Detay

Sırıkla atlamanın yeni kralı: Armand Duplantis

20 Şubat 2020 Perşembe 19:25 - Son Güncelleme 21 Şubat 2020 Cuma 13:01

Sırıkla atlamada bir haftaya iki dünya rekoru sığdıran İsveçli Armand Duplantis, Sergey Bubka’yı izleyip artık heyecanını yitirenlere oldukça yeni ve olağan üstü bir sürüm gösterdi.

Sporda hegemonyaların yıkıldığı bir dönemden geçiyoruz. Futbolda Pele - Maradona , Messi - Ronaldo ikilisine taçlarını devretti mi bilinmez ama futbol dışı sporlarda çağın sürati dalının krallarını aşındırıyor. Teniste genç prensler Nadal-Federer’e kafa tuta dursun Jimnastikte Simona Biles, Nadya Komanaçi’den tahtı çoktan teslim aldı.

Havuzda Michael Phelps’in yaptıklarını kim yapacak denirken…Sırıkla atlamada Sergey Bubka’yı geçecek isim çıkageldi. Zaten güzel şeyler bekletmez bir anda olurmuş. Armand Duplantis de bekletenlerden olmadı.

Henüz 20 yaşında. Armand Duplantis diyen de var "Mondo" diyen de…İsveçli voleybolcu bir anne ile kendisi gibi sırıkla atlamacı atlet bir babanın oğlu. Kendinden iki büyük abisi de atlet. Ve 4 yaşından beri sporun içinde...

Evet “Yetenek çalışmazsa çalışma yeteneği yener “ Peki, ya yetenek çalışırsa? İşte o zaman dünya ayaklarınız altına serilir ve rekorlar alışkanlığa dönüşür. Tıpkı Armand Duplantis’in alt yaş kategorilerinden beri yapa geldiği gibi.

Çeşitli şampiyona rekorlarına 20 yaş altı dünya rekoru kırarak devam ettirdi. Tarihte 6 metrenin üzerindeki 20 yaş altı ilk atlet olurken efsane sporcu Sergey Bubka’nın 1985’ten kalma 6.00 metrelik Avrupa U23 rekorunu tarihe gömdü.

Gerçi sırıkla atlama denince akla gelen ilk isim Sergey Bubka gerçeğine meydan okumak için fazlası gerekiyordu. Genç isim de fazlasını yaptı. Bubka’nın 6.15’lik dünya rekorunun bir santimetre fazlası için 20 sene geçmesi gerekti. Ancak Armand Duplantis kimseyi o kadar bekletme niyetinde değildi.

Genç atlet 8 Şubat'ta Polonya’da 6,17 metre atlayarak dünya rekoru kırdı. Yetmedi hemen ardından İskoçya’da 1 santimetre daha yukarı koydurduğu engeli atlayarak bir haftaya 2 dünya rekoru sığdırdı.

Bu her yeni şampiyonada 1 santimetre yukarı koyarak 35 dünya rekoru kıran selefi Sergey Bubka’ı hatırlatsa da bir çok kişiye göre Duplantis Bubka’dan fazlası. Konsantrasyona kattığı rahatlık ve mükemmele yakın esnekliği ile buluşunca gözler bir kez daha sırıkla atlamaya çevrildi.

Bubka'dan halefine övgü

Sergey Bubka’yı izleyip artık heyecanını yitirenlere oldukça yeni ve olağan üstü bir sürüm gösterdi.
Bir haftaya sığan iki dünya rekorunun ardından tabii ki efsane sporcu bir anlamıyla devrik kral Sergey Bubka da sessiz kalamazdı. Bubka “Bugün böyle bir sporcudan bahsettiğimiz için çok mutluyum.Çok önemli işler yapıyor.ve onu canlı izlemek istiyorum” dedi.

O ise rahatlığına bürünen estetikliğine dem vuranlara bu başarısının altındaki çalışmayı işaret ederek “Yıllardır çok çalışıyorum ve bu çalışmaların sonucu size rahatlık olarak yansıyor” dedi.

"Gelecekte yapılacak turnuvalarda sırık ile ilgili olan bütün altın madalyaları bu çocuğun evine yollayabilirsiniz" diyenler haklı çıkar mı bilinmez ancak önümüzdeki 15 yıl boyunca Mondo’yu izlemenin oldukça keyifli olacağı kesin.

Bolt’un 2008 Pekin Olimpiyatları’ndaki bu 100 metre dünya rekorunu bilmeyen var mı? Bitişe güle oynaya giderken işte bu pozu verirken içimizde fırtınalar koparıyor. Sporseverler ise “demek ki” diye başlayan o yakıcı cümlenin ardını getiremiyordu. İşte Sergey Bubka’yı geçen Usain Bolt’un ise ayak izlerini takip eden biri var…
Armand Duplantis ya da kısa adıyla Mondo ve henüz 20 yaşında...O zaman Atlaya dur genç adam diyelim, gözümüz üzerinde...

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
Altyapısıyla şekillenen bir kulüp
Yükleniyor lütfen bekleyiniz