Diğer Sporlar

Kamila Valieva, doping krizinin gölgesinde yarıştı

15 Şubat 2022 Salı 21:00 - Son Güncelleme 15 Şubat 2022 Salı 23:35  |  Kaynak : TRT SPOR

Doping testinde yasaklı madde çıktığı için 2022 Kış Olimpiyatları'nda tartışmaların odağında bulunan Rus Kamila Valieva, bireysel kadınlar kısa program yarışını 1. bitirdi. Aylin Çetinkaya, bir ilke de sahne olan yarışta yaşananları yazdı.

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları'nda doping tartışmalarının odağındaki Rus Olimpiyat Komitesi sporcusu Kamila Valieva, artistik buz pateni tek kadınlar kısa programında sahne aldı. Doping testinde yasaklı maddeye çıktığı için yarışıp yarışmayacağı bir gün kala belli olan Valieva, bireysel kadınlar kısa programını birinci sırada bitirdi. İşte tüm dünyanın merak ettiği yarışta yaşananlar...

Olimpiyatta bir ilk: tam 6 üçlü axel denemesi

Valieva’nın yarışmada yer alması dolayısıyla Pekin'de ilginin odağı haline gelen artistik buz pateni tek kadınlar kısa programı bir ilke de sahne oldu.

Yarışmada tam 6 patenci üçlü axel denemesi yaptı: Ukraynalı Anastasiia Shabotova, Japon Mana Kawabe, Japon Wakaba Higuchi, Rus Kamila Valieva, Rus Alexandra Trusova ve Koreli Young You.

Bu denemeler içinde en temiz üçlü axel atlayışını Wakaba Higuchi gerçekleştirdi ve hakemlerden artı puan aldı.

Kamila Valieva dönüşü tam gerçekleştirmekle birlikte yere indikten sonra denge kaybı yaşadığı için puan kaybetti. Diğer sporcuların dönüşleri eksik sayıldı ve hem atlayışın temel değerinden hem de uygulamadan eksi puan aldılar. ABDli patenci Alysa Liu da programına üçlü axel ile başlamayı planlamıştı ancak yarışma sırasında vazgeçerek ikili axel attı.

Valieva birinciliği kaptırmadı

Kamila Valieva gündemdeki olaylar nedeniyle stres altında başladığı yarışmada üçlü axel dışındaki hareketlerini başarıyla tamamlamayı bildi. 2019’da vefat eden büyükannesinin anısına kaydığı ve bir kelebeğin peşinden koşan genç kızı canlandırdığı kısa programının tüm dönüş elementleri ve adım dizisi dört zorluk derecesinde sayıldı.

Serisini bitirince duygulandı

Serisini tamamlar tamamlamaz duygulanan ve gözleri yaşaran Valieva, çabuk toparlandı ve buz pistini gülümseyerek terk etti.

Bağlantılar, sunum, kompozisyon gibi bileşen elementlerinden de yüksek puanlar alan Valieva 44.51 teknik, 37.65 bileşen olmak üzere toplam 82.16 puanla birinci sıraya yerleşti.

İkinci sırayı yine Rus Olimpiyat Komitesi’nden Anna Shcherbakova aldı. Daha gençler kategorisinde yarıştığı yıllardan itibaren müziği yansıtış ve ifade gücü övgüler alan Shcherbakova yine baştan sona müziğin her notasıyla uyumlu bir performans gösterdi.

Shcherbakova ikinci sırada yer aldı

Atlayışlarının öncesinde ve sonrasında karmaşık ve zorlu bağlantı hareketleri yapan patenci tüm elementler için hakemlerden yeşil ışık aldı. Shcherbakova 42.87 teknik, 37.33 bileşen olmak üzere toplam 80.20 puan alarak kısa programın ikincisi oldu.

