksek uygulama puanı alan Kagiyama adım dizisi ve dönüşlerden de 4 zorluk derecesi elde etti. Teknik değerlendirmede 4lü loop atlayışı eksik tur sayıldığı için puan kaybeden patenci, serisinin sonunda denediği üçlü axel’ı da tekli geçti. Ancak 98.53 teknik, 93.38 bileşen olmak üzere toplam 191.91 puana ulaşan Kagiyama, kısa program ile birlikte toplamda 297.60 puana ulaştı. Gladyatör filminin müzikleriyle yarışan ve genç bir patenci olmasına rağmen artistik gücünü de sergileyen Yuma Kagiyama dünya şampiyonasına olimpiyat ikincisi olarak gelmişti.

ABD, Vincent Zhou ile üçüncü

Vincent Zhou sezona Skate Amerika’da çok başarılı bir seri sunup vatandaşı Nathan Chen’i geride bırakarak başlamıştı. Ancak bundan sonra inişli çıkışlı bir çizgide ilerleyen Zhou, sezon kapanışını yükselişle gerçekleştirdi. Serisi boyunca biri bağlantılı olmak üzere dört adet 4lü atlayış gerçekleştiren Zhou’nun tek hatası 3lü axel’da elini yere değdirmesi oldu. 93.96 teknik, 87.58 bileşen puanı alan patenci toplamda 181.54 serbest program puanına ulaştı. Kısa programı 6. sırada tamamlamış olan patencinin toplam puanı 277.38 oldu ve böylece dünya üçüncülüğünü elde etti.
Vincent Zhou favorilerden biri olarak geldiği geçen yılki dünya şampiyonasında beklenmedik şekilde 25. olmuş, serbest programa bile kalamamıştı. Zhou’nun aldığı bu derece ABD’nin bu sene olimpiyatlar ve dünya şampiyonası için 3 sporcu gönderme hakkını yitirmesine ve 2 patenci kotasında kalmasına neden olmuştu. Bu sonuç dolayısıyla bütün yıl buz pateni severler tarafından eleştirilere maruz kalan Vincent Zhou, aldığı bu madalya ile ülkesinin halen güvenebileceği bir patenci olduğunu göstermiş oldu.

Japonya podyumu süpüremedi

Dünya Şampiyonası’nın erkekler kısa programı sonunda Japonya ilk üç sırada yer alıyordu. Kazuki Tomono, çok başarılı bir kısa program sunmuş, Uno ve Kagiyama’nın ardından 3. olmuştu. Herkes bu sıralama korunur mu ve Japonya podyumu süpürebilir mi diye merak ediyordu. Kısa program sonrası yapılan basın toplantısında bu sorunun sorulması üzerine, Uno ve Kagiyama’nın yerlerini koruyacağından emin olan Tomono, “Sanırım bu benim performansıma bağlı,” demişti. Serbest programda ilk üçü koruyabilmek için büyük mücadele eden Japon patenci üç adet 4lü atlayış gerçekleştirdi. La La Land film müziğiyle yarıştığı serisini yüksek enerjiyle sunan ve müziğin neşesini yansıtmayı başaran Tomono, atlayışlarında yaptığı hata nedeniyle puan kaybına uğradı ve yarışmayı 269.37 toplam puanla 6. sırada bitirerek tamamen Japonlardan oluşan bir podyum şansını yok etti.

Gözler Ilia Malinin’in üzerindeydi

Antrenmanlarda attığı dörtlü/dörtlü atlayışlarla sporun teknik uzmanları dâhil herkesi kendine hayran bırakan ABDli Ilia Malinin podyum için en büyük rakiplerden biriydi. Kısa programı 4. sırada tamamlayan Malinin mükemmele yakın uygulama puanları aldığı 4lü lutz ve 4lü toeloop atlayışlarıyla programına başladı. Ancak sonraki atlayışlarında hatalar yapan patenci 263.79 puanla 9. olarak yarışmayı beklenenin altında bir dereceyle tamamladı.

Ev sahibi Adam Siao Him Fa ayakta alkışlandı

Ev sahibi Fransa’nın sporcusu Adam Siao Him Fa serisinin ilk yarısında iki adet dörtlü atlayış gerçekleştirdi. Güçlü başladığı programının bağlantı kayışları sırasında buza takılıp düşen patenci bu düşüşün etkisiyle hemen arkasından gelen 3lü lutz atlayışında da düştü. Buradan sonra serisini küçük de olsa sorunlarla tamamladı. Ancak bütün programını yüksek bir enerjiyle sunan Him Fa, kısa programda olduğu gibi harika bir adım dizisi izletti. Çok güzel bir koreografiyle yarışan patenci, kendi evinde seyircilere keyifli bir seri sunmayı başardı ve ayakta alkışlandı.
 

Etiketler : Buz pateniShoma Uno
Sıradaki Haber
Emre Mor TRT SPOR'a konuştu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz