Detay

Tek sezon, 41 gol: Saygı duyulası, çalışkan Robert Lewandowski

22 Mayıs 2021 Cumartesi 18:55 - Son Güncelleme 22 Mayıs 2021 Cumartesi 19:02  |  Kaynak : TRT SPOR

Robert Lewandowski, Augsburg maçında attığı golle Gerd Müller'in 1971-72 sezonundaki gol sayısını geçti ve Almanya'da lig tarihinin tek sezonda en çok gol atan futbolcusu oldu... Gelin Lewandowski'nin hikayesine beraber bakalım...

Robert Lewandowski... Bayern Münih'in Bundesliga'nın son haftasında Augsburg'u 5-2 yendiği maçta takımı adına 1 gol kaydetti. Ancak bu golün anlamı çok büyüktü. Bu golle birlikte Lewandowski ligdeki gol sayısını 41'e çıkardı ve Bundesliga tarihinde, tek sezonda en fazla gol atan futbolcu oldu. Bu rekor daha önce 40 golle Gerd Müller'e aitti. Lewa bu başarısıyla Almanya'da futbol tarihine adını altın harflerle yazdırdı...

Lewandowski'nin Polonya'da sporcu bir ailede başlayan ve Almanya'da rekortmen bir yıldıza dönüşen hikayesi oldukça ilginç detaylar barındırıyor. Gelin patlayan yanardağlarının dumanları, ona inanmayan eski takımının pişmanlığı ve babasına duyduğu özlemi ile Lewandowski'nin hikayesine ortak olalım...

Yıl 2010... Blackburn Rovers, Polonya'dan 22 yaşında genç bir forvetle anlaştı. Lech Poznan forması giyen Robert Lewandowski adındaki forvet bir önceki sezonu 21 golle tamamlamış ve tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Genç Lewa hayalindeki lige gidecekti ama olmadı... Çünkü sadece birkaç gün önce İzlanda'da Eyjafjallajokull yanardağı patlamış ve tüm uçuşlar iptal olmuştu.

Annesi profesyonel voleybolcu, babası milli judocu ve ikinci ligde oynamış bir futbolcu olan Lewandowski'nin aşkı sadece futboldu. Çocukluk yıllarında voleybol ve judonun dışında hentbol oynayıp, jimnastik de yapan Lewandowski en büyük destekçisi olan babasını, 17 yaşındayken kaybetti. Legia II takımı ile oynamaya başlamış ancak henüz profesyonel maça çıkamamıştı. Ne yazık ki babası, oğlunun zirveye çıktığı günleri göremedi...

Legia II ile 1 sezon geçiren Lewa, kulüp tarafından serbest bırakıldı. Legia onun çok zayıf ve güçsüz olduğunu düşünüyor, profesyonel futbolda bir geleceği olduğuna inanmıyordu. 2006 yılında 3. Lig ekibi olan Znicz Pruszkow'a transfer olan Lewandowski kısa sürede yeni takımına uyum sağladı ve ilk sezonunda 15 gol atıp ligi gol kralı olarak tamamladı. Bu performansıyla takımını 2. Lig'e taşımıştı. 2. Lig'de de yeteneklerini sergileyen genç Lewa, 21 gol atıp, bir kez daha krallığın sahibi oldu.

Polonya alt liglerini kasıp kavuran bu performansa kayıtsız kalmayan Lech Poznan, Lewandowski'yi 350 bin Euro'ya transfer etti. İlk sezon 20 gol 12 asist, ikinci sezon 21 gol 8 asist ile oynayan Lewandowski, 2010 yılında Avrupalı scoutların transfer listesinin 1 numarasında yer alıyordu. Bu takımlar arasında öne çıkanlar ise Blackburn Rovers, Borussia Dortmund ve Fenerbahçe'ydi. Blackburn'a volkan patlaması nedeniyle gidemeyen, Lech Poznan'la anlaşan Fenerbahçe ile kişisel şartları nedeniyle el sıkışamayan Lewa'nın yeni adresi Dortmund oldu. O dönem transfer çalışmalarını yürüten Fenerabahçe İdari Menajeri Hasan Çetinkaya, yıllar sonra Lewandowski için şunları söylemişti:

"Aykut Kocaman ve ekibi tanınmayan genç bir oyuncuyken, Lech Poznan'da oynarken Lewandowski'yi tespit etti. Polonya'daydı. Görüştük. O dönem Dortmund devreye girdi. Kulubü ile anlaştık ama çocuk teşekkür etti ve Almanya'ya gitti. İyi ki gelmemiş..."

Lewandowski, Dortmund'daki ilk senesini genellikle yedek kulübesinde geçirdi. Teknik Direktör Klopp, forvette Lucas Barrios'u kullanıyordu ancak ertesi sezon takım arkadaşının talihsizliği, Lewa için fırsat olmuştu. Paraguay Milli Takımı ile katıldığı Copa America'da sakatlanan Barrios uzun süre sahalardan uzak kaldı. Bu sakatlıkla beraber artık Dortmund'un birinci forveti Lewandowski'ydi. Bu şansı çok iyi değerlendiren Lewa, 30 gol 12 asistlik performansıyla takımının Bundesliga şampiyonu olmasına en önemli katkıyı sağlayan isimdi.

Dortmund döneminde Klopp'la arasındaki çok yakın bir ilişki vardı. Polonyalının çalışkanlığına hayran olan Klopp, aralarındaki bir hatırayı şöyle anlatıyor:

"Lewandowski'ye 'İdmanda atacağın her 10 gol için sana 50 € vereceğim' demiştim. O da ilk 3 ay 3-4-5-6-7 gol atacak şekilde ilerlemişti. 3 ay sonra ise her idmanda 10'dan fazla gol atmaya başladı. Sonunda ona gidip; 'Bu kadarı fazla artık ödeme yok" demiştim..."

2012/13 sezonu ise Lewandowski için rüya gibi geçti. 10 tanesi Şampiyonlar Ligi'nde olmak üzere 36 gol atan Lewandowski, Şampiyonlar Ligi'nde final oynadı ancak kupaya uzanamadı. Ertesi sezon da 28 gol atan Polonyalı golcü Dortmund'la biten sözleşmesini yenilemedi ve takımına hiçbir bonservis bedeli kazandırmadan Bayern Münih'e transfer oldu. Bu davranışı Dortmund taraftarlarınca büyük tepki çeken Lewandowski birçok rekoru alt üst edeceği Bayern'le ilk sezonu hariç sürekli gol krallığı, ilk sezonundan itibaren her yıl da şampiyonluk yaşadı. Bu kararla birçoklarını üzse de kendisi hiçbir zaman pişmanlık duymadı.

Lewandowski'nin sürekli zirvede kalmasını ve rekorları alt üst etmesini sağlayan performansının altında 'çalışkanlığı' yatıyor. 33 yaşındaki futbolcu, "İdmanda şut çektikten ve gol kaçırdıktan sonra; 'Olsun bu sadece bir idmandı' diyemezsiniz. İdmanda yeterince odaklanırsanız maçta işiniz daha kolay olur. İdmanda 20 şans bulur, 20 gol atarsanız maçta da gol atma şansınız yükselir." diyerek çalışmaya verdiği önemi işaret ediyor.

Sıradaki Haber
İnfografik: Ziraat Türkiye Kupası'nın sahibi Beşiktaş
Yükleniyor lütfen bekleyiniz