Detay

Tek olimpiyatta 8 altın madalya

23 Ocak 2022 Pazar 13:10 - Son Güncelleme 23 Ocak 2022 Pazar 13:11  |  Kaynak : TRT SPOR

Pekin'de 2008'de 8 kez birincilik kürsüsüne çıkarak 'bir olimpiyatta en fazla altın madalya kazanan sporcu' unvanını ele geçiren ABD'li yüzücü Michael Phelps, olimpiyat tarihinde kırılması güç birçok rekorun da tek başına sahibi.

Sporun en prestijli organizasyonlarından birisi olan Yaz Olimpiyat Oyunları, barındırdığı birçok branşta mücadele eden isimler için zirve olarak kabul edilir. Futbolu kenarda bırakmak koşuluyla her sporcunun hayali bir gün olimpiyatta kürsüye çıkabilmektir dersek yanılmış olmayız.

1896 Atina'dan beri 100 yılı aşkın tarihe sahip olan Yaz Olimpiyat Oyunları, birçok özel sporcunun da vitrine çıkmasını sağladı. Olimpiyatlarda mücadele eden bazı isimler de erişilmesi güç rekorların tek başına sahibi oldu. Bu isimlerin başında, rekorları altüst eden ABD'li yüzücü Michael Phelps geliyor.

Biz de "Tekrarı zor" serimizde bu hafta, olimpiyatlarda kürsüye çıkma işini bir tık abartan Phelps'i ele alacağız. Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda tam 8 kez birincilik kürsüsüne çıkan ve 'bir olimpiyatta en fazla altın madalya kazanan sporcu' unvanını ele geçiren ABD'li yüzücünün bu rekoru yakın zamanda bırakın kırılmayı, egale edilecek gibi bile durmuyor...

Phelps bunu nasıl başardı?

İlk olarak 21 yaşında bir olimpiyatta boy gösteren Michael Phelps, Atina 2004'te kazandığı toplamda 6 altın ve 2 bronz madalyayla; bir başka ABD'li yüzücü Mark Spitz'e ait olan 'bir olimpiyatta en fazla altın madalya kazanma' rekorunu kıracağının sinyalini vermişti.

Phelps'ten önce Mark Spitz Almanya'nın Münih şehrinde düzenlenen 1972 Yaz Olimpiyatları'nda 7 altın madalya kazanarak bir olimpiyatta en çok altın madalya kazanan sporcu unvanını uzun yıllar boyunca elinde tutmayı başarmıştı.

2008 Pekin'e Spitz'i geride bırakma motivasyonuyla gelen Phelps; bireyselde 100 metre kelebek, 200 metre kelebek, 200 metre serbest, 200 metre karışık, 400 metre karışık ile takım oyunlarında 4 x 100 metre serbest, 4 x 200 metre serbest ve 4 x 100 metre karışıkta kürsünün zirvesine çıktı.

Neden tekrarı zor?

Michael Phelps'in kırdığı bu rekorun ulaşılmasının çok güç olmasının en önemli sebebi, sporcuların olimpiyatlarda yarıştıkları branş sayısının kısıtlı olmasıdır. Halterden örnek verecek olursak bir sporcunun bir olimpiyatta kazanabileceği madalya sayısı (koparma, silkme ve toplam) 3 ile sınırlı.

Futbol, basketbol, voleybol gibi takım oyunlarında bu rekora zaten ulaşılması mümkün değil. Bunun dışında tıpkı halter gibi yarışılabilecek branş sayısı kısıtlı olan (boks, güreş, tekvando vs.) alanlarda mücadele eden sporcuların da Phelps'in rekorunu kırmaya yaklaşması pek olası durmuyor.

Branş sayısının fazla olması nedeniyle bu rekorun yüzme dışında tekrar edilebilmesi en olası alan olarak atletizm göze çarpıyor. Ancak günümüz şartlarında sporcuların tek bir alanda uzmanlaşmak için uzun yıllar çaba sarfetmesi, atletizmde tek olimpiyatta 8 altın madalya kazanmanın hayal olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.

Tam bu noktada bir başka olimpiyat efsanesi Usain Bolt üzerinden örnek verebiliriz. Hala 100, 200 ve 4 x 100 metre yarışlarında olimpiyat rekorunu elinde bulunduran Jamaikalı sprinterin tek bir olimpiyatta 8 altın madalya kazanması için, 5 farklı alanda daha kürsünün zirvesine çıkması gerekirdi.

Bu da Usain Bolt'un kısa mesafe koşular dışında sırıkla,yüksek, uzun atlama; gülle, cirit, disk, çekiç atma gibi branşlarda da altın madalya alması gerektiği demek. Bolt'un Tokyo 2020'de yarıştığını varsayarsak; sırıkla atlamada Duplantis'i, cirit atmada Chopra'yı veya yüksek atlamada birlikte altın madalyaya ulaşan Tamberi ve Barshim ikilisini geride bırakmasının ne denli zor olduğu ortada.

Birçok olimpiyat efsanesi üzerinden bu örnekler çoğaltılabilir. Ancak burada asıl odaklanmamız gereken nokta, olimpiyatlarda boy gösteren sporcuların belli başlı branşlarda uzmanlaştığı gerçeği. Sporcular haklı olarak birçok olimpik branşta kendisini geliştirip finalde ilk 5'e girmektense, tek bir hedefe yönelip gelişimlerini çok daha net tamamlayıp altın madalyanın peşinde koşuyorlar.

Yalnızca tek bir olimpiyata damga vurmadı

Hazır tarihinin en özel sporcularının birinden bahsediyorken, Phelps'in 2008 Pekin'de kırdığı tek bir olimpiyatta en fazla altın madalya kazanma rekorunun yanı sıra bir başka ulaşılması güç istatistiğini de anmadan geçmek olmaz.

2004 Atina, 2008 Pekin, 2012 Londra ve 2016 Rio de Janeiro'da yarışan ABD'li yüzücü; 23 altın, 3 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplamda 28 kez olimpiyat kürsüsünün zirvesinde yer aldı. Hem toplamda hem de kazanılan olimpiyat altını adedinde Phelps'i yakalamak çok ama çok zor.

Olimpiyatların 4 yılda bir düzenlendiği gerçeğini göz önünde bulundurursak Phelps'in bu başarısının yanına yaklaşmak isteyen herhangi bir sporcunun, 16 yıl boyunca yarıştığı branşta rakipsiz olması gerek... 

Sıradaki Haber
İnfografik: Türk futbolunun efsane başkanı İlhan Cavcav
Yükleniyor lütfen bekleyiniz