Diğer Sporlar

Başkan Gözgeç'ten Olimpiyat cevabı

11 Mart 2022 Cuma 11:28 - Son Güncelleme 11 Mart 2022 Cuma 11:30  |  Kaynak : AA

Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, boks branşının 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda olacağını, 2028 Los Angeles içinse kararın gelecek yıl haziran ayında verileceğini söyledi.

Eyüp Gözgeç, yaptığı açıklamada, "boks olimpiyatlarda olmayacak" ifadesinin son zamanda basında yer aldığı ancak bunun kesinlikle doğru olmadığını vurguladı.

Gözgeç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), eski adıyla Uluslararası Amatör Boks Birliği (AIBA) yeni ismiyle Uluslararası Boks Birliğinden (IBA) 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları öncesinde bazı isteklerde bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda boks branşı yüzde yüz var. 2028'de olup olmamak yapılacak reformlara bağlı. 2023 Haziran'daki toplantıya kadar süre verildi. 2028 Los Angeles Olimpiyat Oyunları'nda boks, halter ve modern pentatlonun olup olmamasıyla ilgili bir durum söz konusu. Boks tarafından konuşayım, IOC 2020 Tokyo öncesi AIBA'yı askıya almıştı. Hem mali hem de idari yönden. Sadece sportif olarak kabul etmişti. Boksörler yarışmalara katılabilir ancak yöneticileri olimpiyatlarda yer alamaz demişlerdi. AIBA'da reformlar istediler. Mali yönden borçların temizlenmesini, hakemler üzerindeki baskının kaldırılmasını, skor sisteminin düzenlenmesini ve şeffaf olunmasını istiyorlar. Uluslararası Olimpiyat Komitesi aslında bütün branşlardan bunu istiyor."

Ayını zamanda IBA'nın da yönetiminde olan Gözgeç, reformların başladığını anlatarak "Eskiden AIBA'ydı şimdi IBA oldu, reformlardan birisi buydu, amatör kısmı atıldı. Arkasından diğer reformlar da geldi. Yönetimde kişi sayısı 24'ten 12'ye düşürüldü, sporculardan iki temsilci alındı, cinsiyet eşitliği sağlandı. Şimdi skor sistemi değişiyor. Puanlama sistemi artık her raundun her dakikasının sonunda yapılacak. Yani bir raunt 3 dakikaysa her dakikasında kim üstünse ona bir puan verilecek. Toplamda 9 dakikada 9 puan verilecek." ifadelerini kullandı.

Kanadalı bir denetim firmasıyla da anlaşıldığını ve borçların da ödendiğini aktaran Gözgeç, "2023 Haziran'a kadar istenilen her şey tamamlanıp IOC'nin önüne çıkılacak. Tabii yeni seçilecek yönetimde de daha önce sıkıntılı olan manipülasyon yapmış kişiler olmazsa IOC, 'Düzeldin, boks olacak' diyecek. Boks olimpiyatların en gözde sporlarından birisi. Bazı kişiler lafı tersinden anlıyor. 'Boks olimpiyattan çıktı, çıkıyor' diye bir şey yok" şeklinde konuştu.

İstanbul'da yeni puan sistemi olacak

Eyüp Gözgeç, İstanbul'da 6-21 Mayıs'ta düzenlenecek Büyük Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda reformlardan biri olan puanlama sisteminin uygulanacağını dile getirdi.

Şampiyona tarihinin birkaç kez ertelenmesiyle ilgili da bilgi veren Gözgeç, şunları belirtti:

"İstanbul'da 6-21 Mayıs'ta yapacağımız Büyük Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda yeni puanlama sistemi uygulanacak. Bu şampiyonayı aldığımızda birtakım insanlar bizi kötülemek için bunu seçim malzemesi yaptığımızı söyledi. İnsanların duygularını, spor zevkini seçim için kullanmak benim haddime değil. Geçen yıl aralık ayında yapılacaktı ertelenmesini biz istedik. Seçimimiz kasım ayında oldu, yıl sonu bütçesi de sorundu bu yüzden 2022 Mart ayında istedik. Sonra da nisana ertelendi ama ramazan ayı olacağı için 'mayıs olsun' istedik. Bu şampiyonada yeni skor sistemi ve yeni reformlar uygulanacak. Aynı zamanda 13-14 Mayıs'ta Dünya Boks Birliğinin de seçimi burada olacak. Yaklaşık 500-600 delegasyon gelecek. Türkiye için turizm katkısı da olacak."

"Sporculara her türlü imkanı sağlamamız lazım"

Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Gözgeç, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları için iddialı konuşurken, dikkat edilmesi gereken konulara da vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizim 2024'te madalya sayımızı ikiyle kalmayacak. Tabii sporcuları o zaman kadar sağ salim o limana yanaştırmamız lazım. İstedikleri gerek kamp, gerek turnuvalarda iyi desteklemeliyiz. Bunların hepsi bütçe. Bu sporcuları mutlu da etmemiz lazım. Bu sporcular artık dünyada elit sporcular. Bu sporcular nazlı olur, istekleri çok olur. Onların nazlarıyla oynamamız isteklerine cevap vermemiz lazım. Normal sıradan sporcular gibi davranılırsa 2024'te hüsran olabilir. 2024'te başarılı olmamızın tek yolu takımımızı iyi korumamız ve sporculara her türlü imkanı sağlamamız lazım. Dünya arenasında hazırlıklarını yaptırmalıyız, karşılığı olan bütçeyi ayarlamamız lazım."

Sıradaki Haber
"Zor bir süreç"
Yükleniyor lütfen bekleyiniz