Detay

Yıldızı çabuk sönen 9 sporcu

31 Temmuz 2020 Cuma 13:25 - Son Güncelleme 01 Ağustos 2020 Cumartesi 14:47  |  Kaynak : TRT SPOR

Onlardan çok daha fazlası bekleniyordu. Ancak rüyaları kısa sürdü. İşte yıldızı çabuk sönen 9 sporcu...

HOLLY HOLM

‘Papazın Kızı’ lakabıyla tanınan Holm, Ronda Rousey’i mağlup eden ilk dövüşçü olarak tarihe geçti. 2015 yılındaki müsabakada rakibini kafasına attığı bir tekmeyle 48 saniyede nakavt eden Holm, Rousey’in müthiş serisine de nokta koydu. Altın kemeri kaybeden Rousey, o dönem ringlerin efsane ismiydi. Unvanın yeni sahibi Holm’ü ise boks sporunun sıkı takipçileri dışında pek fazla tanıyan yoktu. Kariyerine 33 galibiyet, 2 mağlubiyet ve 3 beraberlik ile nokta koyan Holm, 2002 ile 2013 yılları arasında üç farklı sıklette dünya şampiyonluğu kazandı. Holly’nin kapasitesinin geç yaşta ortaya çıkması karma dövüş sanatları açısından üzücü bir durum. Hem boksta hem de karma dövüş sanatlarında şampiyonluk kazanan Papazın Kızı, bunu başaran ilk sporcu oldu.Rousey’i mağlup ederek bir döneme nokta koyan Holm için 2016 yılı oldukça kötü geçti. İlk unvan koruma maçında Miesha Tate’e kaybeden Holm, bir hezimet de Valentina Shevchenko karşısında yaşadı.2017 yılında Germaine de Randamie ile karşılaşmak için tüy sıklete geçen Holm, kariyerinde beyaz bir sayfa açmak istiyordu.Motive olduğunu söylese de eski şampiyonun yerinde yeller esiyordu. Holm, 2015’te Rousey karşısında gelen tarihi zaferin ardından iki yıl boyunca çıktığı tüm büyük maçları kaybetti. Boks kariyerinde önemli bir kariyer inşa eden Holm, karma dövüş sanatlarında ise sadece tek bir büyük maçta ringden galip ayrıldı. O maç da tarihe geçti.

TIM TEBOW

Tim Tebow bir dönem beyzbolun en iyi oyuncuları arasında yer alıyordu.Kolej Ligi’ni en iyi oyuncusuna verilen Heismann Ödülü’nü kazanan Tebow, 2010 Draftları’nın ilk turunda Denver Broncos tarafından seçildi. Tebow’un profesyonel kariyerindeki ilk sezonu kötü sayılmazdı ancak asıl patlamayı ikinci sezonunda yaptı.Tebow’un oyun kurucu pozisyonuna geçtiği 5. Haftaya kadar takımının sadece tek galibiyeti vardı.

Yeni pozisyonunda Broncos’u ayağa kaldıran genç oyuncu, sezon sonuna kadar takımının aldığı 7 galibiyette önemli rol oynadı. Orta saha oyuncusundan topu aldıktan sonra diz çökerek yönettiği hücumlarla imza hareketini yaratan Tebow’u taklit edenlerden biri de Lindsey Vonn’du.Tebow’un popülaritesi giderek artıyordu.2012 Play-off’larında Pittsburgh Steelers ile karşılaştıkları maçın uzatma anlarında Demaryius Thomas’a 80 yardlık touchdown pası veren Tebow, galibiyeti getiren isim oldu.

Denver Broncos 6 sezon sonra ilk kez play-off’taydı. Bazı maçlarda tarihi performanslar ortaya koysa da sezon sonunda Tebow’un performansı kafalarda soru işareti yaratmıştı.

Oyun kurucu pozisyonu için Peyton Manning ile anlaşan Denver, Tebow’u New York Jets’e takasladı. New York’ta sadece 1 sezon kalan Tebow’un bir sonraki durağı New England Patriots oldu. Sakatlıklarla boğuşan ve kariyerinin başında gösterdiği parlak performansları mumla aratan Tebow, 2015 yılında ise Philadelphia Eagles ile anlaştı. Philadelphia’da da tutunamayan Tebow, 28 yaşındayken ikinci lig takımı olan New York Mets ile anlaştı. Artık gözden düşse de Tim Tebow hala daha kariyerinin tek bir sezondan ibaret olmadığını göstermek istiyor.