Yarışma öncesinde ilk üç sırayı Rus sporcuların alabileceği üzerine çok konuşuluyordu Ancak Japon Kaori Sakamoto başarılı serisiyle kendisine üçüncü sırada yer açtı. Programına ikili axel ile başlayan Sakamoto günün en yüksek sıçrayışlı axel’ını gerçekleştirdi. Bütün serisini çok hızlı kayan patenci başladığı andan itibaren derin paten kenarı kullanımıyla dikkat çekti. Hakemlerce üçlü lutz’u sonradan gözden geçirilen Sakamoto bu atlayışının da temiz sayılması üzerine tüm elementlerini hatasız tamamlamış oldu. Teknikten 43.22, bileşenlerden de 36.62 puan alan Sakamoto toplamda elde ettiği 79.84 puanla üçüncü oldu. Böylece sezonun kişisel en yüksek puanını elde eden Japon patenci, sıralamasını görünce gözyaşlarına boğuldu.

Trusova ilk üçe giremedi

Olimpiyatlara madalya adayı olarak gelen Alexandra Trusova üçlü axel’da hem düştüğü hem de eksik dönüş yaptığı için epey puan kaybetti. İkinci atlayışı üçlü flip’e girerkenki paten kenarının belirsizliği dolayısıyla hakemlerden uyarı notu alan Trusova, bu atlayıştan yüksek puan elde edemedi. Genel olarak artistik sunum yönünden eleştirilen Trusova bugün sezon içindeki en güçlü artistik sunumunu gerçekleştirmeyi başardı. 40.12 teknik, 35.48 bileşen ve toplamda 74.60 puan alan patenci dördüncü sıraya yerleşti.

En güzel üçlü axel atlayışını Wakaba Higuchi yaptı

Yarışmanın en güzel üçlü axel atlayışını gerçekleştiren Japon Wakaba Higuchi, artistik buz pateni yarışmalarında üçlü axel atan üçüncü Japon patenci oldu. Olimpiyat tarihine ise üçlü axel atan beşinci kadın patenci olarak adını yazdırdı. Olimpiyatlarda üçlü axel atan ilk kadın patenci Japon Midori Ito (1992) olmuştu. 2010 ve 2014 Olimpiyatları’nda yine Japon Mao Asada, 2018 Olimpiyatları’nda ise ABDli Mirai Nagasu bu atlayışı gerçekleştirmişti.

Dördüncü isim bu olimpiyatın takım yarışında atlayışı gerçekleştiren Kamila Valieva oldu. Higuchi bu güzel başlangıcın ardından bağlantılı atlayışının ikinci kısmında eksik dönüş yaptığı için puan kaybetti. Üçlü flip’te hem kenar uyarısı hem eksik dönüş notu alan Higuchi 73.51 puanla kısa programı beşinci sırada tamamladı.

Olimpiyatlara madalya ümidiyle gelen Koreli patenci Young You programına üçlü axel denemesi ile başladı ancak eksik dönüş gerçekleştirdi ve çok puan kaybetti. Programının koreografisi, sunumu ve kayış becerileri dikkat çeken You, dönüşler ve adım dizisinden dört zorluk derecesi aldı. Young You, 70.34 puan ile altıncı sırayı elde etti.

25 patenci serbest programa kaldı

Kısa programda 30 patenci yarıştı. Genel kural olarak 24 patencinin serbest programa kalması bekleniyordu. Ancak pazartesi günü Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Uluslararası Paten Birliği’nden (ISU) “adil olma gerekçesiyle” Kamila Valieva’nın ilk 24’e kalması hâlinde 25. sporcunun da serbest programa dâhil edilmesi talebinde bulundu. ISU, bu talebi kabul ettiğini açıkladı. Bu nedenle kısa programı ilk 25 sırada bitiren patenciler Perşembe günkü serbest programda kayma hakkını elde etti.

Sıradaki Haber
Pekin 2022 Kış Olimpiyatları'nda Norveç zirvede
Yükleniyor lütfen bekleyiniz