Diğer Sporlar

"Bunları komisyona Aslı Çakır anlatmış"

15 Ocak 2016 Cuma 15:07 - Son Güncelleme 15 Ocak 2016 Cuma 13:17

TMOK Başkanı Uğur Erdener, olimpiyat ve Aslı Çakır ile ilgili açıklamalar yaptı.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, "Lamine Diack, sponsorluk beklentisi içinde olabilir. Bir uluslararası federasyon başkanı olarak bir sponsor desteği bekleyebilir ve bu olmadı diye kendi oyunu başka tarafa kullanabilir" dedi.

Erdener, AA'ya yaptığı açıklamada, Dünya Dopingle Mücadele Ajansının (WADA), Türkiye'nin 2020 Olimpiyatları ev sahipliğine adaylığı sürecinde, dönemin Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack'ın desteğini, istenilen sponsorluk ücretini ödemediği için kaybettiği yönündeki raporunu değerlendirdi.

Türkiye'den sponsorluk talep edilmesi ve Aslı Çakır Alptekin'den rüşvet istenilmesinin farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Erdener, "Lamine Diack, sponsorluk beklentisi içinde olabilir. Bir uluslararası federasyon başkanı olarak bir sponsor desteği bekleyebilir ve bu olmadı diye kendi oyunu başka tarafa kullanabilir. Bu psikolojik bir konu" ifadelerini kullandı.

Diack'ın olimpiyatı verme yetkisi olmadığını kaydeden Erdener, "Diack, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı değil. Sadece bir oyu var. Bu şekilde değerlendirilirse daha doğru olabilir. Uluslararası federasyonların beklentisi sponsor veya büyük organizasyonlara ev sahipliğidir. Bu beklentilere cevap veren bir yer lehine de oy kullanabilir ama oyu bireyseldir. Olimpiyatı verme yetkisi onda değil. Konu bireysel olarak Diack ile alakalı. IOC'yi ya da İstanbul'un olimpiyatı alıp almamasını doğrudan ilgilendiren bir konu değil" şeklinde görüş belirtti.

"Biyolojik pasaporttaki tespit edilen dengesizlikler örtbas edilemez"

Uğur Erdener, Diack'ın oğulları Papa Massata Diack ve Khalil Diack'ın, doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl müsabakalardan men cezası alan milli atlet Aslı Çakır Alptekin'den, test sonuçlarının üstünü örtmek için para istediği iddialarını da değerlendirdi.

Biyolojik pasaporttaki verilerin örtbas edilemeyeceğini aktaran TMOK Başkanı, şunları kaydetti:

"Aslı, Türkiye'de doping cezası aldı. Bu cezayla ilgili zaten Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) de gitmişti. Yine IAAF ile görüşüyordu. Türk sporu açısından sorun oluşturan bir durum değil. Aslı'nın bireysel hak arama çabası. Anladığım kadarıyla Aslı'dan yüksek bir bedel istenmiş, o da küçük bir bedel ödemiş. Bildiğim kadarıyla bunları komisyona anlatan Aslı. Bu da kendisini ve kulübünü ilgilendiren bir konudur. Biyolojik pasaporttaki tespit edilen dengesizlikler örtbas edilemez. Biyolojik pasaporttaki değişiklikler bilimsel olarak ispatlıdır. Bunların herhangi bir şekilde farklı yorumlara tabii tutulması mümkün değildir. Bir mekanizma doğru çalışıyorsa bunlar gizlenemez."

IAAF'ın yeni başkanı Sebastian Coe'nun deneyimli bir spor adamı olduğuna değinen Erdener, "Coe, o yapıyı tamamen temizleyeceğini sıkça deklare ediyor. Ben, IAAF'taki tüm sıkıntıları Sebastian Coe'nun gidereceğine inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Sıradaki Haber
Alptekin'in eşinden WADA açıklaması
Yükleniyor lütfen bekleyiniz