Diğer Sporlar

'Altın kız'dan TRT’ye özel açıklamalar

13 Ekim 2016 Perşembe 17:59 - Son Güncelleme 13 Ekim 2016 Perşembe 16:03

Şampiyon cimnastikçi Ayşe Begüm Onbaşı, "Cumhurbaşkanımıza söz verdim" dedi.

Güney Kore’de düzenlenen 14. Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda 15-17 yaş kategorisinde altın madalya kazanan Ayşe Begüm Onbaşı, antrenörü Gürkan Er’le birlikte TRT Kent Radyo İstanbul’da yayımlanan "Spor Kulübü" programının konuğu oldu. Şampiyon cimnastikçi, en büyük amacının yetenekli kız çocuklarının kendisi gibi fark edilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Dünya Şampiyonası sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini arayarak kutladığını hatırlatan Onbaşı, “Sayın Cumhurbaşkanımız bu başarının katlanarak artmasını umduğunu söyledi. Ben de bu konuda kendisine söz verdim. Kendisiyle de yüz yüze gelmeyi de çok isterim" diye konuştu.

TRT Kent Radyo İstanbul’da yayımlanan "Spor Kulübü" programında antrenörü Gürkan Er’le birlikte katılarak Eray Ergün’ün sorularını yanıtlayan Ayşe Begüm Onbaşı, üç yaşında baleye başladığını daha sonra eğitmeninin tavsiyesiyle beş yaşında cimnastiğe geçtiğini belirtti.

Onbaşı, “İlk başta hobi olarak gelişti. Yedi yaşındayken de Gürkan öğretmenimle yollarımız kesişti. Yarışmalara katılınca başarılar da gelmeye başladı. Bu süreç dünya şampiyonluğa kadar ulaştı. Bu nedenle de çok mutluyum.” ifadesini kullandı.

“Her gün 100 km yol yapıyoruz”

Sporun hayatın ayrı bir disiplin kattığını ve derslerinde de başarılı olduğunu vurgulayan Onbaşı, şunları kaydetti:

“Aksihar Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisiyim. Not ortalamam 9’uncu sınıftayken 90’dı. 475 puanla da Aksihar Anadolu Lisesini kazandım. Antrenmanlarım derslerimle eşgüdümlü ilerliyor. Derslerden sonra yarım saatlik bir dinlenme aram oluyor. Daha sonra da babamla birlikte antrenmanlar için Akhisar’dan Manisa’ya doğru yola çıkıyoruz. Her gün 100 kilometre yol yapıyoruz. Önemli olan sınavlara katılıp eksiklikleri görmek. Dersi iyi dinlemek. Bence en önemli unsur bu. Saatlerce ders çalışmaktansa işin mantığını anlayıp kısa sürede dersi anlamak daha iyi geliyor bana. Sporun hayatıma kattığı ayrı bir disiplin var. Bu okuluma da yansıyor.”

“Çikolatayı koklayıp dolaba koydum”

Başarısının ardından birçok kesimden kendisine büyük ilgi olduğunu da anlatan Onbaşı, “40 yaşında bile cimnastiğe başlayabilir miyim, diye bana soru soranlar oldu” dedi.

Kilo, beslenme ve uykunun bu branş için çok önemli olduğunu aktaran Onbaşı, “Biz cimnastikçiyiz aldığımız tek bir gram bile bizi etkiliyor. Kondisyon hareketlerimizi yaparken zorlanmaya başlıyoruz. Duruş tutuş hareketlerimizi yaparken dengemiz bozulmaya başlıyor. Bu nedenle beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Canınız çikolata çektiğinde alıp yiyemezsiniz. Hatta dolaptan aldığım çikolata koklayıp tekrar dolaba koyuyordum.” ifadesini kullandı.

“Cumhurbaşkanımızla bir araya gelmek isterim”

Dünya Şampiyonası sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini arayarak kutladığını hatırlatan şampiyon cimnastikçi, “Sayın Cumhurbaşkanımız bu başarının katlanarak artmasını umduğunu söyledi. Ben de bu konuda kendisine söz verdim. Kendisiyle de yüz yüze gelmeyi de çok isterim. 16 Temmuz’da Trabzon’daki turnuvada şampiyon olarak bayrağımızı göndere çektik. Seneye Avrupa Şampiyonası var. 2017 Kasım’da. Bu süreçte özel ve açık turnuvalara da katılacağız. Çok sayıda küçük kız çocuğu var. Ellerinden tutulamayanlar var. Onlar çok yetenekliler fakat fark edilemiyorlar. Benim isteğim, benim gibi onların da fark edilmelerini sağlamak.” diye konuştu.

Ayşe Begüm Onbaşı'nın Antrenörü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Gürkan Er de sporun bir kültür olduğunu belirterek, “Doğru zaman, doğru planlama ve doğru çalışma başarıyı beraberinde getiriyor.” dedi.

Ailenin bakış açısının da çok önemli olduğunu kaydeden Er, “Ayşe Begüm, ilk tek bayan yarışmasına 12 yaşında başladı. İlk yarışmada da altın madalyası kazandı.” ifadesini kulandı.

Ayşe Begüm’ün sponsoru yok

Ayşe Begüm Onbaşı’nın Manisa Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün sporcusu olduğunu da kaydeden Er, cimnastik gibi spor branşlarının sponsor bulma konusunda sıkıntı yaşadığını da söyledi.

Er, “Ayşe Begüm Onbaşı’nın sponsoru var mı?” sorusuna da “hayır” diye yanıt verdi. Er, Ayşe Begüm Onbaşı’nın şampiyonluğunun ardından hayatında hiçbir değişikliğin olmadığını da belirterek, “Ayşe Begüm şampiyon olmadan önce nasılsa bugün de aynı.” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Jessica Ennis-Hill'den pistlere veda
Yükleniyor lütfen bekleyiniz