Detay

Üçlü axel risk mi fırsat mı?

23 Mart 2022 Çarşamba 19:05 - Son Güncelleme 23 Mart 2022 Çarşamba 19:47  |  Kaynak : TRT SPOR

Olimpiyatları bronz madalya ile tamamlayan Japon Kaori Sakamoto favori olarak geldiği Dünya Şampiyonası’nın kısa programında birinciliğe yerleşirken gözler bir yandan da "üçlü axel" deneyecek patencilerdeydi. Peki bu hareket neden önemli?

Kendinden emin, güçlü, estetik

Gladyatör filminden “Now We Are Free” adlı parça eşliğinde serisini sunan Kaori Sakamoto serisine temiz bir ikili axel ile başladı. Bağlantılı üçlü flip/üçlü toeloop atlayışını ise programının ikinci kısmında gerçekleştirdi. Buna rağmen bağlantının ikinci atlayışının yüksekliğiyle dikkat çekti ve güçlü bir patenci olduğunu bir kez daha gösterdi. Adım dizisi ve dönüşlerini de yüksek zorluk derecesinde gerçekleştiren Sakamoto 43.25 teknik, 37.07 bileşen puanıyla toplam 80.32 puan aldı ve sezonun en yüksek kişisel puanına ulaştı. Aldığı puana inanamayan Japon patencinin ekrana yaklaşıp tekrar tekrar puanına baktıktan sonra sevinmesi izleyenlere hoş anlar yaşattı.

Hendrickx ikinci, Bell üçüncü sırada

Bu sene Grand Prix yarışlarından başlayarak oldukça başarılı bir sezon geçiren, Olimpiyat sekizincisi ve Avrupa Şampiyonası dördüncüsü Loena Hendrickx yine başarılı bir seri sundu. Kısa programın son patencisi olarak piste çıkan Belçikalı sporcu Avrupa Şampiyonası’nın kısa programındaki gibi Dünya Şampiyonası’nın kısa programını da ikinci sırada bitirdi. Hendrickx, ilk atlayış olarak gerçekleştirdiği bağlantılı üçlü lutz/üçlü toeloop’un çıkışında hafif bir denge sorunu yaşasa da kayışını sürdürmeyi başardı. Kasığındaki sakatlıkla yarışan sporcu programını temiz ve güzel bir şekilde sunmayı başardı ve 40.52 teknik, 34.48 bileşen olmak üzere toplam 75.00 puanla ikinci sıraya yerleşti.

ABDli Mariah Bell ise programına üçlü flip/üçlü toeloop bağlantısıyla başladı. Bağlantının ikinci atlayışı üçlü toeloop’u çeyrek tur eksik dönen Bell, programına ikili axel ve üçlü lutz ile devam etti. 38.67 teknik, 33.88 bileşen puanları alan patenci toplam 72.55 puanla kısa programı üçüncü sırada tamamladı.

Üçlü axel deneyen tek patenci Wakaba Higuchi

Bugünkü kısa programda dört patencinin üçlü axel deneyebileceği tahmin ediliyordu. Bu patencilerden Japon Mana Kawabe, Koreli Young You ve ABDli Alysa Liu üçlü axel denemeyip doğruca ikili axel ile programlarına başladı. Bu patenciler hafta boyu antrenmanlarda üçlü axel çalışmış ancak istedikleri istikrarı bulamamıştı. Dolayısıyla yarışmayı riske atmak istemeyip güvenli bir seri sunmayı tercih ettiler. Japon Wakaba Higuchi ise üçlü axel’ı denedi ancak üçlü axel’a çıkarken kararsız olduğu görüldü. Sonuç olarak da atlayışı hem ikili gerçekleştirdi hem de atlayış sonunda adımlamak zorunda kalarak puan kaybetti.

Üçlü axel’dan neden bu kadar söz ediliyor, önemi ne?

Üçlü axel kadınlar buz pateni için nispeten yeni ve yapılması zorunlu olmayan bir atlayış. Axel atlayışının öne doğru yapılan tek atlayış olduğu, bu nedenle yarım tur fazla dönüldüğü için en zor atlayış olarak tanımlandığı çoğu buz pateni severin malumu. İkili axel’ın temel puan değeri 3.30. Üçlü axel’ın temel puan değeri ise 8.00. İşte aradaki bu puan farkı kadın patencileri giderek daha fazla üçlü axel çalışmaya ve yarışmada sergilemeye yönlendiriyor. Ancak atlayışın zorluğu ve düşme riskinin fazlalığı puan hesaplamasının titizlikle yapılmasını gerektiriyor. Zira böyle bir düşme hâlinde temel puan üzerinden -5’e kadar kayıp yaşamak mümkün. Düşmeler sonucu toplam puandan indirilen ceza puanını da unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla istikrarlı bir şekilde atamadığınız üçlü axel’ı yarışmada denediğinizde almayı umduğunuzdan daha fazla puanı kaybetmeniz söz konusu olabiliyor. Tüm bu hesaplamalar, repertuarında üçlü axel bulunan kadın patencilerin yarışmada üçlü axel’ı deneyip denemeyeceklerini etkiliyor.

Serbest program sırasında patenciler bir atlayıştan istedikleri sonucu elde edemediklerinde programın devamındaki atlayışları kurallar çerçevesinde değiştirebiliyor ve hatalı atlayıştan kaybettikleri puanların bir kısmını telafi edebiliyor. (Burada serbest programda yapılması gereken atlayış sayısının ve atlayışların tekrarlanabilme sayılarının belli olduğunu, rastgele bir atlayış düzeltmesi yapılamayacağını özellikle vurgulayalım.) Dolayısıyla bugünkü kısa programda sıralamasını riske atmak istemediği için üçlü axel denemeyen patenciler, serbest programda bu atlayışı deneyebilir. Hatta hafta içi antrenmanlarda üçlü axel attığı görülen Koreli Haein Lee de bu isimlere eklenerek serbest programdaki üçlü axel kervanına katılabilir. Bu ihtimallerin nasıl gerçekleştiğini Cuma akşamı yapılacak serbest program sırasında öğrenebileceğiz.

Sıradaki Haber
Anadolu Efes, Real Madrid 'i son anda yenmeyi başardı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz