Diğer Sporlar

Duplantis'ten TRT SPOR'a özel açıklamalar

21 Mart 2021 Pazar 14:05 - Son Güncelleme 21 Mart 2021 Pazar 16:26  |  Kaynak : TRT SPOR

21 yaşında atletizmin en büyük yıldızı haline gelen Armand Duplantis TRT SPOR'a konuştu. Tatil için İstanbul'a gelen rekortmen sırıkla atlamacı, kariyerinden özel yaşamına, samimi açıklamalar yaptı.

Tatil için İstanbul'a gelen Atletizmin parlayan yıldızı Armand Duplantis, TRT SPOR Dijital ekibine, kariyerinden özel yaşamına samimi açıklamalar yaptı.

"2020 kesinlikle zor bir yıldı"

"2020 kesinlikle zor bir yıldı. Öncelikle olimpiyatların ertelenmesi beni gerçekten zorladı. Hayatım boyunca mücadele ettiğim turnuvaların hiçbiri yoktu. Hergün kalkıp antrenman yapmak için motiva olmak zordu. Çünkü gerçekten ne  için antrenman yapacağını bilmiyorsun. Çok istisnai bir süreç ve pandemi yeni yerleşmeye başlamış. Dahil olmadığınız bir şey gibiydi ve sonra tamamen öyle bir hal aldı. Şu an koşullar birazcık değişse de pek farklı değil. Yaz sonuna doğru bazı yarışmalara katılabildim. Böylece 6.15'lik atlayışı yapabildim. Bunlar normal birer yarışma değil tabiki. Tribünlerde seyirciler yok. Bu da yarışmayı biraz daha sıkıcı hale getiriyor. Fakat yine de yarışmalarımız oldu ve bir kere bunu deneyimlediğinizde pandemi öncesi olan her şeyin ne kadar kıymetli olduğunun farkına varıyorsunuz. Böylece şuan sahip olduğunuz her şeye şükrediyor ve öncesinde kıymetini bilmediklerinizi fark ediyorsunuz. " 

"Sergey Bubka'nın yer aldığı rekorlar kitabında adımın en tepede olmasını halen akım almıyor"

"Sırıkla atmaya çok genç yaşta başladım. Sergey Bubka benim için mitolojik bir yaratık gibi. Yaptıklarını düşününce sanki gerçek değil gibiydi. Sırıklama atlama sporunu bugünkü olduğu noktaya getirdi. Bana göre çok iyiydi ve zamanın ötesindeydi. 6.15'i atladığında 90'lı yıllardı. Sergey Bubka'nın yer aldığı rekorlar kitabında adımın en tepede olmasını halen akım almıyor. Bu benim için halen güzel bir şey. Bazen atladığımda kendimi sanki arka bahçede zıplayan küçük bir çocuk gibi hissediyorum. Bu da içerisinde bulunduğum durumun tam olarak ne olduğunu anlatıyor. Ama bunun için gerçekten minnettarım ve bunu hafifa almayıp daha fazla rekor kırmaya çalışıyorum. 

"Atladığım ilk 5.80 benim için çok özeldi"

"Atladığım ilk 5.80 benim için çok özeldi. Çünkü babam da sırıkla atlamacıydı ve en iyi derecesi 5.80'di. Bu yüzden hep babamdan daha iyi olmak istiyordum. Aile için dostane bir yarışmaydı. 2017'de bunu salon sezonunda başarmış ve 5.82 atlamıştım. Benim için çılgınca geçen salon sezonunun zirvesi olmuştu ve en iyi derecemi elde etmiştim. Çok hoş bir şeydi; çünkü zihnimde 5.80'in babamın en iyi derecesi olduğunu biliyordum.Başardığımda sanırım 'Sonunda 17 yaşındayım. diyordum ama o kadar da yaşlı değildim. Benim için çok özeldi. Ailem ve babam için çok özeldi."

"Sırıkla atlamayı seçmemin nedeni babamdır"

"Sırıkla atlamayı seçmemin nedeni babamdır. Büyük ağabeyim Andreas'ın da üzerimde büyük bir etkisi vardır. Atlet olarak, bir birey olarak bugün sahip olduğum tüm değerleri bana aşıladı. Bu iki kişi bugünkü başarımda etkili oldular. Onlar olmadan bugünkü noktaya ulaşamazdım. Bazen babamla her şey hakkında hemfikir oluyoruz. Bence bunun nedeni; ikimizin de spora karşı çok tutkulu olması ve en iyisi olmamı istemesi, benim de en iyiyi görmek istememdir. Bazen çatışırsın ve çılgınca sonuçlar elde edersin. Çok iyi çalışıyoruz. Hem baba-oğlu olarak hem de antrenör-atlet olarak çok iyi bir ilişkimiz var. Bu da hayatımda minnettar olduğum bir başka unsur."

"Bireysel sporlarla bu yüzden aram hep daha iyi oldu."

"Beyzbol ve sırıkla atlama nasıl benzerlik gösterir bilemiyorum her açıdan farklılar. Küçüklüğümde sırıkla atlamanın yanı sıra futbol ve beyzbol da oynadım. Her ikisi de takım sporu ve bu yönüyle sırıkla atlamadan ayrılıyorlar. Sırıkla atlama ise tamamen bireysel bir spor. Gösterdiğiniz tüm başarı size aittir ve tüm başarısızlıklar daha fazla yük getirir. Sırıkla atlamanın bu bireysel yanını daima sevmişimdir. Çünkü takım sporlarında hep bir problem yaşıyordum. Kendim dışında kimseyi suçlamak istemiyorum. Kimseyi yenilginin nedeni olarak görmek istemiyorum. Kaybetmemin ya da kazanmamın gerekçesi ben olayım istiyorum. Bireysel sporlarla bu yüzden aram hep daha iyi oldu. Sanırım bu, kendimi genç yaşta sırıkla atlamaya yönelirken bulmamın nedeni."

"Şu anda gerçekten iyi olduğumu düşünüyorum"

"Olimpiyatta altın madalya kazanmak istiyorum. Sanırım şu anda olimpiyatlara gidip de altınla gelmek istemediğimi söylersem yalan olur.  Şu anda gerçekten iyi olduğumu düşünüyorum. Tekniğimde bazı şeyleri geliştirdiğimi hissediyorum. Sadece oraya çıkıp bunu halletmem gerekiyor. Çünkü biliyorum ki; en iyi halimdeyken, fiziğim ve sağlığım yerindeyken gidip oradan zaferle ayrılabilirim. Evet biliyorum sporda her an her şey olabilir. Çıkıp iyi bir performans sergilemelisin. Çünkü yanındakiler dünyanın en iyileri. Olimpiyatlar demek en iyiler demektir. Dolayısıyla çok kolay olmayacağını biliyorum ama yapabileceğimi düşünüyorum." 

"Ben Usain Bolt değilim ve asla olmayacağım"

"Sürekli Usain Bolt soruları alıyorum Bunu çok fazla düşünmemeye çalışıyorum. Ben Usain Bolt değilim ve asla olmayacağım. Tamamen farklı şeyler yapıyoruz, tamamen farklı insanlarız. Çıkıp olabilidiğince yükseğe atlamaya çalışıyorum. Şovumu sergilemeye, eğlenmeye çaışıyorum. Çünkü bizler günün sonunda insanları eğlendiren sporcularız. Bu da adımı ortaya koymanın, insanların desteğini almanın en iyi yolu. Odaklandığım tek şey bu, gerisini akışına bırakıyorum."

"Ersu Şaşma gelecek adına kesinlikle umut vadeden bir atlet"

"Ersu Şaşma ile Sırbistan'da Avrupa Şampiyonası öncesinde yarışmıştık. Çok iyi görünüyor. Kısa bir sohbetimiz olmuştu çok uzun konuşamadık. Halen kendisini geliştiriyor; çalışmaya devam ediyor. Bir sırıkla atlamacı gözünden teknik olarak baktığımızda da çok düzgün ve sağlam görünüyor. Bu yüzden bence kendisini olimpiyatlar gibi yüksek seviye yarışmalarda göreceğiz. Çünkü gelecek adına kesinlikle umut vadeden bir atlet." 

"Kesinlikle İstanbul'da olmayı istiyorum"

"Uzun süredir burada değildim, İstanbul'a geleli bir kaç gün oldu. Kız arkadaşımı görmeye geldim. Çok güzel bir yere benziyor. İnsanlar çok kibar. Yemeklerin tadını çıkarıyorum elbette.Buradan çok keyif aldım, havası güzel. Sanırım beni burada tekrar görebilirsiniz. Umarım burada bir yarışma olur. 2023 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası burada değil mi? Avrupa Şampiyonasının benim için önemi büyük. Her zaman Avrupa'nın en iyilerine karşı yarışıp kendimi görmeyi isterim. Kesinlikle İstanbul'da olmayı istiyorum."

Sıradaki Haber
Paralimpik atletlerden Tunus'ta 8 madalya
Yükleniyor lütfen bekleyiniz