DON LARSEN

Beyzbol Dünya Serileri her zaman büyük ilgi çekmiştir. 1956 yılında New York Yankees ile Brooklyn Dodgers son 10 yılda 6. Kez karşı karşıya geldi. 4 maç sonunda 2-2 eşitlik vardı. 5. maçta Dodgers atıcı ace pozisyonunda Sal Maglie, Yankees ise Don Larsen ile başladı. O güne kadar her iki oyuncu da bardan ziyade höyükteki performanslarıyla biliniyordu. 5. maça damga vuran isim Larsen oldu.

Yankees ile 5. Sezonunu geçiren yıldız oyuncu, kariyerinin zirvesindeydi.Larsen, o sezon daha önce ulaşılmamış istatistikler yakaladı.5. maçta Mickey Mantle gösterdiği üst düzey performansla Larsen’e yardımcı olan isimlerin başında geliyordu.Don Larsen, Dünya Serisi tarihine geçmişti. Maçın sonunda rakip takımdan Maglie de Larsen’i tebrik etmeye gelerek o dönemlerde pek de rastlanmayan olgun bir davranışa imza attı...

Larsen’in efsanevi menajeri Casey Stangel’ın maç sonunda oyuncusunun kafasını adeta bir kediymiş gibi okşaması da dikkat çekiciydi.Sonbahar Klasiği olarak da bilinen Dünya Serisi’nde Yankees’i şampiyonluğa taşıyan Larsen, En Değerli Oyuncu Ödülü’nün de sahibi oldu.Beyzbolda bir başlangıç atıcısı oyundan çıktığı sırada takımı galip durumdaysa ve maçın sonunda da önünde hanesine ‘Win’ yani galibiyet yazılır.

Larsen’in kariyerinde 81 galibiyet, 91 mağlubiyeti bulunuyor. Ama bu 91 yenilgi pek de önemli değil. Larsen tek bir maçla adını tarihe yazdırmayı başardı.

MICHAEL CARTER-WILLIAMS

Michael Carter-Williams bir dönem NBA’in en parlak genç yetenekleri arasında gösteriliyordu ancak işler pek de iyi gitmedi. Yine de NBA kariyerine yaptığı başlangıç dikkat çekiciydi.

Kolej Ligi’nde Syracuse ile 2 sezon geçiren Carter-Williams, Philadelphia 76ers tarafından 11. Sıradan seçildi. Giannis Antetokounmpo’nun 15. Sıradan seçildiğini düşünürsek Philadelphia’nın sonradan yaşayacağı pişmanlığın boyutunu daha iyi anlatabiliriz.NBA kariyerine iyi bir başlangıç yapan çaylak oyuncu, izleyenlere “Daha da üst sıralardan seçilebilirmiş” dedirtmeye başlamıştı. İlk maçında LeBron Jamesli şampiyon Miami Heat’in karşısına çıkan Carter-Williams, 22 sayı, 12 asist, 7 ribaund ve 9 top çalmayla şov yaptı ve takımını galibiyete taşıdı.Ve aynı şekilde devam etti. Doğu Konferansı’nda haftanın oyuncusu seçilen genç yıldız, sezonu da 16 virgül 7 sayı, 6 virgül 2 ribaund ve 6 virgül 3 asist ortalamalarıyla sezonun çaylağı olarak tamamladı. İstatistikleri etkileyici olsa da Carter-Williams’ın bir problemi vardı: şut yüzdesi. Sadece yüzde 26 ile üçlük atıyordu. Philadelphia, sezon ortasına doğru Carter-Williams’ı Milwaukee Bucks’a takasladı. Mükemmel başlangıcından sonra bir türlü istikrarı yakalayamayan 1991 doğumlu oyuncu, takım takım dolaşmaya başladı.


MICHU

Swansea City 2012 yazında Michu’yu transfer ettiğinde pek dikkat çekmemişti.2 Milyon Pound bedelle İspanyol ekibi Rayo Vallecano’dan kadroya katılmıştı.… Son sezonunda La Liga’da 37 maçta 15 gol atan İspanyol oyuncu, daha önceki en iyi performansını İspanya İkinci Ligi’nde 6 gol atarak sergilemişti. Galler ekibinin beyaz formasını sırtına geçiren Michu, farklı bir kimliğe büründü...… Premier Lig’de 35 maçta 18, tüm kulvarlarda ise 43 maçta 22 kez ağları sarsan İspanyol forvet, Lig Kupası’nda mutlu sona ulaşan Swansea’nin kilit ismi oldu. Lig Kupası Britanya’da pek önemsenmese de Swansea tarihinin en büyük zaferiydi. Swansea, İspanya Milli Takımı’na da çağırılan forvetinin bedelini 30 milyon Pound olarak belirlese de yakın zamanda bunun bir hayal olduğunu anladı.İspanya Milli Takımı ile ilk ve tek maçını 2013’te Belarus’a karşı oynayan Michu, beklenen performansın çok uzağında kaldı. Sakatlıklar da yaşamaya başlayan forvet oyuncusu için Swansea’nin yüksek bedelli satış hayali suya düşüyordu. Bir sonraki sezon sadece 2 gol kaydeden Michu, kiralık olarak önce Napoli’nin, bir sonraki sezon da İspanya İkinci Lig ekibi Langreo’nun yolunu tuttu.Michu, kariyerinde pek fazla başarıya sahip olmasa da Swansea formasıyla Premier Lig’de geçirdiği tek sezonla iz bırakmayı başardı.

LEON SPINKS

1953 doğumlu Leon Spinks 1976 Montreal Olimpiyatları’nda hafif ağır sıklette altın madalyayı kazanarak dikkatleri üzerine çekti. 1977 yılında profesyonelliğe geçiş yapan Spinks, kariyerinin sekizinci maçında Muhammed Ali’nin karşısına çıktı. O dönem 36 yaşında olan Ali, maçın favorisiydi. Ali alçakgönüllü davranıyordu. Bazıları bahane ürettiğini düşünse de söyledikleri doğruydu. Genç ve enerjik Spinks, Ali’yi 15 round sonunda hakem kararıyla mağlup ederek Dünya Şampiyonu unvanını ele geçirdi.Yenilmesine rağmen Ali, rakibinin bu seviyede uzun süre kalabileceğine dair şüpheler taşıyordu.Ali haklıydı. İsmi geçen boksörlerden hiçbiri ile karşılaşmayan Spinks, Ali ile ikinci karşılaşmasında unvanını kaybetti. Kariyerinin ilk 8 maçında 7 galibiyet alan, Ali’yi hakem kararıyla deviren Spinks, kariyerini toplamda 26 galibiyet, 17 mağlubiyet ve 3 eşitlikle sonlandırdı. Ringlere çıkışıyla herkesi heyecanlandıran Spinks, hiçbir zaman potansiyelini kullanamadı.Ve gözden düşüşü hızlı oldu..

ROBERT GRIFFIN III

Kariyerinin başında Robert Griffin’in geleceği çok parlak görünüyordu. Washington Redskins tarafından 2012 NFL Draft’ında ikinci sıradan seçilen Griffin, kolej liginde sezonun en iyi oyuncusuna verilen Heisman Ödülü’nün de sahibi olmuştu.Griffin, NFL kariyerindeki ilk maçında ligin en iyi hücum oyuncusu seçilen Drew Breesli New Orleans Saints ile karşılaştı ve oyunu domine ederek takımını zafere taşıdı. 26 pasından 19’unda rakibe herhangi bir müdahale şansı vermeden başarılı olan Griffin, ikinci touchdown pasında 88 yard geçerek müthiş bir iş başardı. Toplamda paslarıyla 320 yard geçen genç yıldız, kendi de 42 yard koştu. Cam Newton bir yıl önce 422 yard kat etse de takımı kaybetmişti. Griffin kariyerinin ilk maçında 300 yard üzeri kat eden ve takımını zafere taşıyan ilk isim oldu. Griffin performansını aynı şekilde devam ettirdi ve o dönem bir oyuncunun başlangıç sezonunda elde ettiği en iyi pas yüzdesini tutturdu. Washington’ı play-off’a taşıdı ve Sezonun Çaylak Oyuncusu Ödülü’nün de sahibi oldu. Ancak play-off’larda sezonu kapatmasına sebep olan bir diz sakatlığı yaşadı.Sakatlıklar peş peşe geliyordu. Sağlıklı olduğunda çok etkili bir hücum silahına dönüşen Griffin, artık sadece pasör yönüyle takımına katkı vermeye çalışsa da bu özelliği yeterince iyi değildi. Önce kulübeye mahkum olan Griffin, ardından serbest bırakıldı ve 2017 yılında takımsız kaldı. 2018’de Baltimore formasıyla NFL’e dönse de yedek oyuncu rolünden fazlasını alamadı.… ve NFL’in yıldızı çabuk sönen isimleri arasına adını yazdırdı.

JEREMY LIN

Jeremy Lin’in 2012 yılında New York Knicks formasını giymeye başlaması Mike D’Antoni’nin o dönem pek fazla seçeneği olmamasından kaynaklanıyordu.Profesyonel kariyerinin başlangıcında Lin’den beklentiler pek yüksek değildi. 1954’ten beri NBA’de forma giyen ilk Harvard çıkışlı oyuncu olan Lin, 2010 NBA Draftlarına katılsa da seçilemedi. NBA’de önce Golden State formasını giyen Tayland asıllı oyuncu, bir sonraki deneyimi için New York’un yolunu tuttu. New York Knicks’te oyun kurucu rotasyonunda 4. Sırada bulunan Lin, önce Gelişim Ligi’ne yollandı. Takımda üst üste sakatlıklar yaşanınca tekrar geri çağırılan Lin, aradığı şansı New Jersey Nets karşısında buldu.Bençten gelen ve 25 sayı, 5 ribaund, 7 asistle oynayan Lin, takımına galibiyeti getiren isim oldu. Bir sonraki maçta Utah karşısında ilk kez ilk 5 başlayan Tayland asıllı oyuncu, 28 sayı kaydetti ve arkasına bakmadan devam etti. Kobe Bryantlı Lakers potasına 38 sayı yollayan Lin, Toronto karşısında 27 sayı, 11 asistle yıldızlaşırken maçı kazandıran buzzer-beater’a da imzasını attı.Lin’in beklenmeyen katkısıyla şaha kalkan Knicks, üst üste 7 galibiyet aldı. Genç oyun kurucu, takımıyla çıktığı ilk 10 maçta 25 sayı, 9 asist ortalamalarıyla tüm dikkatleri üzerine çekti.Beklenmedik formuyla takımı ateşleyen Lin, yıllardır başarıya hasret kalan Knicks organizasyonunu heyecanlandırmıştı. İngilizce de ‘insanity’ yani çılgınlık anlamına gelen kelime artık ‘Linsanity’ olmuştu.Böyle bir başlangıcı Lin de beklemiyordu.Pek de fazla sürdüremedi. İlk 10 maçının 9’unda 20 ve üzeri skor üreten Lin, sezonun geri kalanında bunu sadece 2 kez başarabildi.Sezon sonunda Knicks oyuncusunun Houston’a gitmesine izin verdi. Houston’da da kalıcı olamayan Lin, istikrarı yakalayamamıştı.Her şeye rağmen Lin fena bir oyun kurucu değil. Düşük seviye takımların ilk seçeneği, şampiyonluk adaylarının ise yedeği olabilir ki bunu Toronto ile NBA şampiyonluğu kazanarak kanıtladı ve bu başarıya ulaşan ilk Asya asıllı Amerikalı oyuncu oldu.Toronto’da fazla süre almasa da şampiyonluk sevinci yaşayan Lin, 2019 yılında Çin Ligi’nin yolunu tuttu. Lin artık New York’taki doludizgin günlerinin çok uzağında.

BUSTER DOUGLAS

1990’ların başında Mike Tyson’ı durdurabilecek biri yoktu. 1.78 boyuyla ve peltek konuşmasıyla oldukça tehditkar olan Tyson, ringlerin 1 numarasıydı.Gelmiş geçmiş en genç ağırsıklet şampiyonu olan Tyson, bu başarıya ulaşırken hiçbir şüpheye yer bırakmamıştı. Trevor Berbick, Larry Holmes, Michael Spinks ve Frank Bruno gibi isimlerin hepsi etkileyici performanslara ve galibiyet yüzdelerine sahip olsa da Mike Tyson karşısında uzun süre ayakta kalamamışlardı.Ancak James ‘Buster’ Douglas’ın Tyson’a direnebileceği düşünülüyordu. 32 müsabakada 28 galibiyet ve 18 nakavtla Tyson’ın karşısına çıkan Douglas, rakibinden 6 yaş daha gençti. 1 metre 92 cm boyuyla namağlup şampiyondan oldukça uzun olsa da Tyson bu durumu her daim avantaja çevirmeyi başarmıştı.The Mirage gazinosu bu maç için bahis açma riskini göze alan tek yerdi ve Douglas galibiyetine 1’e 42 gibi inanılmaz bir oran veriyorlardı.Mike Tyson, mentoru olan Cus D’Amato’nun ölümünden sonra sahada daha agresif bir görüntü çiziyordu ve genelde erken nakavtlarla işi bitirmek istiyordu.Tyson maçları kısa sürse de izleyenleri yaşattığı heyecanla boksa doyuruyordu ancak bu kez işler farklıydı. Douglas’ın uzun sol direkleri Tyson’ın yüzünü şişirmişti. Rakibinden 2 kat fazla yumruk indiren Douglas, 243 vuruşunun yarısından fazlasında hedefi tutturmuştu.Bu mağlubiyet Demir Mike için bir yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Geri dönmeyi başaran Tyson, birkaç yıl sonra dünya şampiyonu unvanını tekrar aldı. Douglas ise ilk unvan koruma maçında Evander Holyfield karşısında üçüncü raundda nakavt oldu.Bu maçın ardından emekli olan Douglas, bir dönem geri dönse de asla Tyson’ı devirip dünya şampiyonu olduğu seviyeye yaklaşamadı.

Sıradaki Haber
Galatasaray ve Türk sporuna adanan hayat: Ali Sami Yen
Yükleniyor lütfen bekleyiniz